018 – Klas 6 Julianaschool 1952

0

6e klas Julianaschool

Gisterenavond kwam ik onverwacht mijn school tegen op jullie site, ook herkende ik een broertje van mijn schoolvriendin op een foto van 1952.
Graag stel ik mij voor, mijn naam is Fransje Soetermans geboren acht december negentienhonderd veertig. In negentienzevenenveertig verhuisden mijn ouders van de Kinkerstraat halve woning drie hoog naar de Middelhoffstraat, met mijn broer en zus, waar ik de oudste van ben. Ik had het gevoel dat wij in een paleis kwamen, drie slaapkamers een zolder waar wij konden spelen, vergeleken waar wij voorheen woonden. Voor mij was de Kinkerstraat een cultuur schok, de oorlogsjaren was ik namelijk bij mijn oma in Steenwijk , waar mijn moeder vandaan kwam, en waar mijn broer werd geboren. Mijn moeder ging met mijn broer weer terug naar Amsterdam en ik bleef bij oma op het platteland. Er gebeurde van alles maar als klein meisje heb je er geen erg in hoe spannend het soms kon zijn. Mijn vader was naar een werkkamp met mijn oom in Frankrijk. Ik ging naar de Prinses Juliana school, waar toen meester Veer hoofdonderwijzer was die later naar Suriname vertrok, en meester Eigenbrood hoofd van de school werd. Juffrouw van wijk kreeg ik in de eerste klas. Ik heb een heerlijk schooltijd gehad, bij ons huis was een landje waar wij hutten bouwden, nu staat er een hotel voorheen was het een bank.

Bij deze de foto van klas zes. Ik ben Fransje op de achterste rij rechts tussen Diny Bommer en Marianne Kokmeyer in. Het zou leuk zijn om te horen of er nog mensen uit mijn klas in Amsterdam of omgeving wonen, zelf woon ik tweeénveertig jaar in Breukelen. Ik noem alle namen. Eerste rij staand van links naar rechts: Lientje Westra Corrie Rabe DEA v Rietschoten Lenie Troost Trix de Zwart Bram v Walen Nel Peen Marianne Kokmeyer Fransje Soetermans Diny Bommer Truusje Boerhoop Willy Bielsma Anneke Troost Rina v Windschoten Gerda Hageman Ellie Helmers Gerrie Klaassen Frans Meyer Joop achternaam even kwijt Nico Steensma Wout Molenveld Toon de Gooier. Dik van Winden Henk Schaap. Douwe Buma. Cor Hoogland. Johan Betz. Van Dik van Winden kan ik mij nog herinneren dat hij tijdens schooltijd bij meester Veer moest komen, later kwam meester Veer bij ons in de klas en vertelde dat Dik zijn vader bij een motor ongeluk om het leven was gekomen. Dit had een enorme inpakt op de klas.

Met vriendelijk groet
Fransje Huurman-Soetermans

6e Klas Julianaschool - Foto:  Fransje Huurman - Alle rechten voorbehouden

6e Klas Julianaschool – Foto: Fransje Huurman – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply