001 – a.v.v. T.D.O.

2

31 december 1946 – 31 december 1959

Verteld door: Maarten Hoogstra (1941) woonde vanaf 1944 tot 1967 met zijn ‘Friese’ familie (vader, moeder, twee broers en twee zussen) op de Preangerstraat 8 2-hoog.

Training Doet Overwinnen

De 'voetballertjes van de Kartinischool' (1950) op het Sumatraplantsoen, voetballen op grind. Bovenste rij (links naar rechts): Henk Ohm, Dick Vos, Maarten Hoogstra, Bob Westra, Dirk Joor en Bram Huisman. Onder (links naar rechts): Henk van Klingeren, Jaap van der Oord, Tommy de Groot. Alle rechten voorbehouden

De ‘voetballertjes van de Kartinischool’ (1950) op het Sumatraplantsoen, voetballen op grind. Bovenste rij (links naar rechts): Henk Ohm, Dick Vos, Maarten Hoogstra, Bob Westra, Dirk Joor en Bram Huisman. Onder (links naar rechts): Henk van Klingeren, Jaap van der Oord, Tommy de Groot. Alle rechten voorbehouden

Vanaf dat ik redelijk kon lopen was ik lid van TDO, pupillenvoetbal tot ik in de eerste kwam.

We voetbalden veel op het plein van het Sumatraplantsoen. Dat bestond toen uit grind, dus we vaak kapotte knieen. In mijn herinnering was het een heel groot veld, maar rond 1990 ben ik nog eens in de buurt foto’s gaan nemen en ontdekte ik dat het maar een heel klein veldje is en was. We gingen ook voetballen op een veldje aan het eind van de Molukkenstraat, de brug over, voor de spoortunnel aan de rechterkant. Later is daar de fabriek van Utermohlen gevestigd. Ik ging vaak met Heit (dat is vader in het Fries) mee naar AJAX in de Meer of naar ZEEBURGIA. Over de gehele breedte van de Linnaeustraat/ Middenweg, vanaf de Kruislaan en de Kruislaan zelf, was het overvol met mannen die naar het stadion liepen. Vaak gingen we na afloop bij sigarenwinkel Klokkemeier de op de ramen geplakte overige uitslagen bekijken.

Vanaf dat ik redelijk kon lopen was ik lid van TDO (Training Doet Overwinnen), pupillenvoetbal enz. tot ik op 16 of 17-jarige leeftijd in het eerste kwam. De eerste ‘betalingen’ kwamen los, we kregen gratis kousen of een shirtje en broekje, of een flinke taart! Voetballen ging goed en ik ben overgeschreven naar DJK, en later ging ik weer over naar JOS. Ik heb nog vele krantenknipsels uit die voetbaltijd, zo van die “gevaarlijke linksbuiten Maarten Hoogstra scoorde tweemaal.” Toch was ik niet zo goed dat ik hoger op kon. Dat lukte Bob Westra, een mede-voetballertje van de Kartinischool, wel.

1e elftal voetbalvereniging TDO (Training Doet Overwinnen) op 'voorland' Zuid-West van het oude Ajax-stadion, kampioensfoto. Staand, tweede van rechts (met een kruis aangegeven) is Maarten Hoogstra, 16 à 17 jaar. 4e van rechts i Ben Koopman. 1e van rechts op zijn hurken (ook met kruisje) is Jan Kropf. Alle rechten voorbehouden

1e elftal voetbalvereniging TDO (Training Doet Overwinnen) op ‘voorland’ Zuid-West van het oude Ajax-stadion, kampioensfoto. Staand, tweede van rechts is Maarten Hoogstra, 16 à 17 jaar. 4e van rechts i Ben Koopman. 1e van rechts op zijn hurken (ook met kruisje) is Jan Kropf. Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. Fred van der Zwalm on

    Wat ik mij nu nog kan herinneren van T.D.O. was dat mijn vader in één der elftallen keeper was (Bram van der Zwalm). In die tijd was Piet van Dongen, samen met zijn vrouw Bep van Dongen in het bestuur en in de sportkantine aanwezig. Helaas heb ik daar geen beelden van maar uitsluitend wat lossen verhalen van horen zeggen. Ben Koopman (op de foto’s hier aanwezig) was mij ook bekend als spelen. Hij woonde destijds op de Bredeweg boven Piet van Dongen. Samen hadden ze een 2e hobby: Duivensport. Beiden zijn inmiddels overleden.

Leave A Reply