De AJAX-bruggen in Park de Meer

1

31 december 1995 – 31 december 2004

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Op 24 september 2005 werden de bruggen in Park de Meer, vernoemd naar AJAX-spelers, door oud-Ajacieden Barry Hulshoff, Johan Neeskens, Gerrie Mühren, Sjaak Swart en Horst Blankenburg geopend.

Rinus Michelsbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

In Park de Meer bevinden zich 14 bruggen respectievelijk vernoemd naar Sjaak Swart, Heinz Stuy, Wim Suurbier, Horst Blankenburg, Ruud Krol, Dick van Dyck, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Arie Haan, Johan Neeskens, Gerrie Mühren, Johnny Rep, Piet Keizer en Johan Cruyff. En trainer Rinus Michels.

Nadat Ajax in 1996 naar de Amsterdam ArenA was verhuisd werd er op het terrein van het voetbalstadion aan de Middenweg een nieuwe woonwijk gebouwd, Park de Meer genaamd. Ajax-fan en liefhebber van de Amsterdamse bruggen Peter Korrel fietste door de nieuwe wijk en bekeek de vele herinneringen aan de Amsterdamse voetbalclub die in de wijk waren aangebracht. Hij kwam op het idee om de bruggen naar Ajax-spelers te vernoemen.

Hij benaderde daarvoor Peter Sertons van Stadsdeel Oost, die meteen enthousiast was evenals trouwens de bewoners van Park de Meer. Hij zegde toe er werk van te gaan maken. Maar naar welke Ajax-spelers moesten de bruggen genoemd worden ? Genoeg namen maar uiteindelijk besloot Peter dat het spelers moesten zijn die zowel in 1971, 1972 als in 1973 hadden meegedaan aan de finales van de Europacupwedstrijden. En natuurlijk een brug voor Rinus Michels. Die moest de brug krijgen over de snelweg naar Diemen. Rinus Michels was dan wel geen speler, maar was wel de bindende factor. Heel symbolisch dus, die brug. Peter wilde graag dat de bordjes rood/wit zouden worden en bemoeide zich ook met de vormgeving.

Hoe groot was echter de teleurstelling toen op de dag van opening, 24 september 2005, de bordjes niet de rood/witte Ajaxkleuren hadden en nog erger: er was geen brug naar Rinus Michels vernoemd. Terwijl men het hem nog vlak voor zijn dood beloofd had, wat hij zeer op prijs had gesteld. En nu dit. Uiteindelijk heeft hij zijn brug toch gekregen en wel bij de Zaaiersweg, al is dat helaas niet zo’n prominente plek.

Bij de onthulling van de bordjes was een aantal Ajaxspelers aanwezig t.w. Gerrie Mühren, Horst Blankenburg, Sjaak Swart, Johan Neeskens en Barry Hulshoff. Horst Blankenburg had er zelfs de voetbalwedstrijd HSV-Bayern München voor laten schieten. Piet Keizer was er niet maar had zijn kleinzoon gestuurd.

Iedereen opende zijn eigen brug in stijl. Barry Hulshoff, voor de gelegenheid speciaal uit Amerika overgekomen, kopte de bal snoeihard over zijn brug en Johan Neeskens poeierde de bal hard richting een cameraploeg die het leer maar net kon ontwijken. Gerrie Mühren hield de bal constant hoog terwijl hij over ‘zijn’ brug wandelde.

Voor meer informatie over de Amsterdamse bruggen ga naar de website van Peter Korrel Bruggen van Amsterdam

Johan Cruijffbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Sjaak Swartbrug – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Piet Keizerbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Ruud Krolbrug – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Gerrie Mührenbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Johan Neeskens Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Barry Hulshofbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Wim Suurbierbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Johnny Repbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Arie Haanbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Heinz Stuybrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Dick van Dijkbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Velibor Vasovicbrug Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Horst Blankenburg Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

Leave A Reply