Ajax en de band met de Watergraafsmeer (Deel 15)

0

Ajax vanaf de oprichting tot in De Meer (5)

Auteur: Kees Rotgans, Roland de Weert, Gerhard Broers

Olympisch Stadion – 1960 .
Tekening: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Voetbal en stadswijken: een verbroken relatie

Titel van een onderzoek aan de Vrije Universiteit door Kees Rotgans, Roland de Weert en Gerhard Broers tijdens het werkcollege sportgeschiedenis door Prof. Dr. Th. Steven.
De periode omvat de jaren ’50 tot ’80.
Het onderzoek bestaat uit 3 delen: de Watergraafsmeer, AJAX en interviews met AJAX-fans.
Met dank aan Gerhard Broers voor het beschikbaar stellen van het resultaat van dit onderzoek.

Ajax vanaf de oprichting tot in De Meer (5)

Het Olympisch stadion
Ajax speelde niet alleen in de Meer. Veel grote wedstrijden werden vanaf de jaren ’60 gespeeld in het Olympisch Stadion.

De bouw van het stadion.
De toewijzing van de Olympische Spelen van 1928 aan Amsterdam was het startsein voor de bouw van het stadion in Oud-Zuid in een ‘functionele stijl’ met een strak uiterlijk en fraai gemaakt van baksteen. Desondanks verliep dit niet zonder slag of stoot. De toenmalige regering nam aanstoot aan het sporten op zondag en weigerde de nieuwbouw te subsidiëren. Hierop kwam het Nederlandse volk in actie met een inzamelingsactie en verstrekte de gemeente Amsterdam een geldlening zodat de Spelen alsnog in Nederland gehouden konden worden.

Eerst steen.
Prins Hendrik legde op 18 mei 1927 de eerste steen in het door Jan Wils ontworpen stadion. De architect zou er een gouden Olympische medaille mee winnen in de tijd dat er op de Spelen ook prijzen te winnen waren voor diverse culturele disciplines. Het stadion werd in 1936 verder uitgebreid nadat er in Rotterdam plannen waren opgeworpen om het Nederlands Elftal in een nieuw stadion (De Kuip met 60.000 plaatsen) in de stad te laten spelen. Het gevolg was dat er in Amsterdam een tweede betonnen ring werd geplaatst vast aan de bestaande eerste.

Dit leverde grote problemen op aangezien het aantal toiletten onvoldoende capaciteit had voor de verwerking van de extra behoeftes die gedaan moesten worden. Het lopen onder de tribunes werd een ware verschrikking nadat vele aanhangers hun plasje deden in de omloop die voortaan gebruikt werd als urinoir. Het stadion verviel in een erbarmelijke staat na verloop van tijd. De houten banken, evenals het beton, gingen rotten.

Sloopdreiging.
Nadat het door de gemeente Amsterdam op de lijst was geplaatst voor de sloop, er zouden 1250 woningen op de plaats worden gebouwd, ondernam men net als in 1928 actie. Het bouwwerk werd op de monumentenlijst geplaatst en door middel van een ‘stageproject’ door diverse scholen opgeknapt. Overigens is niet alleen Ajax de enige Amsterdamse club geweest die hier wedstrijden speelde. Zowel Blauw-Wit, DWS als het verdwenen FC Amsterdam waren actief in het Olympisch Stadion.

Share.

Leave A Reply