Ajax en de band met de Watergraafsmeer (Deel 38)

0

De harde kern: de F-side

Auteur: Kees Rotgans, Roland de Weert, Gerhard Broers

Supporters nemen Tonnie Pronk op de schouders na AJAX-BENFICA – 1969 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

 

Voetbal en stadswijken: een verbroken relatie

Titel van een onderzoek aan de Vrije Universiteit door Kees Rotgans, Roland de Weert en Gerhard Broers tijdens het werkcollege sportgeschiedenis door Prof. Dr. Th. Steven.
De periode omvat de jaren ’50 tot ’80.
Het onderzoek bestaat uit 3 delen: de Watergraafsmeer, AJAX en interviews met AJAX-fans.
Met dank aan Gerhard Broers voor het beschikbaar stellen van het resultaat van dit onderzoek.

De harde kern: de F-side.

In het midden van de jaren ’70 groeide de fascinatie van de luidruchtige Ajax-supporters van de staantribunes aan de Diemenkant voor hun Britse collega’s sterk.

De naam F-SIDE.
Na rellen op het Amsterdam 701-toernooi (na het 701 jarig bestaan van Amsterdam) met Leeds-supporters groeide het idee dat men ook een Engelse naam moest hebben om er helemaal bij te horen. In een tram van lijn 9 werd besloten dat die naam F-side moest zijn. Vreemd blijft dat geen enkele Engelse supportersgroep vernoemd is naar een vak in een stadion. In 1976 was er een eerste incident met de F-side.

Incidenten.
Voorheen waren er nauwelijks supportersrellen geweest. Tijdens de harde Europacupwedstrijd tegen Besiktas in 1966 hadden Turkse gastarbeiders gevochten met Ajax-supporters. In seizoen 1970-1971 konden kinderen voor vijftig cent een ‘jongensplaats’ kopen. De jongensplaatsen waren te vinden in vak F. Op een zondag was de schuifdeur van ons vak uit zijn rails getikt en voor straf werden er de volgende wedstrijd geen ‘jongenskaarten’ verkocht. Voorzitter Van Praag kwam het persoonlijk aan het hek vertellen. Dit waren incidenten, rellen en supportersgeweld kwamen voor het eerst eind jaren ’70 met de geboorte van de F-side.

Supportersaantallen.
De wisselende resultaten eind jaren ’70 hadden matige supportersaantallen tot gevolg. In seizoen 1977-1978 kwamen er gemiddeld 11.177 bezoekers naar de Meer. Hiermee was Ajax slechts de vijfde club van Nederland. Ajax zou pas weer grote bezoekersaantallen krijgen met de terugkeer van Johan Cruijff als speler en als coach begin jaren ’80.

Share.

Leave A Reply