Ajax en de band met de Watergraafsmeer (Deel 51)

0

De aanhang en hun AJAX

Auteur: Kees Rotgans, Roland de Weert, Gerhard Broers

AJAX Stadion De Meer .
Foto:  John Haen Alle rechten voorbehouden

 

Voetbal en stadswijken: een verbroken relatie

Titel van een onderzoek aan de Vrije Universiteit door Kees Rotgans, Roland de Weert en Gerhard Broers tijdens het werkcollege sportgeschiedenis door Prof. Dr. Th. Steven.
De periode omvat de jaren ’50 tot ’80.
Het onderzoek bestaat uit 3 delen: de Watergraafsmeer, AJAX en interviews met AJAX-fans.
Met dank aan Gerhard Broers voor het beschikbaar stellen van het resultaat van dit onderzoek.

De aanhang en hun AJAX

Voetbal in de Amsterdamse Watergraafsmeer gedurende de periode 1970-1985.
Inleiding.

Wijkoverschrijdende functie.
In het vorige hoofdstuk hebben we kunnen zien hoe de aanhang van Ajax gedurende de jaren vijftig en zestig niet alleen bestond uit bewoners uit de Watergraafsmeer. We hebben gezien dat de club reeds in een vroeg stadium een wijkoverschrijdende functie had. Het eigen stadion en het mooie aanvallende voetbal werd door veel geïnterviewden als verklaring gegeven voor deze aparte positie die Ajax had verkregen.

Gespreksthema’s van de interviews..
Naast gesprekken over het voetbal is er met de geïnterviewden gesproken over het leven in de buurt, de woningnood van na de oorlog en de veranderingen op het gebied van betaald voetval en de media. In dit laatste hoofdstuk volgen we de Ajax-aanhang van de jaren zeventig tot begin jaren tachtig. Het was de tijd van de grote successen. Het was ook de tijd dat er een nieuwe soort supporters ontstond en daarmee samenhangend het supportersgeweld, de tijd van de stadsrenovaties en de komst van de nieuwe Nederlanders.

Alleen met voornaam genoemd.
Net zoals in het vorige hoofdstuk laten wij de supporters van Ajax en bewoners van de Watergraafsmeer veelvuldig aan het woord. Een aantal van hen wil om begrijpelijke reden alleen met de voornaam worden vermeld. Een beter voorbeeld om de nieuwe mentaliteit die ontstond in de jaren zeventig en tachtig te illustreren kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Veel van de geïnterviewden die wij spraken trouwens kwamen in hun verhalen terug op het vertrek van Ajax uit ‘De Meer’ in het jaar 1994. Omdat ons onderzoek zich beperkt tot 1985 komen we op dit belangrijke element in de relatie tussen de Watergraafsmeer en Ajax terug in een epiloog.

Share.

Leave A Reply