Ajax-Stadion de Meer

5

Tot 1934 voetbalde Ajax in een houten stadion bij het huidige Christiaan Huygensplein. Maar door de sportieve successen in Ajax ‘Gouden Eeuw’ van de jaren ’30, haast vier landstitels op rij, nam het aantal toeschouwers weer toe evenals de kosten aan het onderhoud voor de houten tribunes.

AJAX stadion met voorterrein aan Stadszijde – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Hofstede Voorland.
Ondanks de crisis wilde Ajax verhuizen en het bestuur draaide elk dubbeltje ervoor om. Uiteindelijk werd honderd meter verderop aan de Middenweg hofstede Voorland opgekocht en gesloopt. (Wat ten koste ging van de schooltuintjes).

Zelfs de spelers betaalden mee.
Het nieuwe stadion, dat niet meer mocht kosten dan 300.000 gulden en waaraan zelfs de spelers mee betaalden, zou verrijzen tegenover Betondorp. Bestuurslid Daan Roodenburgh, architect in het dagelijkse leven, ontwierp stadion ‘de Meer’ als een ‘huis in een tuin’. Daarvoor werden enkele bomen gespaard en ook werd de oprijlaan van de Voorhoeve gespaard. Uiteindelijk was het af in 1934.
Naar de overgang van een houten naar een bakstenen stadion werd door de supporters met lede ogen gekeken. Sommigen hadden hun twijfel geuit of er in zo’n stadion wel goed gevoetbald kon worden.

Hoeve Voorland – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Hoekhuizen voor de terreinknechten.
Het stadion herbergde echter vier tribunes. Een overdekte hoofdtribune, met daaronder een restaurant, een kantoor, een sporthal en de kleedkamers, en er was een onoverdekte zittribune. Samen waren de er plaatsen voor 4500 toeschouwers. Achter de doelen kwamen twee staantribunes die 6500 toeschouwers konden herbergen. Bij de vier corners, in de hoeken van het stadion dus, verrezen hoekhuizen waar terreinknechten en andere Ajaxleden hebben gewoond.

Diverse verbouwingen.
Na verloop van tijd werd het Ajaxstadion diverse malen verbouwd. Zo werd bijvoorbeeld de zittribune tegenover de hoofdtribunes overdekt in 1965 en vernoemd naar trainer Jack Reynolds. De beroemde rode neonletters AJAX, in deze spelling met een voetbal op de j, werden een jaar later aangebracht.
In 1968 vond een uitbreiding plaats van het restaurant en het hoofdgebouw. Bovendien werden, na een instorting van de muur de staantribunes doorgetrokken. In 1971 werd er een lichtinstallatie geplaatst en een paar jaar later werden de kleedkamers vernieuwd. De oude waren door brand verwoest. Verder kwamen rond het veld hekken. Ook werd de spelersingang voorzien van een kooi om spelers en scheidsrechters te beschermen tegen zitkussentjes en flesjes.

AJAX-Stadion De Meer AJAX – NAC 4-1 26 februari 1961 – Alle rechten voorbehouden

In de jaren ’80 kwamen de eerste kuipstoeltjes en kreeg het hoekvak op de Reynoldstribune de status ‘gezinstribune’. Bovendien werden de staantribunes ook overkapt in 1985 en kwamen er skyboxen. De laatste verbouwing waren twee hoge hekken achter beide doelen die het gooien van projectielen onmogelijk moest maken. Dit nadat op 27 november 1989 de keeper van Austria Wien door een ijzeren staaf, gegooid vanuit het publiek, geraakt werd.

Nieuw stadion.
Ondanks al deze voorzieningen waren er in 1974 al plannen om de Watergraafsmeer te verlaten en een nieuwe modern stadion te bouwen in Amsterdam Zuidoost.
Het oude stadion kon niet meer voldoen aan alle eisen die werden gesteld door de internationale voetbalbonden. Het werd te onveilig, het was moeilijk bereikbaar, oncomfortabel en gewoonweg te klein om de begroting van een Europese topclub van dienst te zijn. Uiteindelijk werd op 20 oktober 1993 besloten tot de bouw van een nieuw stadion in Amsterdam Zuidoost. De laatste competitiewedstrijd in ‘De Meer’ werd op 6 augustus 1996 gespeeld. Dat was het einde van een bewogen en sportief voetbaltijdperk in de Watergraafsmeer.
Op 14 augustus 1996 werd het nieuwe stadion, de Amsterdam ArenA, door Koningin Beatrix geopend.

Op deze luchtfoto uit 1936 is goed te zien dat de bomen op de oprijlaan bleven staan. Alle rechten voorbehouden

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Opening 1934 nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer – Foto: Archief AJAX

Lijn 9 volle tram naar Ajax – Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Ron de Wit on

  Opening nieuw Ajax-stadion ‘De Meer’ aan de Middenweg in de Watergraafsmeer


  Filmpje duurt 3.16 min.

 2. Ron de Wit on

  Ajax vertrekt…..Adieu de Meer….

  Ajax en het vertrek uit stadion de Meer. met gastoptreden van Freek de Jonge.
  Jammer dat vandalen na het vertrek van Ajax het stadion in de brand staken.(diep triest)

 3. ik heb ongeveer 20 bakelieten platen in mijn bezit die in de 2e wereldoorlog werden gespeeld in het voormalige Ajax stadio De Meer.
  Op 1 plaat is te horen waar het publiek heen moest tijdens een bomalarm.
  Ik bied dit unieke item te koop aan.
  Misschien dat u interesse heeft?

 4. June Wong on

  I just want to know the history of Middenweg 76-78. I am interested in the building. Was it a bank in the past ? Was it an inn ? Was it a restaurant? What is it now ? Would you please tell me the history of this building ? Thanks a lot.

Leave A Reply