Armin Rubic, keeper van de zondag 1 van Fortius – (december 2016)

0

Fortius-Ankaraspor in 2014 Foto: Fortius © Alle rechten voorbehouden

Een echte jongen van de club.

Zeeburgia, een kanjer van een club
Ondanks het feit dat Armin een echte Fortiaan is is hij zijn ‘voetbalcarrière’ daar niet begonnen. Dat was bij a.f.c. TABA op Sportpark Drieburg waar hij als linksback bij de E-tjes speelde. Hij bakte er echter niet veel van en toen de keeper een keer ziek was zette de trainer Armin in het doel. Dat pakte wél goed uit, hij plukte de ene na de andere bal uit het doel. Het werken met de handen als keeper ging hem beter af dan het voetenwerk van een veldspeler.

De rol van een keeper is doorslaggevend
In een voetbalteam kunnen maar twee spelers een doorslaggevende rol spelen: een spits maar vooral ook een keeper en dat wilde ik wel: opvallen. Bij TABA had ik het erg naar mijn zin, maar eigenlijk was men daar veel te aardig. Als je maar plezier had in het spelletje. Winnen of verliezen, dat deed er niet toe. Maar ik wilde juist altijd winnen! Niet alleen plezier maar vooral het resultaat. Een paar vriendjes speelden bij a.s.v. Fortius, een echte Amsterdamse club. En vooral ook een club waar ze prestaties verwachtten. Dus besloot ik het daar eens te gaan proberen.

Trainer/coach Peter Meybaum
Ik moest wel erg wennen aan het feit dat als je iets fout deed je dat behoorlijk werd ingepeperd, er werd geschreeuwd, goedbedoeld dat wel, maar dat was ik niet gewend. Al heb ik aan Peter Meybaum een hele goeie trainer/coach gehad. Toen ik me bij hem op een regenachtige dag aanmeldde was zijn commentaar: “Ga je omkleden en ga meedoen”. En als er gecoacht werd en ik dat opvolgde hoorde ik: “Hè, hè, dat werd tijd”. Peter had altijd een spierwitte pantalon aan, daarmee liep hij naar de goal en trok door de modder (vanwege de regen) een denkbeeldige lijn, daarmee moest ik mij kunnen oriënteren in het doel, waarbij zijn pantalon onder de prut kwam te zitten. Dat maakte nog de meeste indruk!

D1 seizoen 1979/1998 met Ryan Babel Foto: Fortius © Alle rechten voorbehouden

Allemaal toppertjes
Ik kwam bij de D3 (10-11-jarigen) in een team met o.a. Ryan Babel terecht. Dat waren echt allemaal toppertjes, we wonnen zelfs van de D1! Volgens mij hadden ze allemaal later prof kunnen worden. Maar ik weet alleen dat Calvin Jong-a-Pin later bij Heerenveen is gaan spelen en natuurlijk Ryan Babel bij Ajax.

Het ‘Amsterdamse’
Toen we bij de C1 zaten speelden we zelfs landelijk tegen Ajax, Feyenoord enz. Fortius stond in die tijd heel hoog aangeschreven wat de jeugd betrof, alleen Zeeburgia stak daar nog bovenuit. Je vond het ook geweldig als je in ‘het Amsterdamse’ mocht spelen, een Amsterdams elftal, een initiatief van de K.N.V.B. Ik weet niet of dat nog bestaat.

Louis Schreuders ken ik ook heel goed, dat is ook mijn trainer geweest. Met een stem als van Rinus Michels riep hij me bij zich en zei eens: “Kom jij maar eens mee” en zette me bij het 1e seniorenteam als reservedoelman. Ook Leroy mocht toen meedoen. Ik beefde als een rietje van de zenuwen, maar vond het geweldig natuurlijk. Wanneer ik een redding maakte hoorde ik Louis schreeuwen: “Er staat geen baby in het doel”, een mooie uitspraak van een mooie man. Hij gaf me een boekje van Frans Hoek en zei, dat ik dat eens moest lezen, omdat er veel goeie tips voor keepers in stonden. Geweldig!

Onder het trainerschap van Carlos Alarcon Vidal mocht hij zijn debuut maken in het 1e. Ook van hem heeft hij veel geleerd.

Ben jij wel eens gescout? Zou jij prof geweest willen zijn?
Dat zou dan in het buitenland moeten zijn. In Nederland moet je als keeper ook goed kunnen voetballen en zo een ben ik er niet. Ik heb in 2010 één seizoen bij Z.S.G.O./W.M.S. (Zonder Samenspel Geen Overwinning/Wilskracht Maakt Sterk) gespeeld, maar dat beviel helemaal niet. Het was een samengesteld elftal, ik had er geen vrienden, die miste ik heel erg, het was allemaal zo zakelijk en ik ben daarom na een seizoen weer teruggegaan naar Fortius, waar Leroy Duif mijn maat in het leven is en ik Peter Kost als een soort oudere broer zie. Peter is trouwens de enige die in het seizoen 2005/2006 op 7 mei 1-0 scoorde bij de kampioenswedstrijd en dat 10 jaar eerder deed op hetzelfde veld bij het kampioenschap van dat jaar. Een unicum.

Vind je het niet vervelend om als keeper toe te moeten kijken, ook als het slecht gaat?
Daar ben ik niet mee bezig. Ik heb maar één taak: het doel schoonhouden. En als je team slecht speelt kun jij je juist als keeper onderscheiden.

Helaas is de reputatie van Fortius de laatste jaren wat verminderd, er is veel veranderd, trainers en/of spelers verlieten de club, heel jammer. Al gaat het nu weer de goeie kant op. Maar ondanks alles blijf ik een jongen van de club.

Jo Haen

Promotie 2014/2015 zondag 1 – Foto:  Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

|

Fortius-Ankaraspor – 2014 – Foto: Fortius © Alle rechten voorbehouden

Nieuwe shirts

Share.

Leave A Reply