Een bezoek aan Huize Frankendael

0

2011

Door: Joop Jansen (7 juni 1932). Ik woonde vanaf 1938 t/m 1944 in de Wetbuurt. Ondanks de oorlog heb ik daar een geweldige vrije jeugd gehad. Door omstandigheden moest ons gezin verhuizen.

Uitzicht vanuit Huize Frankendael op de Middenweg – 2012 .
Foto: Joop Jansen Alle rechten voorbehouden

Ja brave borsten, ik heb het jullie beloofd. Ik ga jullie meenemen en laten zien, hoe de binnenkant van Huize Frankendael eruit ziet.

Wij betreden het hoofdgebouw, links en rechts zijn de rijtuig- en paardenstallen. We lopen door een prachtige gang met marmeren vloertegels en een mooi gestukadoord plafond. Links de toegang tot de zaal en rechts de voorkamer met een prachtige voorzet-openhaard. Op het einde van de gang een serre, die uitzicht geeft op de in Engelse stijl aangelegde tuin.

Wij gaan via een eenvoudige houten trap naar de eerste verdieping en zien daar twee grote kamers, dan een kleinere trap naar de zolderverdieping, waar jullie verschillende kleine vertrekken zien, die waarschijnlijk bestemd waren voor het personeel en tot slot een nog kleinere trap, die toegang tot het dakterras geeft.

Wij gaan weer terug naar de hoofdgang, gaan langs een trapje naar beneden en komen in de voormalige dienstruimte, de keuken die toegang tot de stallen geeft.

De rechter rijtuigstalling is geheel als restaurant omgebouwd en op de zolder hiervan is een heel moderne keuken gebouwd.

In de linker rijtuigstalling annex paardenstal is nog vrij veel behouden gebleven.

Dit is dan in het kort iets over het interieur van Huize Frankendael. Het is beslist de moeite waard om daar eens iets te drinken of te dineren en het huis te bekijken.

Een kijkje in huize Frankendael. .
Foto’s: Joop Jansen © Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply