De borst van mevrouw Korrel

1

31 december 1944 – 31 december 1955

Verteld door: Niko Paape (1944-2010) is geboren op 20 maart 1944 in de Veeteeltstraat 133 in Betondorp, het deel van de Veeteeltstraat dat tussen de Brink en de Onderlangs ligt. Om een mysterieuze reden is huisnummer 133 inmiddels veranderd in 135.

Het laantje met Koosje de Rijk en mijn zus daarachter Links was de achterplaats van de slagerij en als je rechtdoor liep kwam je bij het opslagschuurtje
van de Gruyter. Alle rechten voorbehouden

Als je vanaf ons achtertuin het laantje uit liep, langs de achterplaats met bloederige karkassen van slagerij (Kees) Korrel, kwam je in de Veeteeltstraat. Aan het eind van het laantje waren links de huisdeuren van de familie Boeije die boven woonde, en van Opoe Hes, begane grond.

Van mijn eerste stappen buiten het laantje herinner ik me niets, behalve het verhaal dat ik, ongeveer drie haar oud, op een vroege ochtend de tuin uitgeglipt moet zijn. Op de Brink liep ik tegen tante Mien Boeije aan die net van de ochtendmis kwam. Zij zag mij daar vrolijk lopend met rode hoed en korset van mijn moeder.

Mijn eerste bewuste stappen buiten het laantje, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Als je uit het laantje rechtsaf liep, richting de Brink, kwam je langs het woonhuis van de familie Korrel die achter de winkel woonde. Bij die gelegenheid kon ik, als ik op mijn tenen stond, net bij het raamkozijn. Stoer als ik was, trok ik me omhoog en keek door het raam naar binnen. Het was er donker maar als beschenen door een schijnwerper, zag ik in de duistere kamer een grote, helder witte vrouwenborst in vol ornaat.

Van pure schrik liet ik los en tuimelde achterover op de straat. Een flinke buil op m’n hoofd was dus het resultaat van mijn ‘eerste seksuele ervaring’. Dagenlang durfde ik de winkel van Korrel niet in uit angst dat Vrouw Korrel me onderzoekend zou aankijken. Dat is echter nooit gebeurd en Tiny Korrel staat nog altijd in diezelfde winkel. Zij zal niet weten welk een schrik en onheil zij indertijd heeft aangericht toen zij haar baby de borst gaf.

Ingang van het laantje straat Achterin is nog zichtbaar de schuur van Korrel en linksaf was richting de Brink.
Foto Niko Paape. Alle rechten voorbehouden

De Brink slagerij korrel brink met helemaal rechts (blauw zonnescherm) slagerij Korrel. Foto Niko Paape. Alle rechten voorbehouden

Het laantje bij de Veeteeltstraat.
Foto Niko Paape. Destijds waren er alleen maar heggen. Foto Niko Paape. Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

Leave A Reply