Brand in het clubhuis

2

31 december 2005
Door: Kees Zijp (1951). Hij woonde op meerdere plekken in Oost: van 1951 t/m 1972 in de Laing’s Nekstraat op nummer 38 3-hoog en, na een tussenpoos in Buitenveldert, van 1975 t/m 1977 op de Middenweg nummer 19 4-hoog (boven schoenenzaak Manwood). Daarna tot 1980 in de Bijlmer en van 1980 t/m 1983 in de Pretoriusstraat nummer 89 1-hoog. Sinds 1983 woont hij in Alkmaar, samen met zijn tweede vrouw.

Het clubhuis van TOG voor de verwoestende brand. Alle rechten voorbehouden

Ik wist niet dat het de laatste foto’s zouden zijn.

In 2006 maakte ik enkel foto’s van het clubhuis van onze buurclub TOG (Tot Ons Genoegen) niet wetende dat die waarschijnlijk de laatste zouden zijn vlak voor de brand. Zelf ben ik een Geuzenmiddenmeer man en ik liep over het houten bruggetje en maakte vanaf daar een foto van het clubhuis van deze club. Mijn bedoeling was om de gedenksteen te fotograferen die daar staat ter nagedachtenis van TOG-leden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn. Bij onze club staat ook zo’n gedenksteen van de oude club BPC die later fuseerde met DEC waaruit DNC voortkwam, de club die enkele seizoenen geleden opgeheven is en waar nu de hockeyclub Athena is huisvest.

Kort nadat ik de foto’s maakte brandde het clubhuis van TOG in augustus 2006 helemaal uit. Gelukkig kon TOG in het clubhuis van Brandweer verder en zijn de kleedkamers behouden gebleven. Maar twee jaar voor het honderdjarig bestaan van deze club zijn vele tastbare herinneringen met de brand in vlammen opgegaan: bekers, vaantjes, foto’s, allemaal zijn ze volledig verloren. Ik wens de TOG-mensen sterkte en hoop dat uit de as van het oude clubhuis als een Phoenix de club na 100 jaar weer een nieuwe toekomst zal ingaan op sportpark Middenmeer.

En van hieruit bedank ik hun namens onze jeugdafdeling dat we tot nu toe nog gebruik kunnen maken van hun “oude” grasmat. Ik hoop dat ze met deze foto’s nog een goede herinnering hebben aan hun “oude” buur Geuzenmiddenmeer.

Het TOG clubhuis geheel verwoest door de brand in augustus 2006. Alle rechten voorbehouden

Het hele cluhuis met alle herinneringen in vlammen opgegaan. Alle rechten voorbehouden

Hopelijk verrijst de club met herinneringen als een phoenix uit de as… Alle rechten voorbehouden

Kees was bij TOG om een foto te maken van de gedenksteen voor TOG-leden die in de Tweede Wereldoorlog vielen. Alle rechten voorbehouden
De gedenksteen voor TOG leden die in de Tweede Wereldoorlog vielen.

Kees was bij TOG om een foto te maken van de gedenksteen voor TOG-leden die in de Tweede Wereldoorlog vielen. Alle rechten voorbehouden
De gedenksteen voor TOG leden die in de Tweede Wereldoorlog vielen.

Bij Geuzenmiddenmeer staat ook een gedenksteen, voor de in de Tweede Wereldoorlog gevallen leden van BPC. Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

 1. Triest

  Ik ben zelf (vroeger) van DJK (de overbuurman), heb toen ik 16, 17, 18 en 19 jaar was altijd vakantiewerk gedaan bij de GILO op sportpark Middenmeer. Daardoor kwam ik vaak bij o.a. TOG. Altijd was daar meneer Bloos (ik hoop dat ik zijn naam goed heb). Altijd een cola-tje voor de “mannen”. Dit doet echt pijn om naar deze trieste foto’s te kijken. Ik hoop dat er zeer veel oud-leden zijn die een stukje TOG-geschiedenis thuis hebben en dit willen afstaan aan TOG.

  Gr.,
  Ron de Wit

 2. Kees Zijp

  Vandaag, woensdag 23 januari 2008 zijn er 20 grote bomen geveld, voor de woningbouw op het TOG terrein. Een triest gezicht omdat de bomen aan de rand van de voetbalvelden stonden en volgens mij geen sta in de weg waren voor de huizen of het moet zo zijn dat de tuinen van de nieuwe huizen aan de sloot grenzen.
  20 majestueuze populieren die er volgens mij al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw stonden. Tijdens de training van de jongste spelers en sters van mijn club, Geuzenmiddenmeer, zag je ze 1 voor 1 naar beneden storten en met een gekraak op de grond vallen. Met de 5 bomen van vorig jaar die plaats moesten maken voor het waterballetveld van Athena zijn er 25 bomen in 1 jaar verdwenen op sportpark Voorland. Jammer voor de vogels die er hun broedplaatsen hadden en jammer voor de schone lucht die de bomen aan ons gaven. Zouden er voor deze reuzen weer nieuwe bomen komen? Ik weet het niet maar hoop het wel. Ik hou u op de hoogte vanaf de voetbalvelden van de club in de Watergraafsmeer,………………………
  …………..juist ja Geuzenmiddenmeer ! Met vriendelijke en sporrtieve groeten Kees Zijp.

Leave A Reply