Cor Huijbrechtse – Onderhoudsmedewerker in het sportpark – altijd in het groen – (21-10-2016)

0
Cor Huijbrechtse - 2016 - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Cor Huijbrechtse – 2016 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Van grasmaaien tot het begeleiden van taakstraffers

Overal in het sportpark kun je Cor Huijbrechtse op zijn fietsie tegenkomen, onderweg naar weer een nieuwe klus. Zijn werk is zeer veelzijdig en altijd weer anders. Geen dag is hetzelfde.

Tussen het grasmaaien van het voetbalveld bij a.s.v. Fortius door maakt hij even tijd om over zijn werk als allround onderhoudsmedewerker bij de Sportparken in Amsterdam Oost te vertellen.

Na zijn opleiding op Tuinbouwschool Linnaeus (nu Wellant College geheten) kwam Cor in 1980 als 17-jarige in dienst als terreinknecht bij Ajax (toen nog in Stadion De Meer) dat een samenwerkingsverband had met de gemeente. Daar moest hij werken met Dirk Vreeker van de gemeente. Na 2 jaar te hebben samengewerkt met Dirk werd door Ajax de samenwerking tussen gemeente en de club beëindigd. Piet Bosman was toendertijd schoonmaker van de kleedkamers. Deze collega kwam erbij om samen met Cor het onderhoud van het Ajax-terrein te doen. Later kwam Martin Wildeboer er ook bij. Het werk bestond o.a. uit het maaien van het hoofdveld (toen waren er verschillende patronen op het hoofdveld). De machine, een Ransomes Mastiff, was één meter breed. Het gemaaide gras werd opgevangen en naar Bertus van Rijn gebracht (in de tijd van de gemeente), die een boerderij had aan de Duivendrechtsekade 20 (Rust na Onrust). Daar werd het gratis verkregen gras ingekuild en als kuilgras voor het vee gebruikt. Naast het maaien waren ze ook verantwoordelijk voor de kleedkamers.

Deuren openen voor tegenpartij en scheidsrechter
In die tijd hielden wij het hoofdveld en de bijvelden aan de Middenweg bij. Het schoonmaken van de jeugdkleedkamers bestond uit 4 x per dag de kleedkamers uitvegen en vrijdags helemaal schrobben voor het weekend. Ook hielden wij de kleedkamer van de tegenpartij van het eerste elftal en de scheidsrechter schoon. En als Ajax 1 thuis moest spelen hadden wij ook een sleutelpositie om voor de tegenpartij en de scheidsrechter de deuren open en dicht te doen.

Cor Huijbrechtse op Sportpark Middenmeer - 2016 - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Cor Huijbrechtse op Sportpark Middenmeer – 2016 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Dienst voor de Sport
Na 11 jaar Ajax had hij het daar wel gezien en stapte hij over naar de Dienst voor de Sport. Dat hij daar meer kon verdienen en de arbeidsvoorwaarden beter waren gaf de doorslag. In die tijd (1991) was Theo van Breukelen daar de sportparkbeheerder. Een houten keet aan het Voorlandpad was hun onderkomen van waaruit ze naar de diverse werkzaamheden togen op de Sportparken Voorland, Middenmeer en Drieburg. In 2016 zijn daar Zuid-Oost en Driemond bijgekomen, is Peter Vergeer inmiddels de beheerder en zit men in een dienstgebouw aan de Radioweg naast de Jaap Edenbaan.

In het verleden heeft de Dienst voor de Sport een tijdlang in een gebouw op het toenmalige atletiekveld van AV 23 gezeten, toen nog een 300-meter baan. Cor zat daar samen met Jan Krijgsman en ze onderhielden toen o.a. het terrein van voetbalclub T.O.G. en het handbalveld.

Volgens een ex-hardloper was Cor de redding van AV 23, wat het onderhoud betreft. Dat was zo goed dat men daar niet vaak trainingen e.d. hoefde af te gelasten.

Cor bij a.s.v. Fortius - 2016 - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Cor bij a.s.v. Fortius – 2016 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Wat zijn momenteel zoals de werkzaamheden?
Alle voorkomende werkzaamheden binnen de parken zoals daar o.a. zijn:
Gras maaien, onderhoud bomen, doorspuiten velden, onderhoud honkbal- en softbalvelden bij OVVO, dit gebeurde ook een periode bij VVGA. Op het park staan tegenwoordig ook fruitbomen, in het kader van Sport met fruit. Het was de bedoeling dat vrijwilligers die fruitbomen gingen onderhouden, maar aangezien dat niet helemaal gelukt is is dat ook het werk van Sportparkbeheer.

Iedereen heeft een eigen taak. Cor begeleidt b.v. sportdagen voor scholen bij atletiekvereniging AV 23. Het sportparkbeheer heeft daar een eigen ruimte waar ze hun eigen spullen bewaren die nodig zijn voor een sportdag. Hij vindt dit leuk om te doen.

Begeleiden van taakstraffers
Het begeleiden van taakstraffers die via de reclassering worden aangeleverd is een heel ander verhaal. Het werk voor die lui bestaat meestal uit papier prikken en de velden schoonhouden.
Over het algemeen kan Cor goed met ze overweg, ze luisteren goed en kunnen bij vragen bij hem terecht. Het invullen van de benodigde papieren voor de reclassering behoort ook tot zijn taak.

Geen weekenddienst meer maar motorrijden
In het verleden heeft Cor ook weekenddiensten gedraaid: velden keuren, optreden bij calamiteiten (ambulances bellen enz.), gras prikken en zand gooien bij de goals als er veel water ligt enz. maar vanwege zijn grote hobby is hij daarmee gestopt. Motorrijden vindt hij toch net even leuker!

Cor. Herfst op het voetbalveld - 2016 - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Cor. Herfst op het voetbalveld – 2016 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Al 26 dienstjaren
Er werken bij het Sportparkbeheer ongeveer 12 mensen. Dat vind ik eigenlijk niet veel, gezien de omvang van de terreinen. En dan is er ook nog sprake van vergrijzing, waardoor er nog minder uren gemaakt worden. Met 60 hoef je n.l. minder uren te werken maar er mag geen extra personeel worden aangenomen. Dat is nadelig voor de anderen. Cor zelf heeft inclusief zijn militaire diensttijd inmiddels 26 dienstjaren bij de gemeente. Zijn 25-jarig jubileum heeft hij onlangs groots gevierd in de kantine van Fortius

Hoe vindt hij het werk?
Hij vindt het werk erg afwisselend. Elke dag is anders en je hebt altijd met groen te maken, zoals hij zelf zegt. Ook geeft hij als ‘ouwe rot in het vak’ graag raad aan de jongere collega’s. En zijn er problemen dan moet je iemand daar meteen op aanspreken, is zijn mening. Door zijn werk heeft hij ook veel contact met mensen van de diverse sportverenigingen die op de sportparken zitten. Kortom: een geweldige baan en altijd buiten.

Bij Fortius aan het grasmaaien - 2016 - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Bij Fortius aan het grasmaaien – 2016 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Eieren en soep van eigen kippen
Tussen de middag wordt er gezamenlijk geluncht in het gebouw van het Sportparkbeheer. Dan worden er eieren gebakken, afkomstig van de kippen, die rond het gebouw lopen. Dus altijd vers! Regelmatig is er een nest met jonge kippen/hanen. Worden het er teveel dan worden de haantjes geslacht en wordt er kippensoep gemaakt. Soms zijn er wel eens kalkoenen. Dus wat dat betreft zit je goed bij het Sportparkbeheer!

Is het zwaar werk?
“Dat valt wel mee, al zijn er veel mensen met rugklachten”. Ze krijgen daarvoor wel begeleiding, maar vaak verval je weer in je ouwe fout met tillen e.d.

Fanatieke motorrijder
Cor is in zijn vrije tijd een fanatieke motorrijder, hij is lid van de Gold Wing Club Holland en vaak zijn er treffens, waarbij er soms wel 80 deelnemers zijn. Ze komen dan in het weekend met de motor naar een camping om te kamperen en te genieten van het mooie weer! Cor met zijn zoon in het zijspan.

Een leuke hobby naast een leuke baan!

Jo Haen

Share.

Leave A Reply