De Dames 1 van Fortius (februari 2017)

0

Een fantastisch team met een geweldige trainer

Vóór de wedstrijd TOS-Actief-Fortius eerst handen schudden – 2017 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Sinds het seizoen 2014/2015 voetballen er ook dames bij Fortius. Ik praat met de speelsters Anja en Margreet in de kantine van Fortius in Sportpark Middenmeer op een zonnige zondagmiddag in januari na een voetbalclinic.

Damesvoetbal bij Fortius
Anja, die in het dagelijks leven buitengewoon opsporingsambtenaar is in de regio Laren, Blaricum en Eemnes, is er vanaf het begin bij. Ze speelde daarvoor in de landelijke competitie voor vrouwen van 35+. Maar er werd slechts 6 x per jaar gespeeld en dat vond ze wel erg weinig. Tijdens een wedstrijd werd er geflyerd om dames te werven voor een op te richten voetbalteam bij GeuzenMiddenmeer.
Dat had veel succes, zo veel zelfs dat er eigenlijk teveel dames waren. Er werd besloten een aantal bij Fortius onder te brengen. De voetbalsters bij GeuzenMiddenmeer waren hoofdzakelijk voetbalmoeders, die bij wedstrijden van hun kinderen langs de lijn stonden om hun kinderen aan te moedigen. De meesten hadden nog nooit eerder gevoetbald.

In tegenstelling tot Anja, die al vanaf haar 14e voetbalt, ze is nu 55, dus al 41 jaar. Eerst bij LFC Laren en daarna bij diverse andere clubs. Bij Laren heeft ze 18 jaar gespeeld.
Margreet, afkomstig uit Friesland en in het dagelijkse leven financieel procesanalist bij een Amerikaans bedrijf, heeft eerst gevolleybald, voordat ze ging voetballen.

Drie teams bij beginners- en gevorderdenpoule
Het eerste seizoen bestond het damesvoetbal 35+ bij Fortius uit één team, dat werd getraind door Appie en Martin. Nu, in 2017, zijn er 3 teams. Het eerste team is niet logischerwijs het hoogst spelende team zoals bij de mannen. Dat is heel willekeurig. Volgens Anja en Margreet is het 3e team het beste team, het speelt in de gevorderdenpoule 1. Helaas hoorde ik zojuist dat vorige week het 3e team in de gevorderden poule zich heeft moeten terugtrekken uit de 35+ competitie. Teveel geblesseerden en andere omstandigheden. Heel jammer
Het 1e en 2e team spelen in de beginnerspoule.
Hun team, het eerste, zit in een team met 9 clubs waaronder KFC uit Koog a.d.Zaan, BFC uit Bussum en Ouderkerk. Ze staan momenteel op de 4e plaats. Als ze promoveren is dat naar de gevorderdenpoule, degraderen kan niet. Ook het 2e is in deze poule ondergebracht. Ze moeten dus af en toe tegen elkaar spelen.

Afwijkende regels voor damesvoetbal
Er wordt gespeeld op zaterdag, 7 tegen 7, op een half veld en 2 x 35 minuten. Er zijn wat afwijkende regels in vergelijking met het mannenvoetbal. Er mag b.v. onbeperkt gewisseld worden, buitenspel bestaat niet, en er mag bij gebrek aan een speelster boven 35, één speelster onder de 35 als dispensatiespeelster meedoen.

Teamleden
Anja is spits en scoort altijd, zoals ze zelf zegt. Ze heeft ook weinig blessures gehad (klopt dat snel af op de houten tafel).

Het team bestaat verder uit Anja, Margreet, Carolien, Ien, Tinta, Gaby, Annette, Cherry, Nadin (keepster). Ik vraag wat de dames zoal doen naast het voetballen. Twee zijn er politieagent, er is een trambestuurster bij, een receptioniste, een leerplichtambtenaar, een violiste bij het balletorkest, een speelster werkt in de decorbouw en dan is er nog een notulist. Dus heel divers.

Leukste team
Iedereen vindt het fantastisch bij Fortius, trainer Abdul is geweldig, hij heeft veel verstand van voetbal en voelt de dames goed aan. Anja en Margreet vinden hun team het leukste, ze zitten graag met z’n allen bij elkaar en regelen alles samen. Ieder heeft een taak, zoals het verzorgen van de tenues, de speelsters, de scheidsrechter, de formulieren enz. En dat werkt uitstekend.

Eerste wedstrijd na de winterstop tegen TOS-Actief
Voor het maken van een team- en wat actiefoto’s ging ik op 4 februari j.l. naar Swift op het Olympiaplein waar de dames tegen TOS-Actief moesten voetballen. De lange winterstop had de dames geen goed gedaan. Ze vonden hun conditie duidelijk verminderd wat invloed had op het spel. Er werd daarom helaas niet gescoord, maar de verdediging hield stand en vooral ook door de uitstekend invallende keepster Elisabeth was de eindstand 0-0.

Dames 1 van Fortius in de nieuwe outfit – 2017 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Een leuke bijkomstigheid was dat een ‘echte’ scheidsrechter de wedstrijd floot. En hij liet de dames vóór aanvang van de wedstrijd elkaar een hand geven! Dat vonden ze erg leuk! Ook speelden de dames die dag voor het eerst in hun nieuwe outfit! Heel wat beter dan de geleende herenshirts waar ze eerst in speelden.
Jullie zien er prachtig uit, dames!

Poging tot omkoping scheidsrechter mislukt
In de rust heb ik trouwens nog geprobeerd de scheidsrechter om te kopen door hem € 100,– aan te bieden als hij partijdig zou gaan fluiten, uiteraard voor Fortius, maar hij viel niet om te kopen. Helaas, dames.

Ien voetbalt ook al jaren
Ik sprak voor de wedstrijd nog even met Ien, die volgens Anja de beste speelster is en op elke positie opgesteld kan worden, al is ze op haar best als verdedigende middenvelder. Ook Ien is al heel jong met voetballen begonnen. Door blessures, vooral aan haar enkels en meniscus, is ze vaak uit de roulatie geweest maar ze heeft toch de draad weer opgepakt en speelt nu weer met veel plezier al enkele seizoenen bij Fortius.

Net zoals Anja en Margreet vindt ze Abdul een geweldige trainer, ze is gek op hem! En dat geldt voor alle speelsters van het team. Maar ook zijn assistent Martin wil ze nog wel even genoemd hebben.

En nu nog kampioen worden! Dat wens ik de dames toe. En vooral veel plezier in het spelletje natuurlijk.

Jo Haen

 

Ook aan de achterkant ziet het er prachtig uit, dames! – 2017 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Collage dames 1 Fortius – 2017 – Foto’s Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

 

 

Share.

Leave A Reply