De jongens van de slager

2

31 december 1946 – 31 december 2008

Verteld door: Auteur: Jo Haen. Verteller: Herman Mulder (1947) is geboren in Amsterdam. Hij was vanaf 1971 met zijn broer mede-eigenaar van Slagerij Mulder in de van ’t Hofflaan 33. Eind maart 2008 is de zaak gesloten. 

De winkel van Slager Mulder rond 1957. Herman en Jaap staan hier rechts van de weegschaal samen met hun ouders en personeel.
Foto: Herman Mulder Alle rechten voorbehouden

Als kind vond Herman Mulder het heel normaal om in de slagerij van zijn ouders te moeten meehelpen. Het gezin woonde achter de winkel in de Van ’t Hofflaan. Op zaterdag was men ’s morgens om 5 uur al aan het werk. Herman begon dan om half 7 en maakte zich verdienstelijk door thee te zetten, de straat te vegen en later natuurlijk bestellingen weg te brengen op de transportfiets, met zo’n grote rieten mand voorop. Heel wat trappen is hij op- en afgelopen. Je ging eerst “horen” en daarna de bestellingen bezorgen. De klant was koning in die tijd. Zo kwam er bijvoorbeeld ’s zondags af en toe een vrouw op het raam tikken om te vragen of de slager maar even haar rollade wilde snijden!

Herman zat op de Prof. Pieter Zeemanschool, die vanwege de vele kinderen in de buurt al snel te klein was en een paar keer is uitgebreid met nieuwe lokalen. Daarna heeft hij de slagersvakschool gevolgd. Dat betekende één dag per week naar school en de andere dagen in de slagerij. Later heeft hij in Utrecht op de dagschool zijn slagervakdiploma’s gehaald.

In 1966 nam zijn 12 jaar oudere broer Jaap de slagerij over van zijn ouders. In 1971 kwam Herman erbij als mede-eigenaar en werd de zaak een VOF (vennootschap onder firma). Jaap stond in de winkel en Herman werkte achter in de slagerij. Zo had ieder zijn eigen taak.
Het was in die tijd eigenlijk vanzelfsprekend dat je het bedrijf van je ouders overnam. Of je het nou wilde of niet. Je voelde het als een plicht. Al heeft Herman er nooit spijt van gehad.

Lees ook: Vakmanschap is meesterschap

De winkel rond 2000. De winkel rond 2000.
Foto: Herman Mulder Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

 1. Ans Sproet Toppers

  Willem Wever Hoge kwaliteit slager en nog ontzettend vriendelijk ook. Zolang wij in Amsterdam hebben gewoond altijd vaste klant geweest. Vreselijk als ze vakantie hadden.

  Martine Pfeiffer Hele goede slager en heel vriendelijk. Toevallig heet mijn slager in Hilversum ook Mulder en ook heel goed en vriendelijk. Geen familie van.

  AH Schouten
  Zo,n goede slager is bijna niet meer te vinden!

  Tineke Van Doorne Mulder
  Super.lekkere leverworst

Leave A Reply