De melkboer in 1944

3

1944

Door: A.Th. Sneufelder (1939) woonde tussen 1939 en 1947 in de Watergraafsmeer, op de Linnaeusparkweg. Veel van zijn familie woonde in Oost, de Dapperbuurt, de Indische buurt. Na 1947 kwam hij er nog jaren op bezoek.

Hoek Hogeweg In dit pand was de melkwinkel gevestigd. Nu is het een kapsalon. (2006 foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Op het hoekje van het plein aan de Hoogeweg was een melkboer. Als de buurt nog sliep, zette hij zijn lege melkbussen op de stoep. Dan schrobde en spoelde hij zijn bussen, terwijl hij ze langzaam ronddraaide. Dat ritmische rinkelen van metaal op steen werd voor mij het welkom aan een nieuwe dag. Ik kroop dan vlug onder de dekens uit en zag hoe de vrouw van de melkboer de schone bussen ondersteboven op een houten rek zette, voor de winkelruit.

Dan duurde het niet lang meer. Uit de zijstraat kwam een paard en wagen. De volle melkbussen werden gelost, de nog uitdruipende schone bussen opgeladen. Al die bewegingen leken op een verre maar mooie dans. Ook toen de schaarste van de winter geen melkbussen meer vulde, keek ik elke vroege morgen naar de nu lege hoek van het plein, nog steeds in afwachting van een nieuwe opvoering.

Hogewegplein richting Linnaeusparkweg. Op de hoek was de winkel.
(2006 foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

 1. Roel Dijkema on

  Heerlijk om al deze verhalen te lezen, ik heb tot mijn veertigste in de watergraafsmeer gewoond en gewerkt.
  Ik ben geboren op het Hogeweg pleintje precies tegenover de melkboer. mijn vader was daar horloge maker.
  wij zijn verhuisd naar de Johan Keplerstraat en ik ben na mijn trouwen eerst achter de winkel gaan wonen in de pretoriusstraat en daarna op de linnaeusparkweg 135.
  Mijn vader heeft was horloger-juwelier en zijn broer ook, tegenwoordig een zoon op de middenweg.
  Ik ben een kleinzoon van willem van Kessel die vroeger tweeschoenenzaken had op de middenweg en het beukenplein.

 2. Leontien Mulder-Heuwekemeijer on

  Wij kochten vroeger schoenen bij Kessel of van Trommelen in de Linnaeusstraat.
  Onze melkboer zat op het Hogewegplein, ik weet alleen niet meer hoe hij heette.

 3. Edgar Ruiter on

  Ik heb het op Facebook over de familie Kooiman gehad en schoolfoto’s van Jos Kooiman, Ted Fukking en mijzelf, Edgar Ruiter gehad. Ik ben ondertussen al weer 21 jaar weg uit Amsterdam en woon momenteel in Eefde, De Achterhoek van Nederland.

Leave A Reply