De verenigingen van de oude Wetbuurt

0

31 december 1929 – 31 december 1965

Door: Simon ter Laare (1930) en Anne ter Laare-Velthuijsen (1931) woonden van 1930 tot 1965 in de oude Wetbuurt (nu onderdeel van Amsteldorp).

Speeltuin Frankendael anno 2006. Alle rechten voorbehouden

Het verenigingsleven in de Wetbuurt heeft in onze beleving een grote invloed gehad in ons dagelijkse leven. Dit was natuurlijk niet voor iedereen zo, maar velen van onze leeftijdgenoten hebben in deze buurt hetzelfde ervaren. Dit komt natuurlijk zeer zeker ook doordat onze ouders een vooraanstaande rol in dit hele gebeuren hadden. We willen hier dan ook wat nader op ingaan. De basis van speeltuinvereniging ’Frankendael’ waren twee verenigingen, te weten OCW en Fahrenheit.

Eind jaren 1920 fuseerden de twee. Bij Frankendael ontstonden er al snel allerlei clubjes, bijvoorbeeld Bootjesbouw en Zweefvliegtuigbouw waar vader Frits actief bij was. De zwemlessen in het sportfondsenbad waar moeder Greet met mevrouw Blesing leidster waren. Moeder (tante) Mien regisseerde de Kinderoperette en vader Simon was regisseur van Operetteclub OZG. Er was ook een Wandelclub, een Schietclub en een zangclub ‘Het Harpje’. ‘Kunst na Arbeid’ het harmonieorkest van de buurt, repeteerde in het clubhuis in de Fahrenheitstraat en liep voorop bij de Sinterklaasoptocht door de buurt. Ome Joop Muller speelde elk jaar voor Sinterklaas en was ook altijd een van de hoofdrolspelers en/of regisseur bij de OZG. Er werden ook regelmatig straatwedstrijden georganiseerd, hardlopen, wielerwedstrijden, zaklopen, koekhappen enzovoort. De voetballers werden lid van JOS, opgericht door onder andere opa Slot en opa Hofstede. JOS had ook een handbal- en honkbalafdeling en er werd zelfs een aantal jaren aan atletiek gedaan en deelgenomen aan het Amsterdamse Atletiekkampioenschap voor voetbalclubs op het APGS terrein aan de Spaarndammerdijk. Er is nog veel hierover te schrijven en hopelijk zullen anderen hun verhalen toevoegen.

A.S.V. Afd. ‘Frankendael’ – Onderafd. Kinderkoor ’Het Harpje’ 1924 – 1939

Voetbalclub JOS op sportpark Drieburg in de Watergraafsmeer.
(foto 2006 Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply