Duitse inval op de Hogewegschool

0

1941- 1945

Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en is in 1932 naar de Radioweg verhuisd. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

Hogewegschool. Foto: Beeldbank Amsterdam - Alle rechten voorbehouden

Hogewegschool. Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Op de middag van die rampzalige dag, 3 maart 1941, stopte een overvalwagen voor de Hogewegschool en werden twee personeelsleden, mejuffrouw Snel en Chris Arntzen, opgepakt. Kees Troost, die ook op het Duitse lijstje stond, was die middag afwezig. Reden voor de arrestaties: het verspreiden van het verboden krantje Vrij Nederland. Diezelfde week werd Kees Troost alsnog opgepakt, evenals de heren Goof Somsen en Jan Kassies opgepakt, vanwege hetzelfde vergrijp. Troost en Kassies behoorden tot de oprichters van het illegale blad.

Mijn vader, hoofd van de school, was verbijsterd: een aantal opgepakte onderwijzers! En ook Goof Somsen, woonachtig op Linnaeusparkweg 99, die een huisvriend van hem was en Jan Kassies, woonachtig op de Hogeweg, die een vriend van zijn zoon Joop was. En een klein deel van het schoolbestuur dat het de personeelsleden kwalijk nam illegale lectuur verspreid te hebben!

Alle gevangenen werden overgebracht naar de gevangenis op de Weteringschans, alwaar reeds na enige weken mejuffrouw Snel, die al op leeftijd was, overleed. De anderen gingen later naar het Oranjehotel in Scheveningen en werden veroordeeld tot gevangenisstraf in Duitsland. Chris Arntzen kwam terecht in Rheinbach/Elzas en werd in december 1943 vrijgelaten. De andere drie bleven in hechtenis tot het einde van de oorlog. Wel behield Chris Arntzen zijn salaris: mijn vader ging elke maand naar de Lomanstraat 91 om dat aan zijn ouders te overhandigen. Na zijn vrijlating kwam hij weer terug op de Hogewegschool. Kees Troost werd redacteur bij het dagblad Trouw en Jan Kassies werd een bekende Nederlander als voorzitter van de VPRO en later als lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Goof Somsen, die vóór zijn arrestatie werkzaam was aan de Elthetoschool in de Indische Buurt, kwam daar na de bevrijding weer terug en werd er later hoofd.

Share.

Leave A Reply