Edition Heuwekemeijer in de Watergraafsmeer

4

31 december 1898 – 31 december 1974

Door: Nel Niekus-Heuwekemeijer, geboren 24 augustus 1947 op Bredeweg 21 als ‘opus 12’ uit het 13 kinderen tellende gezin Heuwekemeijer. Na de Clara Feyschool naar R.K. Lyceum Fonds Vitae. Daarna naar het conservatorium. Orgelstudie. Gewerkt in de muziekhandel van haar vader, pianolessen gegeven en in kleine orkesten clavecimbel gespeeld. Getrouwd met Hans Niekus uit de Roosendaalstraat. Nog steeds actief als organiste en begeleidster van een ouderenkoor en een plattelandsvrouwenkoor.

Bredeweg 21. Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Pianist bij de stomme films in het Nöggerath-theater
Muziekhandel Heuwekemeijer, met als slogan: EEN STRELING VOOR OOG EN OOR, was een begrip in de Watergraafsmeer. De geschiedenis:
A. J. (Toon) Heuwekemeijer, geboren op 14 december 1899 in de 1e van Swindenstraat te Amsterdam, is zijn hele leven met muziek bezig geweest. Eerst, vanaf zijn 14e jaar, als pianist bij de stomme films in het Nöggerath-theater aan de Reguliersbreestraat, waar zijn vader dirigent van het bioscooporkest was. Reeds op zijn 17e jaar kwam hij bij zijn vader in de zaak, die een muziekhandel annex concertbureau dreef in de Utrechtsestraat met als compagnons Max Tak, Coentje Biet, Nar Snoek en Hakkie Davids. In 1921 begon hij zelf een muziekhandel aan Westeinde 17, waar zijn eerste grote klant Max Tak was, de dirigent van het orkest van het Tuschinski-theater. In die tijd nam hij een 15-jarig meisje in dienst, Marietje v.d. Kerkhof, die op 2 februari 1928 zijn vrouw werd.

Nel Niekus-Heuwekemeijer voor de deur van Linnaeushof 86 in 2016 .
Foto: Nel Niekus-Heuwekemeijer Alle rechten voorbehouden

Uitgever van bladmuziek
Er volgden enkele verhuizingen waar men kennelijk de hand niet voor omdraaide: Amstel 101, Oosteinde 25, Amstel 256, en in 1935 is de muziekhandel neergestreken op Linnaeushof 86, naast het religieuse winkeltje van koster Pronk van de HH. Martelaren van Gorkumkerk. En schuin onder het gezin van Piet Visser, meester op de jongensschool St. Lidwina en organist van de Martelarenkerk. Hier begon Toon Heuwekemeijer een eigen uitgeverij van bladmuziek, waarbij schilder/tekenaar en huisvriend Jan Tromp de titelbladen ontwierp en tekende. Het is hier dat onze pa in 1944 een compagnon kreeg in de persoon van Ben van Gaal, jawel, de vader van! Onder hun samenwerking is op 1 mei 1947 de “Ajaxmarsch” voor piano van D. Knegt en E. Painparé uitgegeven.

Bredeweg 21, een herenhuis met 14 kamers
De zaak breidde zich gestadig uit, maar ook het gezin Heuwekemeijer groeide letterlijk het huis uit. Er moest weer verhuisd worden en op 6 juli 1944, toen onze ma zwanger was van “opus 10”, nestelde het gezin zich op Bredeweg 21. Een groot herenhuis met 14 kamers dat vader huurde van dhr. Botman, eigenaar van een groentezaak op het Linnaeushof tegenover de kerk. Het grote huis op de Bredeweg, van waar uit alle 13 kinderen getrouwd zijn, herbergde een muziekdrukkerij, een woon- en slaapgelegenheid, een grote eetkeuken en een magazijn/kantoor met winkel. Achter het huis was een hele grote tuin, waar aan het uiteinde een grote garage stond van dhr. Botman, dat uitkwam op de Linnaeusparkweg. Een klein gedeelte daarvan huurde vader om zijn voorraadpakken bladmuziek op te slaan. Als muren eens konden spreken…….. Een groot en harmonisch gezin groeide er op met voor die tijd alle moeilijk- en mogelijkheden, en waar pa en ma de touwtjes strak in handen hadden. Harmonisch in de zin van zowel muzikaal als sociaal.

Bredeweg 21. Foto: Leontien Mulder-Heuwekemeijer Alle rechten voorbehouden

Kunsthandel en antiquariaat
In dit huis is veel muziek gemaakt door het gezin zelf, maar ook veel bekende musici kwamen hier over de vloer, o.a. leden van het Concertgebouworkest, waar mijn vaders broer Piet violist en directeur is geweest. Eind 60-er jaren heeft vader zich meer toegelegd op een kunsthandel en antiquariaat van oude muziek en prenten, dat hij in de loop der jaren verzameld had. De laatste verhuizing was in 1975 naar Weteringsstraat 19, toen de jongste zoon Toon, nu woonachtig in Hilversum, de zaak definitief overnam. Edition Heuwekemeijer werd De Muziekerije. En met deze slogan wil ik afsluiten: DE MUZIEKERIJE, ALTIJD DICHTBIJ JE!

Bredeweg 21 – ± 1955 .
Foto: Martin Heuwekemeijer Alle rechten voorbehouden

Bredeweg 21 .
Foto: Leontien Mulder-Heuwekemeijer Alle rechten voorbehouden

Share.

4 reacties

  1. Wat ontzettend leuk, dit overzicht. Daar ik lange tijd deel heb uitgemaakt van de familie Heuwekemeijer en Bredeweg 21 daarmee veelvuldig door mij bezocht is, ben ik erg blij met dit artikel. Bedankt lieve schoonzus, voor mij blijft dit een goede herinnering.

  2. Wat leuk dit artikel………. ik heb in mijn jeugd contact gehad met 1 van de dochters, weet de naam niet meer, maar wel dat ze klavecimbel speelde en veel moest oefenen………..

    • Nel Niekus-Heuwekemeijer on

      Reactie van “Anneke”. Voor zover ik me herinner ken ik vanuit mijn jeugd 3 Anneke’s: Anneke Verhaar, Anneke Beurse en Anneke Siewes. Meer achternamen herinner ik me niet. Ik zou zeggen: Wie van de drie?

Leave A Reply