Een tekening van de Middenweg

0

31 december 1992 – 31 december 2006

Auteur: Jo Haen – Verteller: Fred Fritschy (1932). Geboren in de Staatsliedenbuurt, heeft jarenlang in Oost gewoond o.a. op de Tugelaweg, in de Sikkelstraat en de Wagenaarstraat. Hij is van beroep beeldend kunstenaar.

Tekening Middenweg door Fred Fritschy (1993).  Alle rechten voorbehouden

Tekening Middenweg door Fred Fritschy (1993). Alle rechten voorbehouden

Fred Fritschy is cum laude geslaagd aan de Kunstnijverheidsschool (nu Rietveldacademie). Hij heeft een oeuvre opgebouwd van aquarellen, tekeningen, etsen en olieverfschilderijen. Het zijn meestal naturalistische weergaven van landschappen en stadsgezichten met het water, de grachten enz. Ook in Amsterdam Oost was en is hij regelmatig te vinden o.a. in park Frankendael, langs de Amstel enz.
Bovenstaande tekening van de Middenweg heeft hij gemaakt voor een affiche van een tentoonstelling “De Geschiedenis van de Watergraafsmeer” in maart 1993 in het toenmalige stadsdeelkantoor Watergraafsmeer in de Helmholtzstraat (boven A.H.). Dolf Haen, één van de meewerkenden aan die tentoonstelling had hem gevraagd een tekening voor de affiche te maken.
“Met een geleende polaroid camera heb ik eerst wat foto’s genomen want ik kon natuurlijk niet midden op de rijweg gaan zitten schilderen. Ik heb de Middenweg zes keer geschilderd, steeds op een ander tijdstip of omstandigheid: ’s morgens, ’s avonds, in de sneeuw. Vooral in de morgen kun je daar prachtig licht hebben.“
Fred heeft tevens een bijdrage geleverd aan genoemde tentoonstelling met een aantal aquarellen met afbeeldingen van de Watergraafsmeer. Aan de expositie werkten, naast de hierboven genoemde Dolf Haen (met de Postgeschiedenis van de Watergraafsmeer) verder nog mee: de heren J. van Deudekom (prentbriefkaarten), J.H.Kruizinga (archiefvondsten), L. Trompenaars (bidprentjes), Th. Schaap (diverse technieken) en mevr. Lenas (acrylschilderij).
Fred Fritschy woont momenteel weer in zijn geliefde Staatsliedenbuurt in een atelier voor kunstenaars, gevestigd in een oud schoolgebouw 1e Nassaustraat 8.

Fred Fritschy met de tekening in zijn atelier (2006). (foto Jo Haen)  Alle rechten voorbehouden

Fred Fritschy met de tekening in zijn atelier (2006). (foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

De Sikkelstraat 24 waar Fred een tijd gewoond heeft. (foto uit 1981). Op de foto de ouders van Fred Fritschy met Klaske uit Friesland. De deur links is van de buren.  (foto Fred Fritschy). Alle rechten voorbehouden

De Sikkelstraat 24 waar Fred een tijd gewoond heeft. (foto uit 1981). Op de foto de ouders van Fred Fritschy met Klaske uit Friesland. De deur links is van de buren.
(foto Fred Fritschy). Alle rechten voorbehouden

Sikkelstraat 24 anno 2006. De mooie houten voorkant is veranderd in een stenen muurtje. (foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Sikkelstraat 24 anno 2006. De mooie houten voorkant is veranderd in een stenen muurtje. (foto Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply