Firma de Boer en Zonen

5

31 december 1917 – 31 december 2014

Door: Frank de Boer Geb. 16-05-1954 Populierenweg 90-2 (boven Fa. Both), getrouwd met Wil de Boer-Schouten. Scholen: Duinroosje Ringdijk, Duinviooltje Gallileiplantsoen, Lorentzschool, Willem van Oudshoornschool, 5 jaar HBS A Nobelweg. Sinds 1972 werkzaam bij de Boer en Zoon. De winkel van de Boer en Zonen is in 2015 gesloten. 

Middenweg 63 – 1957 .
Foto: Frank de Boer Alle rechten voorbehouden

Het ontstaan van de firma de Boer en Zoon Middenweg 63 is onlosmakelijk verbonden met de firma Both in de Linnaeusstraat 38.

Linnaeusstraat 38
Piet de Boer en J.J. Both startten rond 1918 samen een onderneming in het verkopen en herstellen van rijwielen aan de Linnaeusstraat 38. Met de intrede van elektriciteit in de huishoudens van de Amsterdammer wordt het assortiment uitgebreid met verlichting, stofzuigers, wasmachines, wringers, platenspelers (78 toeren) en let wel in 1924: radiotoestellen.

Crisis doorstaan
De verkoop stagneerde in de jaren 30 maar door langere arbeidstijden en het verkopen van kwaliteit doorstond Both de crisis. Both was wederverkoper van het Koninklijke rijwiel merk Fongers (Groningen) met het revolutionaire velgremstangsysteem en bediende hiermee de koopkrachtige bovenlaag van de bevolking in en om Amsterdam. Both had een slogan op de gevel: Both geeft service met een lach.

Middenweg 63 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Bovema
Sinds de jaren dertig woonde Piet samen met zijn vrouw Jo, zoon Jan en dochter Ans en later ook Bea boven de zaak van Both hoek Vrolikstraat (300). Jan de Boer kwam in 1937 ook in dienst bij de firma Both alwaar hij zijn liefde voor de radiotechniek ten toon spreidde. In 1939 demonstreerde Piet de Boer in de (oude) RAI de staalbaard, het eerste scheerapparaat van Philips met één scheerhoofd. In 1946 richtte J.J. Both samen met Ger Oord de Bovema op (Both Oord verkoopmaatschappij) een bedrijf dat grammofoonplaten produceerde. In 1955 organiseerde Ger Oord een zangconcours voor de beste stem van de Jordaan welke werd gewonnen door Johnny Jordaan die onder contract van Bovema stond. Tante Leen werd tweede. U begrijpt: de kassa rinkelde. In 1946 werd Both dealer van Grundig, zeer populair vanwege de FM-band waarop de politieradio was te beluisteren. Both breidde uit en er werd ter linkerzijde van de zaak een nieuw pand gebouwd (nu OBA voorheen AH). Het assortiment was enorm: tuin- en huishoudelijke artikelen, speelgoed, hengelsport. Van alles en nog meer. Nieuw was het medium televisie.

Linnaeusstraat 38 – 1930 .
Foto: Frank de Boer Alle rechten voorbehouden

Jan de Boer, inmiddels in 1949 getrouwd met de dochter van een rijwielhersteller die een zaak had op de hoek van de Linnaeusstraat en de Commelinstraat de Brommerhoek genaamd, woonde inmiddels ook boven Both in de nieuwbouw.

Middenweg 63
Vader en zoon de Boer namen in 1957 de beslissing om voor zich zelf te beginnen. Er werd naar een locatie gezocht en het oog viel op een winkel aan de Middenweg 63 waar sinds 1933 een banketbakkerij en broodbakkerij met uitbreng was gevestig: Banketbakkerij Ravée. Zomers ging de rechter etalage middels een schuifraam open en werd er ijs verkocht. Van 1899 tot 1921 was dit pand de dienstwoning van burgemeester de Wit en daarna is het tot 1933 een horecagelegenheid geweest van de heer Snelten. De huurovereenkomst werd door Piet de Boer getekend voor een vaste huur van 10 jaar voor 100 gulden in de week. (een kapitaal in die tijd!).

Middenweg 63 – 1957 . Foto: Frank de Boer  Alle rechten voorbehouden

Radio, televisie en elektrisch huishoudelijke apparatuur
De winkel bestond uit een grote etalage aan de linkerzijde en een kleine etalage aan de rechterzijde met daartussen in een portiek voor toegang naar de winkel en de bovenwoning. De familie Ravée blijft op de eerste en tweede etage wonen. Piet de Boer doet de verkoop en zoon Jan de buitendienst en de reparatiewerkzaamheden. Al snel wordt het te druk en komt er uitbreiding van personeel. Han Jansen versterkt de verkoop en Jaap Stodel doet de buitendienst en kort daarna een tv monteur Joop Wulffers. Het assortiment bestaat uit radio en televisie en elektrisch huishoudelijke apparatuur. Veel apparaten vinden hun weg naar de klanten en alles wordt thuis aangesloten. Antennes plaatsen op het dak, aansluitingen maken voor de nieuwe volautomatische wasmachines, gasleidingen onder de vloer. Kortom: veel te doen. Goeie service. Is ook later voor de klanten van de Boer belangrijker dan een lage aankoopprijs.

Middenweg 63 – 1970 Foto: Frank de Boer – Alle rechten voorbehouden

Frank introduceert Bang&Olufsen
In 1972 stopt Piet de Boer met winkelen en wordt het team van de Boer en Zoon versterkt met Frank, de zoon van Jan. Frank introduceert in 1979 het Deense merk Bang&Olufsen, bekend om zijn strakke vormgeving en zijn bijzondere geluid en worden er koelkasten en vriezers van Gram verkocht. In 1986 gaat Jan de Boer van zijn rust genieten en komt in 1988 Edwin van Mouwerik het team versterken.

In 1993 opent de Boer en Zoon in Almere Buiten een filiaal welke door Edwin wordt
bemand. In de buitendienst zijn Arend Hoefman sinds 1994 en Tim Colijn sinds 2003 de heren van de buitendienst. Het pand Middenweg 63 wordt in 1999 grondig verbouwd en kan weer een lange tijd vooruit.

Bij de Boer en Zoon is er aandacht voor de klant en dit contact wordt nog steeds gewaardeerd.

 

Middenweg 63 – 2015 Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Middenweg 63 – De Boer en Zonen

  In 1918 is J.J. Both gestart samen met Pieter de Boer (mijn grootvader) in de Linnaeusstraat 38 als een fietsenwinkel/stalling en in 1957 zijn mijn grootvader en vader Jan gestart op de Middenweg 63 als de Boer en Zoon.
  Frank de Boer

  • Rene Savelsberg on

   Beste Frank,

   Ik mis de service van jou en je zaak. Zeker nu ik een betrouwbaar reparatieadvies nodig heb. Kun je mij een naam geven van iemand die mijn BeoVision 7 en Beo4 weer kan laten werken ?

   Rene Savelsberg

 2. Middenweg 63 Banketbakkerij Raavé

  Ingrediënten voor het maken van fondant
  John Haen

  Middenweg 63 toen 75 Banketbakker Raave – Recept Alle rechten voorbehouden

 3. Reactie Middenweg 63

  ► Woning Burgemeester de Wit, de laatste burgemeester van Watergraafsmeer tot 31 december 1920
  ► Lunchroom de Kroon (nr. 61/63)
  ► Banketbakkerij A. Raavé.
  Als er geen werk voor de jongste bediende was lieten ze die de Watergraafsmeer rondrijden op een transportfiets, met 3 lege gebakskistjes voor zijn borst in een leren tuigje.
  Op de bovenste kist stond Raavé
  Op de middelste kist Middenweg 63
  Op de onderste Tel. 52345 ?
  Een handige reclame voor de zaak.
  ► Radio en Televisie de Boer en Zoon (Van 1957 tot 1988) En nu Frank de Boer.
  ‘For the perfect T.V. Picture van B&), Bang & Olufsen

  Achter dit pand was A. Kaaijen, handel in brandstoffen gevestigd. De ingang was rechts naast het pand nr. 63.
  Bron: Jan van Deudekom †

 4. Inmiddels is De Boer & zoon ook verdwenen en is er thans een tandheelkundige praktijk gevestigd.

Leave A Reply