Gespot door Hetty de Jong Ⓒ

0

Mijn naam is Hetty en samen met man en 2 poezen woon ik sinds 25 jaar aan de rand van de Watergraafsmeer. De tuin bij ons huis wordt nogal eens door mensen gekwalificeerd als ‘rommelig’.
Vogels denken daar heel anders over: zij vinden hier juist plek om te schuilen, eten, zingen en in het voorjaar nesten te bouwen en bevolken.
N.a.v. foto’s van onze tuingasten heeft Ron mij gevraagd mijn belevenissen met deze gevederde vrienden op deze pagina te delen.

Vandaag gaat mijn stukje over de Groenling↴

unnamed
Ook al merk ik dat niet altijd aan de temperatuur; het is écht lente in de tuin. Het appelboompje staat volop in bloei en rond koffietijd zie ik een fel gekleurd vogeltje tussen de bloesem. Een groenling mannetje…….. parmantig poserend voor mij!

Waar de naam van dit vogeltje vandaan komt is volkomen duidelijk: er zitten allerlei schakeringen groen in het verenkleed. Aan de randen van de staartpennen zit wat fel geel.
De groenling kwam vooral voor in bosranden. Nu de natuurlijke habitat steeds minder wordt zijn ze steeds vaker in en om onze steden te vinden.
Ook hier in mijn tuin dus: bij dichte struiken maar toch ook open ruimte. Het zijn zaadeters, en vooral zonnebloem pitten vinden zij heerlijk.

Het Puttertje ofwel de Distelvink↴

01
02Ohhhhhh… ’t puttertje!! Helemaal lyrisch; ik had dit vogeltje al een aantal maal in de tuin gezien maar nog niet op de foto.
Net lukt het: het vogeltje heeft zeker 20 minuten op de resten van de teunisbloem zitten peuzelen. Het is maar een héél klein vogeltje en zo te zien absoluut niet bang. Van overvliegende merels, eksters en spreeuwen trekt het zich totaal niets aan!
Het beestje zat nét te ver weg om echt mooie foto’s te maken.

Het Roodborstje↴

28424115_1990071724354846_2031412172663145756_o

28337529_1990075181021167_5020745112806184958_o
Dit vogeltje zit heel veel bij ons in de tuin en samen met de Merel spant het de kroon wat betreft nieuwsgierigheid. Alles wat wij doen in de tuin wordt gevolgd. Wordt er in de aarde gespit of gewroet, dan staat ‘ie vooraan om te zien of er lekkers te voorschijn komt. Het is zo’n beweeglijk beestje dat het lastig is ‘m op de foto te krijgen, nu gelukt dus! Ondanks het lieflijke uiterlijk van dit vogeltje is hij behoorlijk agressief tegen soort genoten: zowel het mannetje als het vrouwtje verdedigen hun territorium heel fel!
De rode borstveren worden ingezet als aanval wapen……

De Spreeuw↴

Hetty 1
Hetty 2
Spreeuwen hebben we lang niet gezien in de tuin. Het lijkt er op dat zij de nóg brutalere halsbandparkieten uit de weg zijn gegaan. Volgens mij zijn de spreeuwen teruggekomen op dit besluit: zat er tweede kerstdag nog maar één op het hek, de volgende dag was er een hele familie! Kort geleden was familie spreeuw weer in de tuin. Opgeschrikt door het één of ander vlogen ze weg, op één na. Die kwam met een bons tegen het raam aan en lag vervolgens op z’n ruggetje, pootjes omhoog op de grond……
Vlug opgepakt en in het kommetje van mijn hand reiki gegeven. De oogjes draaiden helemaal weg en ik dacht dat het vogeltje dood zou gaan. Op zoek naar een veilig plekje in de schuur waar onze poes het beestje niet zou vinden, voelde ik het vogeltje weer bewegen. De oogjes werden weer helder en het begon weer te fladderen. Nog even ongecontroleerd maar al snel vond het de weg naar buiten, de vrijheid tegemoet. Vaak kijk ik toch nog even of ik deze jonge, mooi donkere spreeuw zie rond fladderen. Ik hoop van harte dat dit spreeuwtje lang en gelukkig mag blijven rondvliegen!

De Gaai↴

Hetty 3
Het is een bonte verzameling van vogels die in de loop van de dag langs komt: gaaien, spreeuwen, halsbandparkiet, de grote bonte specht maar ook allerlei ‘klein gespuis’ zoals verschillende soorten mezen en vinkjes, het roodborstje, winterkoninkje, boom klevers en -kruipers om maar eens wat te noemen. In bomen, struiken en aan de schutting hangen vetbollen, strengen met pinda’s en noten, er zijn huisjes met zaden etc. Ook al zijn er genoeg plekken om te eten, soms moet de Vlaamse Gaai toch écht even wachten tot de halsbandparkiet de maaltijd achter de kiezen heeft.
Terugkomend op de gaai: omdat ik geen idee heb waarom de gaai Vlaams zou zijn, ben ik op zoek gegaan naar de betekenis van zijn naam. De verhalen dat de gaai als ‘gajes’ wordt gezien ken ik wel: het is een schreeuwer die er niet voor terugdeinst zijn soortgenoten op stang te jagen en in de maling te nemen. Maar ook: met dat geschreeuw waarschuwt hij soms ook andere vogels dat er gevaar dreigt. Hij kan toch niet alleen ‘boef’ zijn? In het frans heet de gaai Gai Flammant. Vlaams zou een verbastering kunnen zijn van ‘flammant’. De betekenis van dit woord gaat in dat geval dan helemaal verloren: de letterlijke vertaling is kleurrijk en die eigenschap is natuurlijk wel terug te zien in zijn prachtige verenkleed! Gai schijnt zo veel te betekenen als ‘schreeuwer’ en dan zijn we toch heel dichtbij de omschrijving van dit boefje! Hoe dan ook, dit ‘gajes’ is meer dan welkom in onze tuin. Elke keer opnieuw is het genieten van die prachtige kop, heldere ogen en fantastische kleuren op deze saaie grijze winterdagen!

Share.

Leave A Reply