Hayati Kulaksiz – voorzitter van F.C. Ankaraspor

0

2017
Door: Jo Haen. Verteller: Hayati Kulaksiz (1969) Geboren in Ankara.
Hij is oprichter en voorzitter van f.c. Ankaraspor.

Discipline staat bij hem hoog in het vaandel!

Hayati Kulaksiz, voorzitter van f.c. Ankaraspor. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Nieuw clubgebouw
Voorzitter en oprichter Hayati Kulaksiz van Ankaraspor ontvangt me met een kop koffie in de kantine van s.c. Overamstel waar ze tijdelijk te gast zijn. Het oude clubgebouwtje voldeed niet meer aan de eisen en is in december 2014 afgebroken. Hij vertelt vol trots dat er een nieuw clubgebouw komt. De tekeningen liggen klaar. Het gaat volgens de 1-3 regeling. 1/3 betaalt de gemeente, 1/3 met subsidie en 1/3 moet de club zelf betalen. Met 220 leden is dat een zware klus maar gelukkig hebben ze goeie sponsors zodat dat laatste geen probleem is. Binnen een paar maanden moet het gaan gebeuren.

Bij diverse clubs gevoetbald
Hayati (48 jaar) is op 16-jarige leeftijd in 1985 uit Ankara naar Nederland gekomen om hier werk te zoeken. Sinds 1994 werkt hij in het magazijn van Albert Heyn in Zaandam. Hij heeft in Noord gewoond, voetbalde daar bij de Volewijckers (van 1985-1987), daarna bij Madjoe (1987-1989), toen bij Middenmeer (1989-1992) en van 1992 tot 2002 bij Serefspor.

In 2003 een eigen club opgericht
In 2003 besloot hij een eigen club op te richten, omdat er maar weinig Turkse voetbalclubs in Amsterdam zijn. Bij FIT in sportpark Drieburg vonden ze onderdak. Daar is hij deze club nog altijd dankbaar voor, maar hij wilde een eigen onderkomen, want zo kwamen ze niet verder. Het geluk was met hem want AFC Türkgücü dat in Sportpark Middenmeer zat kampte met een tekort aan vrijwilligers en na wat gesprekken besloten ze samen door te gaan als FC Ankaraspor. En sindsdien zitten ze op sportpark Middenmeer, eerst in het voormalige clubgebouw van St.Louis en toen dat moest worden afgebroken nu dus tijdelijk bij s.c. Overamstel maar straks krijgen ze een eigen clubgebouw, waar ze trots op kunnen zijn. Vooral Hayati heeft daar heel veel energie in gestoken om het voor elkaar te krijgen.

Een dure Mercedes zonder benzine
Hij houdt van discipline, voor zichzelf maar vooral ook eist hij dat van de voetballers die hij traint. Hij kan er niet tegen als een voetballer met talent geen zin heeft om te trainen en alleen maar wil voetballen. Dan kom je niet ver. Hij vergelijkt zo iemand met een dure Mercedes zonder benzine. Daar kom je ook niet ver mee!
Ankaraspor heeft nog niet veel jeugd, zo’n 20 jongens. Hij wil het rustig opbouwen, er komt vanzelf wel meer bij. Hij traint de jongens zelf, maar tijdens ons gesprek laat hij het over aan een assistent.

Zijn doel is een multiculturele club
Hayata wil graag dat Ankaraspor een multiculturele club wordt met spelers van diverse achtergronden, niet alleen maar Turkse voetballers. Er spelen al 3 studententeams van ‘Hollandse’ afkomst. Er hebben ook eens Brazilianen gespeeld. In de kantine wordt van alles gedronken: raki, ouzo. Alcohol vindt hij geen probleem. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Ook wat het geloof betreft is hij heel ruimdenkend. Het maakt niet uit, wat je bent, als je elkaar maar respecteert en in zijn waarde laat.

Blijf bewegen, ook als je ouder wordt
Zelf voetbalt hij ook nog steeds, als middenvelder, ondanks zijn leeftijd van 48 jaar. Blessures heeft hij niet vaak gehad, dat komt doordat hij 2 x in de week traint. Dan bouw je een goeie conditie op. Je moet blijven bewegen, ook als je ouder wordt. Dan blijf je fit. Het maakt niet uit wat je doet.
Met deze uitspraak waarmee hij de spijker op zijn kop slaat besluiten we ons gesprek na eerst nog even wat foto’s gemaakt te hebben in het veld waar zijn jongens aan het trainen zijn.

Ik kom zeker kijken als het nieuwe clubgebouw klaar is en wens hem veel succes met Ankaraspor.

Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

De toekomst van Ankaraspor. Foto: Jo Haen. Alle rechten voorbehouden.

Nog een laatste blik op het clubgebouw voordat het werd afgebroken. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Afbraak van het clubgebouw 10 december 2014. Voorheen was dit clubgebouw van St.Louis. 
2.23 min.

Share.

Leave A Reply