Het Kaasboertje van de Hogeweg

4

31 december 1971 – 31 december 2008

Auteur: Jo Haen – Verteller: Peter Rijkenberg is in 1965 in Amsterdam-Oost geboren. Hij heeft jarenlang in de Watergraafsmeer gewoond. In 1982 kwam hij werken in de kaaswinkel aan de Hogeweg. Door omstandigheden stopte hij op 5 juli 2008 met de zaak, tot verdriet van veel buurtbewoners.

Het Kaasboertje – 2008 De winkel Hogeweg 19. Hogeweg 19 Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

In 1972 begon Gerard Rijkenberg de kaaswinkel op de Hogeweg. Zijn vrouw Riet sprong af en toe bij en deed de boekhouding. Men verkocht toen Hollandse kaas, vleeswaren en comestibles (suiker, koffie, thee enz.) Vooral koffie werd heel veel verkocht en werd zelfs ‘het zwarte goud’ genoemd! Toen daar vraag naar was, ging Gerard ook zuivel, brie en andere Franse kaas verkopen alsmede Italiaanse pasta. Een klant die zo’n pak pasta wilde proberen, kwam terug met de mededeling: “Ik wil die chips van vorige week niet meer, ze waren zo hard!”

In 1982 kwam Peter erbij. Toen zijn vader in 1992 overleed, moest hij alleen verder, samen met zijn moeder. Het eerste personeelslid was Ploon Heijke. Zij heeft jaren achter de toonbank gestaan.

Tegen de grote supermarkten viel eigenlijk niet op te concurreren. Maar Peter paste zijn assortiment aan, net als zijn vader altijd gedaan had, en richtte zich meer en meer op de horeca en de groothandel. In de paastijd leverde men soms wel 20.000 paaslammetjes, allemaal met de hand gemaakt door boter tussen 2 houten malletjes te drukken, die eerst een tijd in zout water hadden gelegen.

Op de avond vóór Koninginnedag verzorgde Peter samen met andere winkeliers van de Hogeweg het Queens Dinner (een buurtinitiatief). Op Koninginnedag zelf stond hij met een kraam voor de deur, terwijl in de kersttijd de winkel in een skihut werd omgetoverd. Bovendien kwam er dan een levensgrote kerstboom op het pleintje.

In de loop der jaren veranderde de klant: van ambtenaren, onderwijzers enz. tot de yuppen van tegenwoordig, waaronder heel wat BN-ers, zoals Umberto Tan, Sjaak Swart en Hetty Heyting.

Naast in- en verkoper ben je als winkelier eigenlijk ook personeelschef, boekhouder, maatschappelijk werker enz. enz. Dat betekent: keihard werken. En daar staan de mensen niet altijd bij stil.

Gerard Rijkenberg en zoon Peter met paaslammetjes en een lekker stuk kaas (rond 1982). Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Peter met vader Gerard en moeder Rietje + een winkelmeisje – Foto: Peter Rijkenberg – Alle rechten voorbehouden

De groenteman, die jarenlang met zijn kraam voor de deur heeft gestaan – Foto: Peter Rijkenberg – Alle rechten voorbehouden

Advertentie van Het Kaasboertje Peter adverteerde heel veel in clubbladen. Dit is een voorbeeld van een advertentie in het blad van de korfbalvereniging DKV Victoria. Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Peter Rijkenberg met kaasmes. Peter met kaasmes. “Hoe zwaar mag het zijn ?” Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

De kraam voor de deur op Koninginnedag. Ieder jaar weer een geweldig feest met het Bredewegfestival. Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Met Pasen werden er soms wel 20.000 boterlammetjes met de hand gemaakt. Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

4 reacties

 1. rachelle en sophie

  haai

  Wij zijn rachelle en sophie. Sophie is de dochter van peter rijkenberg.(sophie rijkenberg). Wij willen zeggen dat dit leuke foto’s zijn. Het kaasboertje was een leuke kaashandel. Jammer dat het nu weg is.

  xxx- wij duss

 2. Jammer dat alles voorbij gaat. Lekker onsje kaas staat mij nog bij ….waar is Peter gebleven? Prachtige winkel met fijne mensen.

 3. Eric brinkhof on

  Heb tien jaar met Peter mogen samenwerken. Super baas en een super gezellige winkel. Mooie tijden met de kerst en koninginnen dag.
  Jammer dat dit soort zaakjes verdwijnen.

Leave A Reply