Mijn jeugd in de Watergraafsmeer (2)

0

31 december 1948 – 31 december 1967

Door: Guus Hommes. Ik ben geboren op 22 mei 1949 in het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Na mijn geboorte ben ik gaan wonen in de 1e Ringdijkstraat 22, mijn ouders woonden in bij de
ouders van mijn moeder. In 1957 verhuisden we naar het Mendelhof. In 1968 vertrokken we naar Woudenberg. Sinds mijn pre-pensioen woon ik in Menado, Celebes

In de 1e Ringdijkstraat. .
Foto: Guus Hommes © .
Alle rechten voorbehouden

Van het schoolgebouw, wat werd gebruikt door de AGO, weet ik niet veel, het enige wat mij verteld werd was dat daar onvolwaardigen manden maakten.

De kleuterschool was in mijn tijd een bedrijfje van Maschmeier. Dit bedrijf maakte geur- en smaakstoffen en is vlak voor de afbraak verhuisd naar wat ik weet Muiden. (en de Omval. JH)

Naast mijn opa en oma woonde de fam.Meester, de vader werkte bij Joop Geesink’s Dollywood filmstudio in Duivendrecht.

Aan het eind van de straat aan de linkerkant was de IJzergieterij Holland. Je kon daar door de open ramen kijken hoe mooie naamplaten voor grote machines en spoorwegmateriaal werden gegoten en gepolijst.

Elke dag kwam groenteboer Kamper uit de Schagerlaan door de straat met paard en wagen om zijn groente en fruit te verkopen. Wekelijks kwam er een voddenman door de straat, hij betaalde niet met geld, maar met speelgoed, simpel dat wel. Het was dus een feest als oma wat aan de man verkocht.

Mijn oma vroeg mij wel eens om boodschappen te doen op de Ringdijk, uiteraard bij van Deudekom, maar om daar te komen liep je langs een schoenmakerij, veel machines en veel mensen aan het werk, altijd even binnenkijken, naam ben ik vergeten. (Ekelschot ?).

Veel namen heb ik nooit geweten, maar enkele:
Fam. Benner later verhuisd naar de Smitstraat, Fam. Smelt (van de garage), Fam. Copier, Fam.Meester, Mevrouw Haubrich (werd als een soort heks gezien, waarschijnlijk door haar leeftijd en geestelijke gesteldheid), Mevrouw Horssen, later verhuisd naar Hilversum en droevig aan haar einde gekomen onder een legertruck ( zij was ook de verhuurster van de woning van opa en oma), Fam.Tol, met veel kinderen en uiteraard mijn opa en oma op nr 22 Fam Ivens.

Tegenover het huis van mij grootouders werd alles afgebroken en werd de nieuwe garage van “Smelt” gebouwd. Op de zijgevel stonden allerlei exotische merken die daar verkocht werden, de Soto, Plymouth en Cadilac. Maar het grote dealerschap was in het begin voor Borgward, na het einde van Borgward werd het merk Simca gevoerd. Door al deze activiteiten was het niet meer het rustige straatje waar je als kind onbekommerd kon spelen.

Medio 1970 zijn alle huizen van de 1e Ringdijkstraat afgebroken en mijn oma verhuisde naar de Schovenstraat in Betondorp. Voor het politiegebouw staande de meest linkse ingang, dat is waar nummer 22 stond.

Lees: Mijn jeugd in de Watergraafsmeer (deel 1)
Lees: Mijn jeugd in de Watergraafsmeer (deel 3)
Lees: Mijn jeugd in de Watergraafsmeer (deel 4)

Share.

Leave A Reply