Jo Haen… huisschilderes – schoonmaakster – pikkelateur – bakplaatreinigster

0

april 2017

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Vrijwilligster bij a.s.v. Fortius en de rest.

Het doeltje is geschilderd. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Verschillende Fortianen vroegen mij al eens: schrijf nou eens een verhaal over jezelf. Ik heb dat niet zelf in de hand want Ron (de Wit) bepaalt wie ik een interview ga afnemen voor De Spil! (digitaal clubblad van Fortius).  Dus heb ik keurig gewacht totdat het mijn beurt was om iets over mezelf te vertellen. En dat moment is nu gekomen, vandaar.

Hoe ben ik bij Fortius terechtgekomen?
Door Ron de Wit (bij iedereen bekend, neem ik aan). Wij waren vrijwilligers bij de website Geheugen van Oost en daardoor kwam ik wel eens bij hem langs bij Fortius om wat te halen en/of te brengen. Toen ik een keer Ad buiten zag schilderen zei ik dat ik dat ook wel leuk werk vond en voor ik het wist had ik een kwast in mijn handen en zo kom ik nu 2 x per week als huisschilderes bij Fortius maar ook als schoonmaakster, pikkelateur, bakplaatreinigster alsmede als fotografe om speciale momenten bij Fortius op de gevoelige plaat vast te leggen voor het clubblad.

Ook interview ik medewerkers/vrijwilligers/spelers van Fortius. Dat was een idee van Ron. Hij verzorgt het digitale clubblad de Spil zoals iedereen weet en die interviews leken hem leuk om daarin te plaatsen. Hij vroeg of ik dat op me wilde nemen en ik heb meteen ja gezegd want ik vind dat leuk om te doen. Ik begon met Louis Schreuders, maakte daar een klein filmpje op de I-Pad bij, toen Carlos, Nico Meijer, Kick Pullen, Ali, de materiaalman enz. Maar daar bleef het niet bij.

Het QR-bordje van materiaalman Ali. Alle rechten voorbehouden.

QR-bordjes
Peter Vergeer, beheerder van het sportpark, en Ron hadden het plan opgevat om paaltjes met QR-bordjes te gaan plaatsen in het sportpark. Op zo’n paaltje staat informatie over de betreffende plek, b.v. bij Fortius zie je er een staan bij de ingang. Daar staat een fotootje op van Ali, de materiaalman, een klein verhaaltje en een QR-code waarmee je via je mobiel op de website komt en het hele verhaal kunt lezen.

Om meer paaltjes te kunnen plaatsen kwam Peter bij mij met een lijst met ‘clubiconen’ van de diverse voetbalclubs op het sportpark met de bedoeling om met die mensen een interview te houden. Zo interviewde ik o.a. Toon Molenaar van T.O.G., Sander Post en André Lopes Dias van WV-HEDW, John Schoonderwoert van St.Louis enz.

In de rubriek Rondje langs de velden op de site van Vrienden van Watergraafsmeer staan alle verhalen, inmiddels zijn dat er 37.

Ikzelf ben begonnen om ook voetbalteams van Fortius te gaan interviewen zodat men niet alleen zijn eigen team kent maar ook eens kennismaakt met andere teams.

De nostalgische pisbak bij Fortius. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden.

Ambassadeur van het G-Team en ‘behoedster’ van de pisbakken
Daarnaast ben ik gebombardeerd tot ambassadrice van het G-Team van Fortius, al drie keer kampioen geworden in het korte bestaan van dat team. En werp ik me op als behoedster van het historisch erfgoed van het sportpark zoals daar zijn de 5 nog originele ouderwetse pisbakken, een paar aan één kant en een paar aan twee kanten ‘bepiesbaar’. Ook Fortius heeft er nog een, verscholen in de bosjes aan de overkant van het enige nog bestaande grasveld. De andere 4 staan bij WV-HEDW, s.c. Overamstel, een op de grens tussen een veld van Real Sranang en TOS-Actief en de laatste die ik dankzij Ronald Moerbeek vond staat bij Zeeburgia. De oude kantine is daar afgebroken en mijn angst was dat ook de pisbak zou verdwijnen. Ik ben regelmatig gaan kijken of hij er nog wel is en gelukkig staat hij nog in volle glorie vlak bij de waterkant te pronken. Ik heb de mensen van Zeeburgia gezegd dat hij niet weg mag. Peter Vergeer vindt dat ze moeten blijven staan als herinnering aan oude tijden en ik ben het er helemaal mee eens. Het is historisch erfgoed! De Watergraafsmeer is niet voor niks de bakermat van heel veel voetbalclubs. Op een onlangs gemaakt plattegrondje van de situatie rond 1970 tellen we er wel 24 (?). Wie kent de oude namen nog: Meerboys, B.P.C., Animo, W.H.MO., Wilskracht, O.D.O.S., Ambon, D.J.K., Madjoe en ga maar door.

Heb ik zelf een sportcarrière?
Ik heb ooit gehandbald bij V.I.D.O. in Purmerend waar ik in 1939 geboren en getogen ben en ik heb daar ook aan de wieg gestaan van roeivereniging de Where, waar ik een paar jaar geroeid heb. Later in Amsterdam ben ik gaan schaatsen op de Jaap Edenbaan, wat ik nog steeds doe, al heb ik het ‘pootje over’ na ruim 20 jaar schaatsles van Duosport nog steeds niet onder de knie! Ik ben te bang om er hard in te vliegen. Alleen een fles jenever of een stok kan uitkomst bieden, maar ik heb het opgegeven. Het bochtentrauma zal wel altijd blijven!

Jo op de Jaap Edenbaan. Alle rechten voorbehouden.

Ik heb ook jarenlang op jazzballet en aerobics gezeten en na mijn 50e ben ik gaan hardlopen. Te beginnen bij de Dienst voor de Sport in sportpark Voorland/Middenmeer en later bij Duosport. Ik heb aan tig lopen meegedaan waaronder halve marathons, 9 Dam-tot-Dam-lopen en heel veel 10 en 5 km. runs. Mijn laatste wapenfeit was de 10 km. over de Westrandweg 2 jaar geleden. Wegens knieklachten moest ik helaas stoppen met hardlopen en nu ga ik 2 x in de week naar sportschool Duofit om op de ‘martelwerktuigen’ de spieren sterk te houden.

Een verhalenwandeling op sportpark Middenmeer. Hier op de tribune bij OVVO. Alle rechten voorbehouden.

Verhalenwandeling en bezoek aan bordeel met AT5
In het kader van Vrienden van Watergraafsmeer organiseer ik z.g. verhalenwandelingen, ook door het sportpark en heb daarbij veel kennis opgedaan van Amsterdam Oost. Daarom heb ik ook al 5 x meegewerkt aan de Straten van Amsterdam van AT5. De laatste keer bij een bezoek aan het bordeel op Middenweg 144, wat na ons bezoek helaas is gesloten. Op last van de burgemeester is de boel dichtgetimmerd. Ik had me net aangemeld als medewerkster, maar er waren drugs gevonden terwijl ik het nog wel zo goed verstopt had! Daar gaan mijn bijverdiensten!

Automatiek Gebroeders Haen. Foto: Jo Haen. Alle rechten voorbehouden.

Haentje, jarenlang een begrip, ook voor de voetballers
Rest mij nog te zeggen dat ik getrouwd was met Dolf Haen, een van de gebroeders Haen, bekend van de kroketten, nierbroodjes, bamiballen, nasiballen en andere allemaal zelfgemaakte snacks. Menige sporter heeft daar goede herinneringen aan. Ze vragen me zelfs nu nog wel eens naar het recept van die overheerlijke nierbroodjes!

Vrienden van Watergraafsmeer
Ron en ik zijn gestopt bij het Geheugen van Oost en zoals hierboven al gezegd hebben we nu zelf een website www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl waarop ook alle verhalen van Rondje langs de Velden zijn te lezen. Neem eens een kijkje, het is de moeite waard.

Vrienden van Watergraafsmeer. Het wapen van WGM.

Share.

Leave A Reply