John Schoonderwoert en r.k.s.v. St. Louis – (1922-2015)

1
John Schoonderwoert - Foto: Jo Haen

John Schoonderwoert – Foto: Jo Haen

37 Jaar een geweldige combinatie!

Een aantal foto’s en krantenknipsels is alles wat er rest van de eens zo mooie en gezellige voetbalclub St.Louis. En natuurlijk een hoop herinneringen.

Op 10-jarige leeftijd lid van St.Louis
John Schoonderwoert heeft een kleine selectie van zijn archief meegenomen en vertelt tijdens het interview met passie over zijn club waar hij jarenlang verknocht aan was. Als 10-jarige jongen ging hij al met zijn oudere broers mee naar het veld van St.Louis, waar ook zijn ooms Gijs de Jager en Jan de Bie speelden. Zo kwam hij met de club in aanraking en ging hij spelen bij de A-pupillen. Met uitzondering van een uitstapje van een jaar naar c.s.v. De Geuzen is hij tot de opheffing van St.Louis in 2006 lid geweest, zo’n 37 jaar. Hij heeft op bijna alle posities gespeeld, behalve als linksback. De laatste jaren ook regelmatig als keeper en nu nog steeds.

John in actie - Foto: John Schoonderwoert

John in actie – Foto: John Schoonderwoert


Oprichting in 1922
St.Louis is in 1922 opgericht door de Broeders van 7 Smarten die een weeshuis hadden in de Jordaan. De wezen werden met discipline klaargestoomd voor de harde maatschappij. Om orde en harmonie toch samen te laten gaan, richtten de broeders een voetbalclub op. Hun motto was: Ter verrijking van geest en lichaam. Na eerst door de R.K. A’damse Voetbalbond een zeer slecht veld achterin De Meer voor ƒ 225,– per jaar toegewezen te hebben gekregen verruilden ze dit veld na een jaar voor een voormalig terrein van R.K.A.V. of Zwaluwen aan de Middenweg. De officiële naam van de club werd R.K. Sportver. St.Aloysius.

Het veld werd onder het beheer van de broeders heel goed onderhouden, zo goed zelfs, dat als b.v. het veld van AJAX was afgekeurd het veld van St.Louis nog wel bespeelbaar was en de teleurgestelde AJAX-supporters naar de wedstrijd van St.Louis kwamen kijken wat een ongekende drukte veroorzaakte.

De sportieve hoogtijdagen van de club waren eind jaren 90, er werd toen alleen op zaterdag gespeeld. Indien nodig ‘leende’ men velden van buurman ZPC en sc Overamstel. Die club speelde alleen op zondag, zodat dat geen probleem was. Hét hoogtepunt was uiteraard het behalen van het kampioenschap in het seizoen 2002/2003 met de overgang naar de 3e klasse.

Jaartje naar c.s.v. Geuzen
Uit onvrede over diverse zaken bij St.Louis speelde John, zoals hierboven reeds gemeld, een jaar bij c.s.v. De Geuzen in het eerste (hij was toen 29 jaar). Hij had er een geweldige tijd. Het was een mooie club, maar toen men hem na een jaar vroeg om voorzitter van St.Louis te worden kroop het bloed waar het niet gaan kan en keerde hij terug naar zijn ‘oude liefde’. In 1997 bestond St. Louis 75 jaar. John organiseerde een geweldig feest, dat gevierd werd in café Frankendael. John is met tussenpozen ongeveer 10 jaar voorzitter geweest.

Ondanks het voorzitterschap bleef hij voetballen, dat vond hij toch het mooiste, maar bestuurlijk had hij ook alles goed op de rails. Er meldden zich teams aan om bij de club te komen voetballen. Ze moesten wel aan plichten voldoen, zoals bardiensten, schoonmaken, contributie, scheidsrechter regelen en in groenwit gestreept en zwarte broek met groene kousen spelen! Als ze daar niet aan konden voldoen konden ze weggaan. En dat werkte. Sponsoren waren uiteraard welkom maar genoten verder geen speciale voorrechten.

‘Overlopers’ van andere verenigingen
In de ‘goeie’ tijd waren er wel 10 jeugdelftallen, maar helaas door concurrentie van andere clubs waren er na verloop van tijd minder jeugdelftallen. Wel meldden zich steeds meer studententeams en hadden we ‘overlopers’ van andere verenigingen die bij ons in het eerste team van harte welkom waren. Het was echter wel de bedoeling dat ze integreerden in de club.

St.Louis kantine - Foto: John Schoonderwoert

St.Louis kantine – Foto: John Schoonderwoert

9 Soorten bier
In de kantine werden 9 soorten bier verkocht, waarvan drie op de tap voor ieder team een andere soort. Dat was begonnen als een geintje. Men wilde evenveel soorten bier hebben als teams. Zo waren er dus plichten, maar ook rechten!

Wanneer ging het mis ?
Eigenlijk is het begonnen met de Nieuwjaarsbrand in Volendam in 2001. De overheid werd wakker geschud en clubs moesten uit veiligheidsoverwegingen en brandvoorschriften ineens overal aan voldoen. B.v. brandvrije gordijnen en plafonds. En heel veel vergunningen waar een duur prijskaartje aan hing. Men werd plotseling van de ene op de andere dag gelijkgesteld met de horeca. Daardoor werden de kosten 2 x zo hoog en dat konden veel clubs niet opbrengen, ook St. Louis niet.

Verhuizen naar kantine van ZPC
Het gevolg was dat St.Louis verhuisde naar de leegstaande kantine van ZPC, nog weer later mocht men van de kantine van sc Overamstel gebruik maken. Er was indertijd tevens gebrek aan kader.
Uiteindelijk is er met de toenmalige voorzitter van Fortius, Henk Kost, goed contact geweest om alle leden een goed onderkomen te geven bij Fortius. Volgens John ging het niet langer meer en heeft men in 2006 de club opgeheven. Al heeft John er wel voor gezorgd dat er geen faillissement werd uitgesproken. Verschillende teams gingen naar Fortius en andere naar V.V.G.A.

Opheffing van St.Louis in 2006
De opheffing van St.Louis moet voor John een drama zijn geweest na 37 jaar met hart en ziel zich voor die club te hebben ingezet. Maar hij bleef niet bij de pakken neerzitten. Hij had altijd al de ambitie gehad om trainer te worden en besloot daar nu werk van te gaan maken. Gelukkig kon hij bij Fortius meteen aan de slag, is daar een jaar (jeugd)trainer en jeugdvoorzitter geweest.
Omdat in 2010 zijn zoontje bij TOS-Actief ging voetballen besloot John daar ook heen te gaan. Hij is daar bezig geweest een zaterdagafdeling op te zetten, werd trainer en inmiddels is hij daar tot volle tevredenheid alweer 5 jaar actief.

Want voetbal blijft zijn passie, wat er ook gebeurt!

Reünie
Voordat het clubgebouw van ZPC waar St. Louis een aantal jaren gebruik van gemaakt heeft en waar daarna F.C. Ankaraspor haar domicilie had zou worden afgebroken heeft John op 6 december 2014 een rëunie voor oud-leden van St.Louis georganiseerd. Peter Vergeer van het Sportpark Middenmeer had voor voor verwarming en licht gezorgd, er werden foto’s e.d. opgehangen waardoor het weer een beetje op de kantine van St. Louis leek. Ondanks de kou was het een zeer geslaagde avond waar veel herinneringen aan de club werden opgehaald.
Jo Haen

St.Louis 1922 - Foto: John Schoonderwoert

St.Louis 1922 – Foto: John Schoonderwoert

St Louis elftal - John staat op de achterste rij 2e van links.

St Louis elftal – John staat op de achterste rij 2e van links.

John Schoonderwoert tekent trainerscontract bij St. Louis - ± 2000. Foto: John Schoonderwoert

John Schoonderwoert tekent trainerscontract bij St. Louis – ± 2000. Foto: John Schoonderwoert

Afbraak kantine 2015 - Foto Jo Haen

Afbraak kantine 2015 – Foto Jo Haen

Share.

1 reactie

  1. Hallo John en Martin ! Mooie club en fijne mensen! Zelf gespeeld van mijn 11de tot 19 de jaar periode eind zeventiger jaren begin 80. Mijn vader is nog kort jeugdvoorzitter geweest, fijne herinneringen dankzij mensen zoals John en broer Martin en vele anderen met heel veel liefde en hart voor de club!

Leave A Reply