Kamerlingh Onneslaan 40

5

Kamerlingh Onneslaan 40 – 1994. Bron: Diemen Info Alle rechten voorbehouden

Kamerlingh Onneslaan 40 – Postkantoor van 1960-1988 Alle rechten voorbehouden

Kamerlingh Onneslaan 40 – Sorteerafdeling van het postkantoor (1960-1988) Alle rechten voorbehouden

Kamerlingh Onneslaan 40 – 2016. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Kamerlingh Onneslaan 40

  In september 1959 krijgt hoofdarchitect Röntgen van de Rijksgebouwendienst opdracht met de bouw van het nieuwe postkantoor aan de Kamerlingh Onneslaan, ter vervanging van het postkantoor op de Middenweg, te beginnen.

  Op 25 november 1960 zal het voor het eerst worden opengesteld voor het publiek. Het gebouw is tweemaal zo groot als het oude gebouw aan de Middenweg en heeft als bijzonderheid een zichzelf regelende gasverwarming. De wachtkamer van het postkantoor heeft een heel moderne inrichting. Op de zijwanden van deze wachtkamer zijn door Raymond Both muurschilderingen aangebracht die betrekking hebben op de wereldomvattende taak van de post.
  Verder is er een binnen- en buitentelefooncel, welke laatste ook na sluitingstijd gebruikt kan worden. In de zijgevel is een dubbele brievenbus geplaatst: één voor de stadspost en één voor de overige bestemmingen. De brieven kunnen zowel vanuit de wachtkamer als aan de straatkant gepost worden. Het beheer van het nieuwe postkantoor is toegewezen aan een ambtenaar in de rang van hoofdemployé 1e klasse bij beschikking van de directeur-generaal d.d. 14 februari 1952, bij dienstorderno. 3357

  Bron: De postgeschiedenis van de Watergraafsmeer, geschreven door Dolf Haen

  P.S. Op 15 juli 1988 werd een nieuw postkantoor geopend op de Nobelweg, waarna het kantoor op de Kamerlingh Onneslaan werd gesloten. Er is nu een bedrijf in gevestigd.

 2. Robert Verhoog Dit was het postkantoor waar ik voor het eerst een girorekening opende. In de telefooncel daarvoor haalde we wel eens kattenkwaad uit door in het telefoonboek gekke namen op te zoeken en die mensen te bellen. Bijvoorbeeld fam. Poepjes

 3. Ach ja, daar hebben we indertijd vaak KILO’S pakken muziek naar toe moeten brengen om te versturen. Dat ging in oude grote tassen, waarin wij ook regelmatig zware zakken kolen op moesten halen bij de Fa. Kayen in de Cornelis Drebbelstraat. Die tassen waren op het laatst tot op de draad versleten.
  Nel Niekus-Heuwekemeijer.

 4. Mary Ulrich Woonde om de hoek in de Zach. Jansestraat, dus was wel fijn! Ik kwam een keer vlak voor de schoolvakantie om wat geld van m’n “spaarbankboekje”te halen en toen zag ik een dikke portemonnee op de toonbank liggen. Ik legde m in het schuifbakje, de ambtenaar pakte hem op, draaide zich om en even later zei hij dat ik beter eerst had moeten kijken in de portemonnee, dan hoefde ik m’n geld niet op te nemen!! Vond dat zó raar!!!
  Hoopte dat de eigenaar m opgehaald heeft!!!

 5. Wil De Brave Post sorteren

  Fred Overing Ha, mijn “grote vriend” Frans op de voorgrond.
  Dit was letterlijk vlak voor de grote verhuizing naar het nieuwe chique pand aan de Nobelweg en in de tijd dat PTT Post nog een goede (betrouwbare) werkgever was.
  De tijd van hoofdbestellers en voormannen… en (nog) niet van dure managers en goed betaalde regiodirecteuren.
  Het woord privatisering stond nog niet in de Dikke van Dale en de vaste arbeidskrachten waren (nog) niet weggesaneerd.
  Niet heel veel later ging het heel snel bergafwaarts met “de post” om uiteindelijk in een diep dal te pleuren waar het nooit meer zal uitklimmen..

  Rob van den Ende Me zaterdag baantje goed betaald.

Leave A Reply