Koffiehuis de Meer

1

31 december 1952 – 31 december 1962

Door: Wilma Smid-van Buuren (1948) en Hanneke van Buuren (1947) Zij hebben op de Weesperzijde gewoond van 1953 tot 1963

De Wetbuurters spraken van het Koffiehuis op de dijk.

Voorzijde Koffiehuis de Meer Op de foto v.l.n.r.: Wilma van Buuren, een Duitse toerist, onze moeder ‘Tante Mien’ en Hanneke van Buuren.
Foto: Hanneke van Buuren Alle rechten voorbehouden

Vanaf 1953 tot 1963 waren mijn ouders de eigenaren van Koffiehuis de Meer aan de Weesperzijde. De Wetbuurters spraken van het Koffiehuis op de dijk.

Klanten, veelal uit de directe omgeving zoals van tankstation Slagboom, garage Mesman, sloopbedrijf Steef Visser, Herman de Waal en de Wetbuurters noemden mijn ouders Ome Joop en tante Mien. Velen hebben bij hun het eerste biertje van hun leven gedronken of de eerste biljartstoot gemaakt onder toezicht van mijn vader. Zo’n biljartlaken kostte immers een fortuin. Dus het was oppassen geblazen ! Ook herinneren wij ons een optreden van Rob de Nijs en de Lords.
Het was werkelijk heel werelds om in die tijd zoiets mee te maken. Het was ook eens wat anders dan een plaatje uit de Wurlitzer alhoewel dat wel weer leuk was om te rock’n-rollen.

Aan het koffiehuis was geen woonruimte verbonden. Om die reden woonden we in het net iets verderop gelegen herenhuis op de dijk, Weesperzijde nr. 256.
Spelen deden wij in de Fahrenheitstraat met Fietje Willemse, Willie Griffioen, Ria van den Brink, Diny van der Genugten. Onze school was de Abraham van Riebeeckschool.

Rondom ons huis was een groot stuk grond waarop veel sloophout van Steef Visser lag te wachten op hergebruik. Uit oogpunt van millieuvriendelijkheid toen wel z’n tijd ver vooruit. Dat oude sloophout trok ook nogal wat ratten aan waarvoor mijn zus en ik doodsbang waren.
Als mijn zus en ik in de wintermaanden bij donker thuis kwamen maakten we maar een partij herrie om ze te verjagen.

Onze benedenburen waren de familie Otten, vader, moeder en hun twee dochters Ans en Marga. Vader Otten was werknemer in het eerder genoemde sloopbedrijf.

Klassefoto Abraham van Riebeeckschool, Fahrenheitstraat. .
Achterste rij v.l.n.r.: Ineke van Walraven, meester Fagel (hoofd van de school), jongen met ruiten blouse onbekend, jongen daarachter onbekend, Willy Kraak, ?, Margriet ?, handwerkjuffrouw naam onbekend, Gerard Korver, ? , Leo van de Brink (broertje van Ria uit het verhaal), ?
Middelste rij v.l.n.r.: Els van Gunnik, ?, Hanneke van Buuren, Gijs ?, ?, Robbie ?, Heleen ?, Appie Bartels, Bea Tijsterman
Voorste rij v.l.n.r.”Karin ?, ? , Roel ?, Sonja Engelsman, Marijke Polleman.
Foto: Hanneke van Buuren Alle rechten voorbehouden

Bovenaan de ‘klugt’ welke afliep richting Von Liebigweg. .
Staande v.l.n.r.: Henneke van de Brink, Willie Griffioen, Hanneke van Buuren, ? , Ans Otten.
Zittend: namen onbekend.
Foto: Hanneke van Buuren Alle rechten voorbehouden

Weesperzijde met Koffiehuis de Meer . .
Het koffiehuis De Meer stond op dezelfde plaats als het koffie op deze foto. Volgens Hanneke hebben haar ouders dezelfde naam aangehouden.
Foto: Stadsarchief Amsterdam .
Het koffiehuis De Meer stond op dezelfde plaats als het koffiehuis op deze foto. Volgens Hanneke hebben haar ouders dezelfde naam aangehouden. Links aan de overkant aan de Weespertrekvaart was Café de Omval gesitueerd. Dat was een café met vergunning B.
Daar mocht men ook pure borrels verkopen. Mijn ouders hadden een A-vergunning. Dit had te maken met de oppervlakte van het café en of je een dames- en herentoilet had.
Foto: Stadsarchief Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Het herenhuis op de dijk waar wij woonden, Weesperzijde 256.Foto: Wilma Smid-van Buuren Alle rechten voorbehouden

Mijn vader ‘ome Joop’, mijn moeder ‘tante Mien’ en Herta, onze hond, in de buurt zeer bekend. Foto: Wilma Smid-van Buuren Alle rechten voorbehouden

Wilma op een zonnige dag voor het koffiehuis. Foto: Wilma Smid-van Buuren Alle rechten voorbehouden

Wilma met op de achtergrond het woonhuis.
Foto: Wilma Smid-van Buuren Alle rechten voorbehouden

Weesperzijde 256 – 3 mei 1966. Op de achtergrond is, net voor de sloop, nog Garage Slagboom te zien. .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

 1. Spelen op de werf

  Alles komt weer boven, wat een leuk stukje is dit Hanneke.
  Wij (Marga en Ans Otten) speelden altijd op de houtwerf van mijn vader (overgenomen van Steef Visser) wij bouwden altijd hutten van het oude hout met roestige spijkers, ook de kinderen uit de Wetbuurt kwamen altijd bij ons spelen (Willie Griffioen, Ria van de Brink, Carla/Henne Mulder enz.).
  Er stond ook een grote directiekeet waar wij in mochten slapen maar het spookte nogal in het donker dus dat was van korte duur dan sliepen wij maar weer thuis.
  Wat ik mij nog herinner is dat ik mee mocht naar het koffiehuis en dan iets van snoep uit mocht zoeken en ik dan blij naar huis huppelde aan de hand van Hanneke.
  Ik kan me ook nog goed herinneren dat we altijd een badkuip met water voor de deur hadden staan voor de kinderen en dat Ome Jan en Joop (onze vaders) in de avond met een borrel op uit café de Omval kwamen om naar huis te gaan maar onderweg naar de overkant een woordenwisseling kregen en toen door een tot nog toe onduidelijke reden allebei in de badkuip terecht zijn gekomen.
  Ik hou het hierbij want er schiet mij steeds iets anders te binnen.
  Marga Otten

Leave A Reply