1 reactie

 1. Vondsten bij graafwerk in de Watergraafsmeer

  Zoals te lezen is in het krantenbericht zijn er in de jaren 30 van de vorige eeuw verschillende bodemvondsten geweest. De aardigste vondsten werden echter gedaan dichtbij de blootgekomen paalfundering van het Maliehuis, de herberg aan het einde van de Maliebaan. (Ongeveer op de plek van het huidige Van ’t Hofflaan).

  Daar, op een terrein van naar schatting zestien meter lang en tien meter breed, werden een meter beneden ’t maaiveld, scherven van aarden schotels en kruiken gevonden, maar eveneens tal van bijna gave wijnflessen van dat aardige ouderwetse model, een brede, gebogen, buikige fles met een hooggewelfde ziel.

  De flessen, waarvan een enkele gaaf was, stonden daar vaak bijna mannetje aan mannetje keurig rechtop op een vaste, egale kleibodem, de lossere, gemengde, blijkbaar opgeworpen bovengrond was men aan het verwijderen. Het kon bijna niet anders of men had hier met een dichtgeplempte vijver te doen, al vond men op de kaarten deze vijver niet aangegeven. In deze vijver naast de herberg was in de loop der jaren een en ander terecht gekomen, ook de stevige, houten ballen van het kolfspel, waarvan we er tientallen terugvonden.

  Jo Haen

  Bron: Watergraafsmeer. Eens een parel aan de kroon van Amsterdam. J.H.Kruizinga.


  Vondsten op het terrein van de vroegere Maliebaan (Van ’t Hofflaan) en op de plaats van de schooltuinen aan de Kruislaan. Alle rechten voorbehouden


  Gerestaureerde aardewerken schotel. De fragmenten van deze schotel werden in de Ringdijk gevonden. Alle rechten voorbehouden

Leave A Reply