2 reacties

 1. Burgemeester J. W. de Wit

  Nog één keer burgemeester de Wit.

  Ter gelegenheid van zijn benoeming tot burgemeester waren er in augustus 1899 feestelijkheden georganiseerd.
  Onderstaand enkele foto’s.


  Onthaal van burgemeester J.W. de Wit van Watergraafsmeer door een ruiterclub, op de hoek van de Weesperzijde en Kruislaan. Links in het verschiet de watertoren van Nieuwer-Amstel, op de Amsteldijk, rechts het tolhuisje.Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam Alle rechten voorbehouden


  Nog een foto van de feestelijkheden. Beeldbank Stadsarchief Amsterdam Alle rechten voorbehouden


  Een mooi overzicht van de gebeurtenis. Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam. Alle rechten voorbehouden

 2. Burgemeester J. W. de Wit

  Tot 1921 was Watergraafsmeer een aparte gemeente met een eigen burgemeester. Van 1899 tot 1921 bekleedde Johannes Wilhelmus de Wit (1860-1937) als laatste van de Meer dit ambt.
  Op zijn initiatief werd in 1899 de 30 meter hoge watertoren aan het eind van de Lange Weg, tegenwoordig Archimedeslaan, gebouwd, die tot 1921 de Watergraafsmeer van water voorzag.

  Het verhaal wil dat de burgemeester, toen hij in 1913 bij zijn 12½-jarig ambtsjubileum op een fanfare werd getrakteerd, na de eerste noten alweer zijn huis invluchtte. De dirigent had het Wilhelmus ingezet en dat was deze rechtgeaarde socialist in het verkeerde keelgat geschoten.
  Hij woonde in zijn ambtsperiode op de Middenweg nr. 63 (nu 75). Het gemoderniseerde burgemeestershuis werd later café, toen banketbakkerij en in 1957 de radiozaak van De Boer, nu dealer van Bang & Olufsen.

  Op 1 januari 1921 werd Watergraafsmeer geannexeerd door de gemeente Amsterdam.

  Op 31 december 1920 werd Watergraafsmeer onofficieel ‘begraven’. De kist, met zand gevuld, werd bijgezet in het terrein achter het huis van boer Slacht (nu Nobelweg).

  De laatste raadszitting van de gemeenteraad van Watergraafsmeer vond plaats in het raadhuis aan de Linnaeusparkweg 20-22 op 31 december 1920. Burgemeester de Wit hanteerde toen voor de laatste maal de voorzittershamer. De volgende dag was Watergraafsmeer een onderdeel van Amsterdam-Oost.

  Burgemeester J.W. de Wit overleed op 3 maart 1937 en werd op zaterdag 6 maart 1937 begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.

  Jo Haen


  Middenweg 63 (toen 75) – de ambtswoning van burgemeester de Wit. Alle rechten voorbehouden


  De laatste Raadszitting in het raadhuis aan de Linnaeusparkweg 20-22 op 31 december 1920. Burgemeester de Wit staat achteraan in het midden. Alle rechten voorbehouden


  Op 31 december 1920 werd Watergraafsmeer onofficieel “begraven”. De kist, met zand gevuld, werd bijgezet in het terrein achter het huis van boer Slacht (nu Nobelweg). Op de achtergrond de Schagerlaan. Alle rechten voorbehouden


  Het graf van burgemeester J.W. de Wit op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Hij overleed op 3 maart 1937 en werd op 6 maart begraven. Alle rechten voorbehoude


  De grafsteen van J.W. de Wit, oud burgemeester van Watergraafsmeer. Jammer, dat de steen beschadigd is. Maar gelukkig is het graf gerestaureerd. Dankzij Stichting Vrienden van Watergraafsmeer, De Nieuwe Ooster en de firma Berkenhamer. Alle rechten voorbehouden.


  De grafsteen weer in volle glorie in november 2018 – Foto: Mischa Smeding

Leave A Reply