3 reacties

 1. Waar stond de Hervormde kerk Watergraafsmeer in b.v. in 1934.
  Ik ben het eerste kind dat door Ds Meeter( Ds Meter) is gedoopt. Ik heb altijd gedacht dat dit in de Emmakerk was gebeurd. Nu kom ik er achter dat die kerk toen nog helemaal niet bestond. Wie helpt mij uit de droom?
  Henny Nanning-Bekebrede
  —————————-
  Beste Henny,

  In 1910 kocht de Ned. Hervormde Kerk het kerkgebouw van de Tweede Gereformeerde kerk in de Simon Stevinstraat. In 1939 werd de Emmakerk ingewijd, dus neem ik aan dat u in dit kerkje gedoopt bent. Hierbij een foto van de het kerkgebouw in 1972 al werd er toen al niet meer gekerkt maar was het een Cash & Carry zoals op de muur te lezen is.
  Jo Haen


  Ned Hervormde Kerk Simon Stevinstraat 1972 .
  Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

 2. 19 februari 1939
  Voor het hele verhaal over De klok van de Emmakerk Ga naar: De klok van de Emmakerk

  Met dank aan John Haen voor de foto’s.

  Jo Haen


  De nieuwe klok. . .
  Tekst op het bord boven de klok: Al wie maar mijn stem wil horen geve een gift. Anders kom ik niet in de toren.
  Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

 3. Koningin Emma-kerk ingewijd

  De Emmakerk, Hugo de Vrieslaan/hoek Middenweg, was van oorsprong een Hervormde Kerk. Maar net als overal kwamen er steeds minder mensen naar de kerk. In 1995 besloten de Gereformeerde kerk en de Hervormde kerk om samen te gaan. De Koningskerk aan de van `t Hofflaan werd verkocht aan de Evangelische Broedergemeente en de Emmakerk zou plaats maken voor een nieuw kerkelijk centrum op de oude fundamenten. Nieuwbouw ging echter niet door; de Emmakerk kreeg een Monumentenstatus. Wel mocht het inwendige van de kerk aangepast worden. De naam werd veranderd in De Bron.

  De kerk werd gebouwd onder architectuur van Ir. G. Friedhoff, later bekend als Rijksbouwmeester van de wederopbouw, terwijl het orgel werd gebouwd door de fa.Spanjaard.

  Op zaterdag 09-07-1938 werd de eerste steen gelegd (gedenksteen naast de ingang van de kerk). Achter deze steen is een loden koker ingemetseld met een oorkonde,waarop 281 handtekeningen Het terrein waarop de kerk gebouwd moest worden was maar 22 meter breed, er moesten achthonderd à duizend zitplaatsen in komen. Friedhoff slaagde hierin. Het werd een hoge middenbouw,de zijkanten laagbouw en een balkon, het geheel volgeplaatst met banken. Een typische toehoorderskerk.

  Tijdens een novemberstorm in 1967 werd de houten koepel op de toren ernstig beschadigd. Een jaar later was de toren van een nieuwe bekroning, die een koperen dak heeft, voorzien. Kosten
  ƒ 50.000,- waarvan een groot gedeelte middels een gift door Ajax betaald werd.

  Nadat de monumentenstatus was verleend werd besloten tot herinrichting. De kerkzaal is verkleind, de banken zijn vervangen door speciaal voor dit gebouw ontworpen stoelen.
  De lage zijbeuken zijn gaanderij (loopruimten) geworden.
  In de hal van de kerk mocht niets gesloopt worden want de trap naar boven is een ‘Keizerlijke opgang“ zoals dit in de architectuur genoemd wordt.

  Bron: Kerk De Bron


  De Kerk De Bron op de hoek van de Middenweg/Hugo de Vrieslaan. .
  Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden


  De kerkzaal na de renovatie. De glazen wand is ontworpen door de heer Jan Beutener. .
  Beutener heeft geen afbeeldingen van water op het glas gebracht, maar in het glas het idee van levend water gesuggereerd. Door de lichtval op het glas verandert het beeld van water op het glas voortdurend. Foto: Dick Spijker


  De zitrichting is omgedraaid naar de glaswand Zo is een ontmoetingsruimte ontstaan met 250 zitplaatsen, die uitgebreid kan worden tot 400 zitplaatsen. .
  Foto: Dick Spijker


  De Keizerlijke opgang. Foto: Dick Spijker

Leave A Reply