5 reacties

 1. Vandaag, 23 oktober 2014, is het precies 75 jaar geleden dat in de nieuwe onderdoorgang Wijttenbach-Insulindeweg een plaquette is onthuld t.g.v. de voltooiing van de Spoorwegwerken Oost. Het wachten voor de spoorbomen behoorde op die dag tot het verleden.

  Bijgaande foto’s geven een beeld van de grote drommen mensen die dagelijks voor de overgang stonden te wachten.
  Jo Haen


  Spoorwegovergang Linnaeusstraat richting Muiderpoortstation – 1900 .
  Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden


  Spoorwegovergang Linnaeusstraat – 1930 .
  Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden


  Spoorwegovergang Linnaeusstraat – 1930 .
  Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden


  Spoorwegovergang Linnaeusstraat r. Centrum – 1920 .
  Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

 2. Plaquette in Oost onthuld

  Plaquette nummer 5

  Vandaag heb ik plaquette nr. 5 ontdekt. Nou ja, ontdekt: er was niets meer van te zien, alleen de plek waar de plaquette in de muur heeft gezeten. Onder het viaduct in de Linnaeusstraat. Op bijgaande foto is dat te zien. Waar is het gezonde verstand gebleven ? Wie haalt zoiets nou weg en wie plaatst hier reclameborden ? Heel jammer.
  Jo Haen


  De plek waar de plaquette heeft gezeten is hier goed te zien. .
  Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

 3. Plaquette in Oost onthuld

  Plaquette nummer 4

  De 4e plaquette van de 6 vandaag ontdekt in het viaduct tussen de Maritzstraat en de Beukenweg. Ook deze plaquette is onthuld op 15 October 1939.

  De volgende 4 plaquettes zijn tot nu toe gevonden en gefotografeerd:

  nr. 1 – Viaduct bij de Molukkenstraat / Archimedesweg.
  nr. 2 – Viaduct Javastraat / 1e van Swindenstraat.
  nr. 3 – Viaduct Wibautstraat / Tugelaweg
  nr. 4 – Viaduct Maritzstraat / Beukenweg

  Oproep: Wie weet waar de resterende 2 plaquettes zich bevinden?
  Laat het ons weten en mail naar: geheugenvanoost@ahm.nl t.a.v. Jo Haen.
  Een foto sturen mag ook natuurlijk. Graag scannen op 300 res.

  Jo Haen


  De 4e plaquette bevindt zich in het viaduct Maritzstraat-Beukenweg. .
  Klik rechts bovenaan op de foto en de foto wordt vergroot weergegeven.
  Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

 4. Plaquette in Oost onthuld

  Plaquette nummer 3

  Op 28 december 1843 werd het Weesperpoortstation in gebruik genomen als beginpunt van de Rijnspoorweg. De naar dit station lopende spoorlijnen vormden een ernstige belemmering voor het groeiend verkeer tussen Zuid en Oost.
  Er waren spoorwegovergangen bij de Ruyschstraat, Eerste Oosterparkstraat, Overamstelstraat, Ringdijk en Weesperzijde. Van het Weesperpoortstation vertrok ook de Gooise Stoomtram, die via afsluitbomen, de Linnaeusstraat inreed.
  In 1896 werd een halte gecreërd op de lijn Amsterdam – Amersfoort en verrees een houten hulpstation aan de Pontanusstraat, tegenover de Eerste van Swindenstraat.
  In 1905 kwam daar een luchtbrug tegenover de Javastraat en hetzelfde gebeurde bij de Linnaeusstraat. Pas in 1930 begonnen Rijk, Gemeente en Nederlandse Spoorwegen er iets aan te doen om de spoorlijnen, stations en goederen-emplacementen in Oost geheel in overeenstemming te brengen met de eisen van het moderne spoorwegverkeer en stadsleven.
  In 1934 begon het eerste graafwerk, de spoorbanen van Muiderpoort en Weesperpoort werden opgehoogd en de “luchtbruggen” verdwenen.
  Op 15 oktober 1939 werd aan het viaduct Tugelaweg – Wibautstraat een plaquette onthuld met opschrift: Doorgang Vrij-Oost is blij, aangeboden door buurtverenigingen Ceram, Linnaeus en oud-Watergraafsmeer.

  Bron: Zag u dit en dat in Amsterdam?
  Door: J. H. Kruizinga

 5. Plaquette in Oost onthuld

  In 1931 organiseerde de buurtvereniging CELIWA (Ceram – Linnaeus – Watergraafsmeer) in gebouw Oost-Indië aan de Middenweg een openbare vergadering om de verbetering van de spoorwegovergangen te bespreken. Uit onderzoek blijkt dat in een periode van 12 uur de spoorbomen meer dicht dan open zijn. Van de onderzochte 720 minuten zijn de bomen in totaal 395 minuten gesloten; 67 maal zijn ze neergegaan.

  Dit wordt vooral veroorzaakt door het drukke goederenverkeer vanaf het abattoir en het Oostelijk Havengebied. Tijdens het rangeren blijven de bomen soms wel 15 minuten aaneengesloten, of langer, dicht. In 1929 wordt het uitbreidingsplan van de Watergraafsmeer vastgesteld en goedgekeurd, maar dit plan kan alleen worden uitgevoerd wanneer het spoor wordt opgehoogd. Kosten 28 miljoen gulden.

  In 1933 begint men met het gigantische werk de spoorbaan te veranderen in een spoordijk van vijf meter hoog. Vlak voor het 10-jarig bestaan van de vereniging Ceram viert men feest naar aanleiding van het bestaande succes.
  In 1936 zaagt de wethouder van Publieke Werken, De Miranda, een heuse spoorboom door bij de opening van het viaduct aan het eind van de Molukkenstraat. Dit is n.l. de eerste verbinding zonder kruising met het spoor.

  Het duurt tot 1939 voordat de ophoging van het spoor wordt voltooid. Het Muiderpoortstation is verplaatst van de Javastraat naar de Insulindeweg. De stoomtreinen zijn inmiddels vervangen door elektrische.

  Zoals in het krantenbericht is te lezen zijn er dus 6 plaquettes onthuld in nieuwe onderdoorgangen. De plaquette uit het artikel in de onderdoorgang Wyttenbachstraat/Insulindeweg is echter verdwenen. Ik heb hem niet kunnen vinden. Wel een in de onderdoorgang Molukkenstraat/Archimedesweg en Javastraat/1e van Swindenstraat.

  Jo Haen

  Bron: Indische Buurt. Van Seeburgh tot Zeeburg.


  De plaquette in de tunnel 1e van Swindenstraat/Javastraat. Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden


  De plaquette in de tunnel Molukkenstraat/Archimedesweg met de wapens van Amsterdam en de Watergraafsmeer. Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden.

Leave A Reply