1 reactie

 1. 26 april 1936
  Branden te Amsterdam
  Bioscoop het Ooster Theater

  Op de plek waar tot 1975 de Bio bioscoop stond bevond zich al in 1916 een bioscoopje, het Oostertheater genoemd. Daar werden stomme films vertoond, waarbij een explicateur nodig was.
  Mevrouw E. Hahn, dochter van de politieke tekenaar Albert Hahn, ging daar als meisje vaak uit school heen. Ook mevr. L.S. Beuth-Korff, zuster van de heer J.J. Korff, die een winkel had naast het Oostertheater, herinnert zich die bioscoop nog goed. Bij een verbouwing van het gebouw kwam het oude bioscoopbehang weer te voorschijn.

  De Bio werd geopend op 10 november 1936. Als eerste films werden gedraaid: Jeugd in nood en Die ganze Welt dreht sich um die Liebe. Op 5 januari 1975 werd de Bio gesloten.

  Veel buurtbewoners hebben goede herinneringen aan de Bio. Vóór de hoofdfilm werd er een filmpje vertoond waarin een geestelijk gehandicapte jongen zwemmend in de camera zei: “En weet je wat ik zo leuk vind, dat ik kan zwemmen en mijn vader en moeder niet”. Vervolgens kwamen de bekende collectebussen ten bate van het Bio vakantieoord de zaal in. Ze werden stoel voor stoel doorgegeven.

  Bekende films in de jaren 50 waren o.a. Im weiszen Rössl, de Sissi films en natuurlijk de cowboyfilms De grote sterren waren Roy Rogers met zijn wonderpaard Trigger, Zorro en Doris Day. Je spaarde plaatjes met afbeeldingen van de filmsterren.

  Voor een bioscoop moeten we nu naar het centrum, maar tegenwoordig kun je natuurlijk ook een film huren en hem thuis bekijken. Ook op de televisie worden veel films uitgezonden.

  Middenweg .. Ooster Theater – Het Volk 4-2-1932 – Bron: Het Volk Alle rechten voorbehouden

Leave A Reply