Krantenartikel – 6 augustus 1918

1

Albert Hahn †

6 augustus 1918 – Bron kranten.delpher.nl

De bekende politieke tekenaar Albert Pieter Hahn (1877-1918) woonde in de Watergraafsmeer, eerst aan de Weesperzijde (de Voorkant) in De Wetbuurt, later aan de Langeweg (Archimedesweg) 49. Zijn beide dochters Emma en Anna hebben daar na zijn dood nog jaren gewoond.
Albert Hahn, die leraar aan een ambachtsschool (op de Weteringschans) was, was zestien jaar lang een van Nederlands grootste karikaturisten. Hij werkte mee aan De Notenkraker, de Hollandse Revue en De ware Jacob.
Zijn bekendste tekeningen zijn die van de Spoorwegstaking (1903), Abraham de Geweldige, Adam in ballingschap en Job op de Mesthoop. Zijn laatste tekening verscheen op zijn sterfdag, 3 augustus 1918. Het was een tekening tegen het militarisme. Zijn archief en zijn vele tekeningen berusten thans in het Stadsarchief.
Hij stierf in 1918 aan een tbc-aanval en werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, vak 26. Veel tekeningen zijn bewaard gebleven. Alleen al in het Nederlands Persmuseum op de Zeeburgerkade in Amsterdam zijn er meer dan 2000 te zien.

Bron: J.H.Kruizinga – 350 Jaar Watergraafsmeer.

Ingang huis Archimedesweg 49 en Albert Hahn in zijn atelier. . Hij werkt hier aan het portret ‘Abraham de Geweldige’, een karikatuur van Abraham Kuijper, fractievoorzitter van de Anti-Revolutionaire Partij. Voor hem poseert de heer G. Murris, Javastraat 81, handelaar in aardappelen, groenten en fruit. Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Foto’s van de begrafenis op de Oosterbegraafplaats. Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Ansichtkaart voor Albert Hahn

    Op 25 augustus 1928 stuurde J.G.Hirsch wonende Amstel 51 een ansichtkaart voorstellende de Archimedesweg naar den Heer A. Hahn, Archimedesweg 49.

    Albert Hahn is overleden in 1918. Hoe het komt dat de kaart verstuurd is in 1928 is niet duidelijk. Dat zal altijd wel een raadsel blijven.
    Met dank aan Paul van Deudekom.

    Archimedesweg 1928 – Kaart: Jan van Deudekom – Alle rechten voorbehouden


Leave A Reply