Marianne Dignum, Duofit in optima forma

0

‘Sportief op gewicht’

Marianne Dignum 2017 – © Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Meer dan alleen maar bewegen
Sinds 1997 bevindt zich in een voormalige opslagruimte van de Skeve Skaes op de Jaap Edenbaan sportschool Duofit van Mark Hakkeling en Christian Spekreijse en opgezet door Marianne Dignum. De kale ruimte werd omgetoverd tot een volwaardige sportschool met apparaten, douche- en kleedruimtes en ziet er prachtig uit met uitzicht op de ijsbaan.

Tijdens een gesprek met Marianne vertelt ze enthousiast over ‘haar’ school. Duofit is niet alleen een sportschool met apparaten om je spieren te versterken maar je kunt er ook terecht voor voedingsadviezen, fysiotherapie, spinning, yoga,  Pilates, sportvasten enz. Dus meer dan alleen maar bewegen. En voor iedereen, welke kledingmaat of leeftijd je ook hebt, zoals in de informatie is te lezen.

Ook zomeractiviteiten
Marianne is eerst jarenlang gymnastieklerares geweest en schaats- en sportinstructrice bij Duosport en de Dienst voor de Sport, voordat ze Duofit opzette. Het idee erachter was om naast de winteractiviteiten van Duosport op de ijsbaan ook zomers activiteiten te ontwikkelen, zodat men het hele jaar door kon sporten. Dus niet alleen maar schaatsen in de wintermaanden.

En dat is een succes gebleken. Er komen veel mensen via de schaatsclubs, voetbalclubs, hockeyclub Athena, maar er komen ook scholieren en uiteraard buurtbewoners, waarvan de meesten 45+ zijn. Er zijn veel trouwe klanten, die al vanaf het begin naar de sportschool komen. De persoonlijke begeleiding wordt zeer op prijs gesteld. Men voelt zich thuis, de instructeurs kennen hun ‘klanten’.

Marianne noemt speciaal nog Golden Sports, een club van ouderen, die vooral actief zijn in de buitenlucht, ze doen veel in spelvorm, maar komen ook regelmatig bij Duofit om oefeningen te doen.

Duofit – 2017 – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Gediplomeerde instructeurs
De instructeurs zijn z.g. ALO-ers (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) al zijn er ook een fysiotherapeut en diëtiste aan de school verbonden.  Ze noemt speciaal Peter Jongejans die vooral in de beginperiode veel heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de school. Momenteel is Robert de manager.

Intakegesprek heel belangrijk
Het intakegesprek bij aanmelding is heel belangrijk. Wat is je doel? Waarom kom je naar ons toe? Heb je speciale lichamelijke klachten waar we rekening mee moeten houden?  Zo kan er heel gericht een programma worden samengesteld speciaal voor jou. Is men b.v. te zwaar dan kan een dieet in combinatie met een sportschema worden samengesteld. Men kan individueel komen maar ook in groepsverband.

Orthomoleculair therapeut
Voeding vindt Marianne heel belangrijk, minstens zo belangrijk als bewegen, ze probeert voor de sporter een goeie combinatie tussen beide te vinden. Om beter beslagen ten ijs te komen is ze een opleiding voor Orthomoleculair Therapeut gaan doen. (Zo’n therapeut zoekt naar een goeie balans tussen voeding, fysieke en mentale belasting, rust en beweging: ‘Aanpak bij de bron’). Ze kan de sporters daardoor nog beter helpen bij hun streven naar hogere prestaties maar ook kan ze mensen helpen die b.v. een burn-out hebben, gewichtsproblemen, menstruatieklachten,  maag- en darmklachten enz.  Vooral dat laatste komt tegenwoordig opvallend vaker voor.

Een combinatie van een goed trainings/bewegings- en een uitgebalanceerd voedingsadvies is haar streven en vooral ook: ieder mens te laten genieten van sportief bezig zijn.

Het moet toch wel heel veel voldoening geven als je iemand echt hebt kunnen helpen en ziet dat die man/vrouw weer  ‘fris en vrolijk’  door het leven gaat, zonder klachten.

En dan te bedenken dat ik dacht dat de sportschool alleen maar uit ‘martelwerktuigen’, zoals ik ze altijd noem, bestond en verder niks. Het gesprek met Marianne heeft me heel wat wijzer gemaakt en ik kan iedereen, die gezondheidsproblemen heeft op wat voor gebied dan ook, aanraden eens met haar te gaan praten. Er is een heleboel mogelijk. Ga naar Duofit voor een goed advies! Het adres is: Radioweg 64.

Instructeurs Randy en Edo bij de balie – 2017 Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply