Meer groen en autoluw

0

31 december 1972 – 31 december 2003

Auteur: Hannie Storteboom – Verteller: Antoinette Tanja (52), wethouder voor het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer is opgegroeid in de Indische Buurt en woont al dertig jaar in de Don Bosco-buurt, waarvan de afgelopen vijf jaar op de Ringdijk.

La Vallade op de hoek Ringdijk-Cornelis Drebbel  Alle rechten voorbehouden

La Vallade op de hoek Ringdijk-Cornelis Drebbel Alle rechten voorbehouden

Als het aan Antoinette Tanja ligt, komt er meer groen in Amsterdam Oost. Meer groen op de openbare ruimten, zodat kinderen weer lekker buiten kunnen spelen. En niet in van die kant en klare kooien, maar gewoon op straat.

Neem nou bijvoorbeeld de Wibautstraat: een drukke vierbaansweg waar je best een tweebaansweg van zou kunnen maken. De rijstrook aan de kant van de Weesperzijde kan dan weer een groenstrook worden, waar het fijn is om te zijn en waar je lekker spelen kan. Antoinette Tanja is, wethouder van welzijn en cultuur voor Amsterdam Oost, woont niet zo ver van die Weesperzijde op de Ringdijk, dichtbij de Middenweg, in de Don Bosco-buurt. Het is een rustig wijkje, dat begrensd wordt door de Middenweg, de Ringdijk, de Kamerlingh Onneslaan en de Nobelweg.

Vijf jaar geleden verhuisde Antoinette naar de Ringdijk, daarvoor woonde ze in de Cornelis Drebbelstraat en ook in de Simon Stevinstraat. Je kunt dus zeggen dat ze de wijk goed kent. “Vroeger, als ik uit lijn 9 stapte en via de Ringdijk de Cornelis Drebbelstraat in moest, vond ik dat echt geen pretje. In het café op de hoek kwamen enge types en dat trok weer andere louche figuren aan.
Wat is onze buurt opgeknapt met de komst van eetcafé La Vallade op diezelfde plek! Op het autovrije stukje Cornelis Drebbelstraat staan tafeltjes buiten, omringd door een zee van bloemen. Meer een stukje Frans platteland dan een woonwijk in Amsterdam. En zo is ook de hele sfeer in deze wijk: een beetje dorps. Die sfeer zou ik terug willen zien in de Weesperzijdebuurt. Een groene en autoluwe strook aan de Wibautstraat, het hele stadsdeel zou er op vooruit gaan!”

Interview op het balkon van het deelraadkantoor  Alle rechten voorbehouden

Interview op het balkon van het deelraadkantoor Alle rechten voorbehouden

De Ringdijk gezien vanaf de Middenweg, 2003: “vroeger was het hier echt geen pretje.” Alle rechten voorbehouden

De Ringdijk gezien vanaf de Middenweg, 2003: “vroeger was het hier echt geen pretje.” Alle rechten voorbehouden

Bij mooi weer zit het terras van La Vallade vol mensen.  Alle rechten voorbehouden

Bij mooi weer zit het terras van La Vallade vol mensen. Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply