Je mist het pas als het er niet meer is

2

31 december 1954 – 31 december 1971

Door: Kees Zijp (1951) woonde op meerdere plekken in Oost: van 1951 t/m 1972 in de Laing’s Nekstraat op nummer 38 3-hoog en, na een tussenpoos in Buitenveldert, van 1975 t/m 1977 op de Middenweg nummer 19 4-hoog (boven schoenenzaak Manwood). Daarna woonde hij tot 1980 in de Bijlmer en van 1980 tot en met 1983 in de Pretoriusstraat nummer 89 1-hoog. Sinds 1983 woont hij in Alkmaar, samen met mijn tweede vrouw.

De linker galerij gezien vanaf de begane grond. Kees zat met zijn vriendjes achter. De linker galerij gezien vanaf de begane grond. De foto is gemaakt door mevrouw Van Breugel, de vrouw van de koster van de toen nog Gereformeerde Koningskerk aan de Van t Hoflaan. Alle rechten voorbehouden

In 1972 werd de Rehobothkerk gesloopt. Maar de herinneringen aan kussengevechten, pepermuntjes en meisjeskijken blijven.

Ik weet nog dat ik voor het eerst als kleine jongen met mijn ouders naar de grote mensen dienst mocht en ik met mijn voetjes nog niet bij de grond kwam als ik op de harde bank zat. De oudere mensen namen kussentjes mee en met mijn vriend Wim Versloot, wiens vader koster was, heb ik eens een kussengevecht in de kerk gehouden. Daarna lagen de diverse kussentjes natuurlijk niet meer op hun plaats!

Ik woonde in de Laing’s Nekstraat in de Transvaalbuurt en de route naar de kerk liep via de Transvaalkade over de Oeterwalerbrug en de Middenweg, via de Zacharias Jansestraat naar de Kerk met de toren met de Poortershoed. De kerk had zelf geen klokken, maar desondanks heeft er bij een bijzondere kerkdienst gebeijer van kerklokken uit de galmgaten geklonken! Enkele jonge kerkleden hadden een bandrecorder met grote boxen in de toren gezet zodat daaruit het klokkengelui te horen was. Ik denk dat de buurtgenoten wel even vreemd wakker werden want normaal was het stil op de zondagmorgen.

Ikzelf zat met mijn ouders op de linkergalerij gezien vanaf de kansel. Hoogtepunt was het krijgen van een pepermuntje tijdens de preek. Toen ik met mijn beentjes bij de grond kwam mocht ik met mijn vrienden Paul de Vries, Jouke van Asperen, Wim Versloot, Jan Nieuwenhuis en Leender Fisser apart zitten achterop de galerij. We keken tijdens de dienst naar de overkant waar de leuke meisjes zaten.

Mijn familie zat ook her en der in de kerk. Opa en Oma Meinen beneden, Oma Zijp en tante Gre tegenover ons, samen met Oom Jap en Tante Corry. Tante Jans en oom Piet zaten op de middelste galerij. Na de kerkdienst was het vaak koffie drinken bij de familie want die zagen we dan na de dienst. Wat dat betreft was de dienst ook altijd een soort familiereünie.

 

Rehobothkerk Een ansichtkaart met de Rehobothkerk in volle glorie. Door: Alle rechten voorbehouden

De afbraak van de kerktoren in 1972. a Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

 1. Als jong meisje vond ik de preken van ds Gilhuis, ds Rijper of Ferweda nog wel eens lang duren en dan ging ik orgelpijpen tellen of de lampen van de kroonluchters. Wij zaten altijd links boven als je de kerk binnen ging, mijn vader die diaken was zat dan beneden in het diaken bankje. Overvolle kerk als de toen nog jonge ds Rijper sprak of als het IJK of Rehoboth koor optraden. Mooie herinneringen.
  Yvonne van der Meulen

 2. Rob de Waard Wat leuk, er ging meteen een golf van geheugen met de kerk. Jazeker, en of ik me het balkon in de Rehoboth herinner. Daar zaten de meisjes op wie de jongens zaten te azen. Het stormde van de hormonen..Als de jongelui te luidruchtig werden, kwam er een ouderling naar boven gestuurd om de orde te herstellen.

  Martijntje Pronk-Ende Pepermunt in het collectezakje doen en blikke billen van het lange zitten.

  Greet Margreet Ik zat vaak bij mijn pa bij het orgel, de zwelkast vond ik mooi.

  Johan Walet Ik ben nog in de kerk geweest toen waren de luchtleidingen van t orgel weggesloopt.

  Henk Dierdorp Dominee Gilhuis moest s’avonds nog wel eens op zoek naar zijn fiets na de kattenbak, die werd nog wel eens verplaatst door de jongelui!!!

  Rebecca Dierdorp Henk Dierdorp heb jij toch niet aan meegedaan hè ?

  Roel Dijkema Beneden kon je uit de banken die er stonden een plank schuiven wanneer het heel druk was.

Leave A Reply