Mr. Treublaan 7

1

Lees ook: Ringdijk 103

Mr. Treublaan 07 – 1931 – Alle rechten voorbehouden

Meester Treublaan 07 – 1951 Alle rechten voorbehouden

Mr. Treublaan 07 – 1965 .
Bron: Diemer Courant Alle rechten voorbehouden

Mr. Treublaan 07 
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Mr. Treublaan 07 – ± 1950 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Mr. Treublaan 07 – 1960 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Korff Cacao Alle rechten voorbehouden

Verpakking Korff Alle rechten voorbehouden

Korff’s Cacao fabriek .
Bron: John Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

 1. Korff Cacao Mr. Treublaan 07

  F. Korff & Co was een Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek, gesticht door specerijenhandelaar Frederik Korff (1791 – 1888).

  Korff begon in 1811 een winkel met een “Zeeuwse chocolaad”-fabriek in de Amsterdamse Leidsekruisstraat. Later verplaatste hij zijn werkzaamheden naar het Amstelveld, waar hij zijn fabriek “De Bijenkorf” noemde. Tot 1871 maakte hij gebruik van de windmolen “De Goede Verwachting”, oorspronkelijk mosterdmolen “De Zeeuw”, aan de Spaarndammerdijk. In deze molen werd al vanaf 1790, door onder andere Mooseker en van Cleef, cacao gemalen en chocolade gemaakt.

  In 1880 werd “De Goede Verwachting” afgebroken en werd aan de Spaarndammerstraat, even buiten de Willemspoort de “Stoom Chocolade Fabriek de Bijenkorf” onder de naam “F. Korff & Co.” gebouwd. Korff profiteerde van de opening in 1876 van het Noordzeekanaal, waardoor de toevoer van cacaobonen naar Amsterdam explosief steeg. In 1905 werd een tweede fabriek in Wenen geopend. De cacao- en chocoladefabriek maakte vooral halffabricaten en was de fabrikant van de chocoladedrank Fosco.

  Later verhuisde het bedrijf naar de Mr. Treublaan. Hier werd in de kleinste polder van Nederland (5500 m²) de nieuwe vestiging gebouwd.

  Korff kon zoals vele andere Nederlandse cacao- en chocoladefabrieken zijn zelfstandigheid niet behouden en kwam uiteindelijk in Amerikaanse handen. Het werd in 1978 eigendom van “General Cocoa Company Holland”, dat op zijn beurt in 1986 werd overgenomen door het Amerikaanse Cargill.

  In 1981 werd de fabriek gesloopt en verdween de merknaam uit beeld, maar deze verscheen later als product van Wilhelm Reuss. De verpakking vermeldt: “Premium Dutch Cocoa Powder” en “Original Holländisches Kakaopulver in besonders hochwertiger Qualität”. Voorts vermeldt de verpakking: “Packed and distributed by: Wilhelm Reuss GmbH & Co KG Bremen”. Het ziet er dus naar uit dat Reuss de merknaam heeft overgenomen. Waar de cacao fysiek wordt gemaakt blijft onduidelijk, temeer omdat de verpakking ook vermeldt: “Gefabriceerd door v/h Korff’s Koninklijke Cacao en Chocolade Fabrieken NV – Amsterdam Holland.

  Bron: Wikipedia

Leave A Reply