Paul du Crocq en het Jong Volwassen G-Team – (14-08-2015)

0
G-Team a.s.v. Fortius - 2015 Linksboven Paul du Croque - Foto: Jo Haen

G-Team a.s.v. Fortius – 2015 Linksboven Paul du Croque – Foto: Jo Haen

Ze zijn eerlijk, recht voor z’n raap. Net zoals ikzelf ben.

Bij a.s.v. Fortius op sportpark Middenmeer/Voorland speelt vanaf dit seizoen, 2015/2016, een G-Team, mensen met een beperking. Geweldige voetballers om mee te werken, aldus Paul du Crocq

Eerste training G-Team
Als ik rond half 8 op maandagavond bij Fortius arriveer is het pas opgerichte Jong Volwassen G-team al druk aan het trainen. Zo te zien hebben de 11 mannen er veel plezier in en je kunt wel zien dat ze niet voor het eerst een balletje trappen ! Ook de keeper is steengoed, al zei hij na afloop dat hij het jammer vond dat hij er toch 2 had doorgelaten die avond! Ik maakte een foto wat me door een van de voetballers niet in dank werd afgenomen, maar toen hij hoorde dat ik ook ‘van de club’ was kwam hij meteen zijn excuus aanbieden en zei, dat hij het leuk vond.

Ook Joop Kols, coördinator van het G-voetbal van de K.N.V.B., was op deze trainingsavond aanwezig om kennis te maken en was onder de indruk van het team. Na afloop maakte hij een groepsfoto.

Foto: Jo Haen

Foto: Jo Haen

Het was al lang een wens van het bestuur van Fortius om een G-Team te formeren en nu is het er dan eindelijk van gekomen. Het wordt getraind door Paul du Crocq, die het geweldig vindt om met deze voetballers te werken. “Ze zijn eerlijk, recht voor z’n raap. Net zoals ikzelf ben. En daar hou ik van.”

Begonnen bij Madjoe
Paul (1969) begon op z’n 14e als spits te voetballen bij Madjoe bij de C-junioren. Het leek hem wel leuk, dat spelletje. Maar algauw had hij door dat het rennen niet zijn ding was ook al was hij verder een uitstekende voetballer. Daarom werd hij keeper bij de B-junioren. Hij speelde zelfs nog met o.a. Peter Kost bij de A-junioren, maar het klikte niet met een nieuwe trainer. Hij stapte toen over naar De Meer waar hij bij de zondag A1 in het seizoen 1988/1989 zelfs de minst gepasseerde keeper was (slechts 2 ballen gingen erin!).

Noodlot
Hij was zo goed dat hij bij Telstar terecht kwam maar helaas sloeg het noodlot hier toe. Hij kreeg trombose in zijn been. Hij bleef wel voetballen maar op een lager niveau bij Voorland. De sfeer vond hij daar echter niet goed, dus was dat niet van lange duur.

Ambulante handel op de markt
Om geld te verdienen ging hij toen op de markt staan met ambulante handel. 20 Jaar heeft hij dat volgehouden, maar wegens diverse lichamelijke klachten moest hij daarmee helaas stoppen. Door toedoen van zijn moeder kwam hij ongeveer 6 jaar geleden bij a.s.v. Fortius terecht waar hij de C- en B-junioren ging trainen en ook 3 jaar lang de jeugdkeepers.

Foto: Jo Haen

Foto: Jo Haen

Momenteel houdt hij zich vooral ook bezig met o.a. de Johan Cruyff-foundation terwijl hij in het ziekenhuis jongens met overgewicht aan het sporten bracht. Door zijn eigen gezondheidsproblemen kan hij zich heel goed verplaatsen in de situatie van jongeren met lichamelijke en geestelijke beperkingen. Hij vindt het geweldig om daarmee te werken. Liever eigenlijk dan met ‘normale’ jongeren.

Hij is daarom blij dat er bij Fortius nu een G-Team is en dat hem gevraagd is de voetbaltraining te geven. Hij wordt daarbij gesteund door Patty Roozeboom van WV-HEDW en Cliff, die van s.c. Overamstel komt. Er zijn momenteel 11 spelers en dat is een goed begin. De oudste is 49 en de jongste 20 jaar. Er wordt 8 tegen 8 gespeeld, dus zijn er ook reserves en hopelijk komen er nog meer spelers zodat er twee teams geformeerd kunnen worden.

“Het is heel goed voor deze jongens dat ze kunnen voetballen. En het geeft mij heel veel voldoening. Ik hoop dat er ook spelers met het syndroom van Down zich komen melden, daar kan ik het heel goed mee vinden.”
Paul geeft niet alleen de trainingen maar houdt zich ook bezig met het zoeken naar de broodnodige sponsors en dat gaat hem goed af. Cliff (van de Nieuwe Stek in de Dapperstraat) zorgde al voor de sporttassen terwijl de trainingspakken van de zondagsselectie afkomstig zijn.

Foto: Jo Haen

Foto: Jo Haen

Na afloop van de training werd er een groepsfoto gemaakt en na de douche praatten spelers, trainer en begeleiders buiten op de pas geschilderde banken nog wat gezellig na. Al eindigde de avond voor één speler niet zo leuk: hij had een lekke achterband en moest dus lopend naar huis. Maar dat was goed voor de conditie, zoals hij zelf zei. En: “Tot volgende week!” Het komt wel goed met het G-Team bij Fortius!

Op zaterdag 22 augustus a.s. van 14.30 – 17.00 uur wordt er een introductietoernooi georganiseerd waaraan ook G-Teams van andere clubs zullen deelnemen. Albert Heijn heeft al toegezegd voor eten en drinken te zullen zorgen.

Jo Haen

G-Team Fortius - 10 augustus 2015 - Foto: Jo Haen

G-Team Fortius – 10 augustus 2015 – Foto: Jo Haen

Share.

Leave A Reply