Peter Kost – Geboren op het voetbalveld

0
Spelersvrouwen op het veld van Madjoe. Peter ligt in de rechter kinderwagen - 1966 . Foto: Peter Kost

Spelersvrouwen op het veld van Madjoe. Peter ligt in de rechter kinderwagen – 1966.  Foto: Peter Kost

Peter Kost is Jeugdvoorzitter van a.s.v. Fortius op Sportpark Middenmeer

Madjoe-familie
Je kunt wel zeggen dat Peter praktisch op het voetbalveld is geboren. Zijn vader, maar ook zijn grootouders, waren al actief bij a.v.v. Madjoe, de club oorspronkelijk afkomstig uit de Indische Buurt. Ze zaten in het bestuur en bekleedden daarnaast nog verschillende andere functies. Het was dus vanzelfsprekend dat Peter al vanaf zijn vroegste jeugd bijna altijd op het veld te vinden was. Hij had de pest in als zijn ouders eens niet gingen en hij thuis moest blijven.

Een jaartje naar Ajax
Toen zijn leeftijd het toeliet kwam hij bij de pupillen terecht. En het was al snel duidelijk dat Peter talent had. Met de B-pupillen werd hij kampioen van Amsterdam. Hij scoorde menig doelpunt, eerst als rechtsbuiten en daarna als spits (midvoor zei je toen). Toen hij wat ouder was werd hij zelfs bij een Instuif van Ajax ‘ontdekt’ en speelde een poosje bij die club. Een hele eer, maar Peter vond het maar een ongezellige boel, presteren was het enige dat telde en hij werd uitgescholden als hij iets niet goed deed. Hij miste de gezelligheid en zijn vrienden bij Madjoe en ging na een jaar weer terug naar zijn eigen, vertrouwde kluppie.

Pupillen B Madjoe kampioen - 1975/1976 Peter knielt helemaal rechtsvoor. Foto: Peter Kost

Pupillen B Madjoe kampioen – 1975/1976 Peter knielt helemaal rechtsvoor. Foto: Peter Kost

Het ‘boetepotje’
Daar kwam hij al snel in het 1e terecht. Ze speelden 4e klasse K.N.V.B. De verstandhouding met de buren van D.J.K.was nooit zo denderend, maar door de nood gedwongen werd in 1993 besloten te fuseren en verhuisde men naar de velden en het clubgebouw van die club. Fortius werd de nieuwe naam. Er werd afgesproken geen pesterige opmerkingen over elkaars’ ouwe club te maken. Deed men dat wel dan moest men een gulden in het z.g. ‘boetepotje’ stoppen!

Zijn vader, Henk Kost, werd voorzitter. Peter werd er wel eens mee gedold. Dat hij alleen maar in het 1e zat omdat zijn vader voorzitter was, maar Peter trok zich daar niks van aan want hij scoorde zo vaak dat men wel wist dat die opmerkingen nergens op sloegen.

Jeugdtrainer
Hij werd met het eerste, waar hij tot zijn 40e in speelde, twee keer kampioen. Hij was
inmiddels ook jeugdtrainer geworden, waar hij weer mee stopte toen hij zijn eigen kinderen ging begeleiden. Ook zij waren door het voetbalvirus besmet, zijn dochter speelt sinds dit seizoen bij WV-HEDW omdat daar damesvoetbal is. Bij Fortius speelde ze altijd gewoon mee met de jongens. Zijn zoon speelt bij Fortius in de B1 junioren.

Klankbord
Als jeugdvoorzitter fungeert Peter als tussenpersoon en bemiddelaar tussen bestuur, trainers en spelers. Hij is een klankbord voor iedereen en hoopt ooit net als zijn vader de Haarlemmer olie te worden. Vader Henk kon heel goed met iedereen omgaan en kreeg meer voor elkaar dan menigeen. Hij was een geboren voorzitter.

Jeugdvoetbal weer in de lift
Helaas was de afdeling jeugdvoetbal bij Fortius op een gegeven moment op sterven na dood maar door de komst van Erlé Samseij, technisch jeugdcoördinator, en Steven Zevenbergen, jeugdcoöordinator Beleid en Advies, is er weer meer jeugd gekomen. Momenteel bestaat de jeugdafdeling uit zo’n 280 jongens. De elftallen spelen praktisch allemaal op hoog niveau.

Naast het voetballen worden er leuke activiteiten georganiseerd o.a. het Sinterklaasfeest en een Kerstdiner, waarbij ook de ouders aanwezig zijn. Tevens zijn er al diverse leuke toernooien georganiseerd. Op 17 januari wordt b.v. het Wiebe Alma-toernooi georganiseerd.

Er is sprake van dat er binnenkort ook een G-afdeling wordt opgezet. Via WV-HEDW zijn daar besprekingen over. Er heeft zich al een trainer voor die afdeling gemeld. Een goed initiatief, gezien ook het succes van Only Friends in Amsterdam Noord.

De 5e colonne
Peter zelf speelt in het 45+ team op vrijdagavond, het z.g. 3e team of de 5e colonne, waarin ook nog steeds veel oud-leden van Madjoe zitten. Het is een echte vriendenclub. Hij gaat zelfs ieder jaar met een groepje waaronder Ron v.d.Meer, Rob Veenendaal, Marco Boendermaker, Kick Pullen en Hans de Haan een paar dagen naar de carnaval.

Madjoe of D.J.K.: het zegt de nieuwe generatie niks meer. Voor hen bestaat alleen Fortius. En zo hoort het ook. Maar voor de oude garde blijft toch nog altijd een beetje de rivaliteit en wordt er graag verteld over die goeie ouwe tijd bij Madjoe of D.J.K. En wordt er nog graag een beetje over gedold. Maar het boetepotje heb ik niet meer gezien, al zou dat af en toe toch zo gek nog niet zijn!

Reünie Madjoe
Wat Madjoe betreft werd er op zaterdag 19 september 2016 in de Fortiuskantine een reünie georganiseerd. Veel oud-Madjoenezen hebben elkaar weer eens kunnen ontmoeten. Het werd een super-gezellige avond.

Share.

Leave A Reply