Radioweg 64 a

1

Radioweg 64 Skeeve Skaes – 2013. Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Radioweg 64 – 2013 .
Foto’s: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Skeeve Skaes Radioweg 64

Skeeve Skaes .
De Telegraaf Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

 1. Radioweg 64 Skeeve Skaes

  DOEK VALT VOOR SKEEVE SKAES
  Bron: Dagblad De Telegraaf 22 januari 2013

  EXPLOITANT MOET WEG VAN RECHTER
  De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek van de horecagelegenheid Skeeve Skaes op de Jaap Eden IJsbaan verworpen. Dat betekent dat eigenaar Jac Hoeve zal moeten vertrekken en plaats zal maken voor de Stichting Jaap Eden, die het pand gaat beheren.

  Na 27 jaar komt daarmee een einde aan het bestaan van Skeeve Skaes. Eigenaar Hoeve had de uitspraak wel verwacht maar houdt er toch een nare smaak aan over. „Je zit er al zo lang en hebt inmiddels een grote schare klanten opgebouwd. Die mensen weten het inmiddels ook en ze reageren massaal. Voor hen staan wij bekend als dé schaatskroeg van de stad. Tja, dan doet het wel wat met je”, aldus Hoeve.
  Maar Skeeve Skaes is ook bekend als schaatsmuseum, want er ‘hangt’ ontzettend veel historie. Hoeve: „Wat te denken van de borden van Ard Schenk en de foto’s van Kees Verkerk. Niet zo lang geleden kreeg ik van een trouwe schaatsklant zijn klapschaatsen. Hij is inmiddels overleden aan een ernstige ziekte. Als ik hier opstap, gaat dit allemaal verdwijnen…”

  Zaanstad
  Jac Hoeve kwam in 1971 te werken in deze horecagelegenheid als ober, die toen nog Petit restaurant Jaap Eden heette. Vijftien jaar geleden nam hij het bedrijf over en veranderde de naam in Skeeve Skaes. „Ik kom uit Zaanstad, het is Zaans. Je schrijft eigenlijk Skaets, maar voor de grap heb ik het Skaes genoemd. Die naam valt inmiddels goed bij zoveel mensen.”

  De problemen met de exploitant Stichting Jaap Eden bestaan al heel lang voor Skeeve Skaes. In 2007 werd het contract opgezegd. Het mondde uit in een juridisch conflict en de zaak kwam uiteindelijk terecht bij de Hoge Raad. Die heeft nu een uitspraak gedaan en aangegeven dat de stichting de horecagelegenheid ’voor eigen gebruik’ mag benutten.

  Directeur Ellis van Weerden van Stichting Jaap Eden is tevreden. „We kunnen nu doorgaan en de exploitatie van de horeca in eigen beheer doen. We krijgen subsidie van de gemeente, maar die heeft aangegeven dat we zelf geld moeten genereren. De horeca zelf te gaan regelen, is alvast een eerste stap daartoe.”

Leave A Reply