Rinus den Oudsten, de jongste trainer/coach van Fortius (21-04-2015)

1
Rinus. Foto: Jo Haen

Rinus. Foto: Jo Haen

De voetbalcarrière van Rinus begon al vroeg, om precies te zijn op 3-jarige leeftijd!

De voetbalcarrière van Rinus begon al vroeg, om precies te zijn op 3-jarige leeftijd! Op het Amstelveld probeerde zijn moeder hem de beginselen van de voetbalsport bij te brengen. Iemand van Ajax zag ze bezig en voorspelde dat kleine Rinus een grote voetballer zou worden.

Lid van GeuzenMiddenmeer
Op 6-jarige leeftijd werd hij lid van GeuzenMiddenmeer, kwam bij de F-jes onder de hoede van Kees Zijp, die hem ook liet meetrainen met de E-tjes. Kees zag wel wat in hem. Rinus was een echte voetbalfanaat. Toch besloot hij op zijn 10e eens te gaan basketballen, maar als voetbalfanaat beviel hem dat toch niet en keerde hij na enige tijd terug naar de E-pupillen bij GeuzenMiddenmeer.

Tijdens een K.N.V.B.-voetbalvakantiekamp werd hij ‘ontdekt door Rob de Barbanson, trainer van de C1 bij Zeeburgia en werd Rinus bij die club op proef aangenomen.

Zware trainingen bij Zeeburgia
Een wereld van verschil met GeuzenMiddenmeer. Daar waren hoofdzakelijk ‘blanke’ spelers terwijl bij Zeeburgia ‘donkergekleurd’ de boventoon voerde. Dat gaf een andere sfeer, maar het grootste verschil was wel dat de trainingen o.l.v. trainer Mike Kolf veel zwaarder en harder waren. Er werd ook veel ‘hoger’ gespeeld. Rinus werd ingedeeld als spits in de ‘topklasse’ (12-jarigen). Volgens de trainer was hij een ‘ruwe diamant die nog gepolijst moest worden’.

Stage bij sc Heerenveen
Zijn droom was natuurlijk om profvoetballer te worden. Een beginnetje werd gemaakt doordat hij voor stage naar sc Heerenveen mocht. Hij is 3 jaar gebleven totdat hij wegens groeiproblemen helaas moest afhaken en hij terugkeerde naar Zeeburgia.

Gelukkig kan hij nog vol trots zeggen dat van de 6 à 7 keer dat ze tegen Ajax speelden er maar één wedstrijd werd verloren. Aan het eind van de competitie eindigden alleen Ajax en AZ boven sc Heerenveen.

Amerikaans avontuur
Op 16-jarige leeftijd mocht hij op proef komen spelen bij L.A.Galaxy (de club van David Beckham) in Amerika. Zijn vader kreeg daar een baan aangeboden en Rinus wilde graag mee. Tot de komst van zijn vader verbleef hij tijdelijk in het gastgezin van Billy Bizarro, de coach van ‘under 13’ . Hij heeft het zoontje van David Backham zelfs nog een beetje mogen coachen.

Foto: Jo Haen

Foto: Jo Haen

School en Trainersschap
De baan van zijn vader ging echter niet door en door de toen ontstane visumproblemen moest Rinus weer terug naar Nederland waar hij terecht kwam bij A.F.C. (1 jaar) en Zeeburgia (1 jaar). Om diverse redenen moest hij helaas stoppen met voetballen en is zich toen gaan focussen op school en het trainerschap. Dit laatste omdat hem gevraagd werd een training te gaan geven bij GeuzenMiddenmeer, wat hem heel goed beviel.

Coachen van E1
Steven Zevenbergen (Jeugdcoördinator van Fortius) zag hem daar bezig en vroeg hem om bij Fortius te komen. Rinus had er wel zin in en sinds ongeveer een jaar traint en coacht hij bij Fortius de E1. Trots vertelt hij dat inmiddels drie van ‘zijn’ jongens stage lopen bij Ajax. En tijdens dit interview hoorde Rinus dat Nick, een van die jongens, is aangenomen bij de club. Een geweldig resultaat!

Goeie resultaten
Naast de drie jongens die bij Ajax stage lopen behaalde hij nog meer goeie resultaten met de E1: Ze hebben de beker gewonnen en zijn kampioen in de 2e fase geworden. Een spelertje is aangenomen bij Almere City (voorheen Omniworld) een profclub.

Rinus wil het diploma Trainer-Coach 2 gaan halen. En naast het trainen volgt hij de opleiding Sport en Bewegen en leert alles op sportgebied.

Een eigen voetbalschool
Rinus is dan wel geen topvoetballer geworden maar hij heeft nog wel een droom: een eigen voetbalschool naar Amerikaans voorbeeld. En volgens mijn bescheiden mening gaat hem dat zeker lukken!

Foto: Jo Haen

Foto: Jo Haen

Reacties van spelertjes van E1
Tijdens een training van de E1 maakte ik een klein filmpje dat hieronder te zien is.
De jongens trainden enthousiast. Rinus had er flink de wind onder maar wel op een leuke manier en heel vriendschappelijk. Ik vroeg een paar van zijn pupillen hoe ze over hun trainer dachten. Hieronder een paar reacties.

Lequincio, verdediger
Soms is hij hinderlijk, soms weer niet. Ik leer veel technische dingen bij hem zoals vrije trappen en schieten.

Don, verdediger
Aardig, soms vervelend. Hij heeft mij naar de kapper gebracht. Ik leer techniek en trucjes van hem.

Franklin, linksbuiten
Aardig, maar streng. De beste trainer. We zijn kampioen.

Jayvelinio,spits
Goeie trainer, hij heeft het ver met ons gebracht met toernooien en competitie.
De beste trainer, hij maakt altijd grapjes. Maar hij is ook altijd serieus.
Heeft u verder nog vragen ?

Nick, middenvelder
Soms serieus, soms grappig.
Veel geleerd, goeie trainer.
Ik ben aangenomen bij Ajax!

Jo Haen

Foto's Jo Haen

Foto’s Jo Haen

Share.

1 reactie

Leave A Reply