Ron de Wit, de man vol ideeën (16-08-2014)

0
ron-de-wit-de-aanjager-en-ritselaar

Ron – 2014 . Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Ron, een man vol ideeën en een topvrijwilliger voor Fortius!

Bij zijn vader achterop de brommer ging Ron de Wit vanuit de Bestevaerstraat naar D.J.K. in de Watergraafsmeer waar zijn oom Henk de Wit in de zaterdag 1 speelde en waar zijn andere oom Nico Meijer in het bestuur zat. Hij voelde zich er meteen thuis, een grote warme familie (allemaal omes en tantes had je opeens).

Thuis in de Watergraafsmeer
In april 1972, Ron was 11 jaar, overleed zijn vader Paul uit het niets. Ruim een jaar later verhuisde hij met zijn moeder van West naar de Watergraafsmeer waar hij zich helemaal thuis voelde… een dorp in Amsterdam.
Vooral in de vakantietijd (van zijn 16e t/m zijn 20e) als hij bij de G.I.L.O. vakantiewerk deed was hij in zijn element.
De rest van de vakantietijd was hij met een grote ploeg vriendjes altijd bij D.J.K. aan het tafeltennissen, flipperen of voetballen. Hier is hij gevormd tot wat hij nu is, zegt hij altijd.
Met zijn vrouw Daniëlla (een echt D.J.K. huwelijk) verhuisde hij met zijn inmiddels 1-jarig zoontje Michael in 1990 naar Almere.

Reünie voor oud-D.J.K.-ers groot succes
Ron schreef in 2006 een verhaal over D.J.K. voor het Geheugen van Oost, welke nu op onze website VvWGM staat, (dat inmiddels al bijna 100.000x bekeken is) en besloot in 2011 na verschillende verzoeken een reünie te organiseren. Het werd een groot succes.
Een paar honderd oud-D.J.K.-ers kwamen naar de voormalige D.J.K.-kantine op Sportpark Middenmeer (D.J.K. was inmiddels in 1993 een fusie aangegaan met buurman Madjoe en werd a.s.v. FORTIUS). De oud-D.J.K.-ers hadden de avond van hun leven. Oude banden werden hersteld en eindeloos werden herinneringen aan die goeie ouwe tijd opgehaald. De bedankjes op de website spreken voor zich. Het was in één woord geweldig.

Terug op het oude nest
Van ongeveer 1995 tot 2004 stond Fortius bij Ron op een laag pitje omdat zijn zoons (inmiddels was Mark erbij gekomen) niets om voetbal gaven maar na de reünie kwam langzaamaan de ommezwaai en ging het kriebelen om weer iets te gaan doen voor zijn kluppie. Hij besloot één dag per week naar FORTIUS te gaan. Daar bleek dat zijn spulletjes nog net zo in de la lagen als hij ze had achtergelaten (hij had jarenlang het clubblad gemaakt. Als grafisch vormgever kon hij dat als geen ander). De tijd had 10 jaar stilgestaan.
Er was geen clubblad meer. Een vereniging hoort er wel een te hebben dus begon Ron een digitale krant te maken, de Spil, en er werden 3 monitoren aangeschaft waar adverteerders op konden adverteren. Een aantal deuren en tafels werd bestickerd, er werden rondom de kantine verwijsborden geplaatst, er kwam weer lijn in.

Kantinebeheerder
En sinds kort (juni 2014) is hij kantinebeheerder geworden (met hulp van Lily). Het neemt hem zozeer in beslag dat hij inmiddels 5 dagen per week aanwezig is.

ron-de-wit-kantine-beheerder

Ron, kantinebeheerder – 2014 … . Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Ron was werkzoekende doordat na ruim 20 jaar bij Dagblad De Telegraaf gewerkt te hebben zijn werk werd geoutsourced en is toen uit nood een eigen DTP-Studio begonnen, DTP-Studio VvWGM.

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar
Er zijn uiteraard nog meer vrijwilligers waaronder Nico, Louis , Ad (de schilder), Wiebe, de dames Annie en Hanna en niet te vergeten (onder dwang moest ik dit vermelden) ikzelf op de dinsdagochtend. Ook de bestuursleden mogen hierbij natuurlijk niet vergeten worden. Het lijkt wel of ze door het enthousiasme en de nieuwe ideeën van Ron gestimuleerd worden om er nog een schepje bovenop te doen. Er gebeurt ineens van alles. Er wordt veel aan achterstallig onderhoud gedaan. De kleedkamers worden momenteel opgeknapt en krijgen een nieuwe verflaag, nieuwe ventilatoren zijn aangebracht. Ook de buitenkant is opnieuw geschilderd.

Voetbal-, basketbal- en voetvolleyveldje
Toevallig is deze maand ook het kunstgrasveld vernieuwd. Dat ziet er nu ook pico-bello uit en kan de komende 10 jaar weer mee mits iedereen zich aan de “huisregels” houdt. Wat Ron zelf geweldig vindt is dat hij bij Peter Vergeer (beheerder van Sportpark Middenmeer) een balletje opgooide voor een mini voetbal-, basketbal- en voetvolleyveldje en dat dit gerealiseerd wordt. Wat dat betreft is hij een echte ‘ritselaar.’

Veel te weinig vrijwilligers. Meld je aan!
Waar Ron echter wel van baalt is het feit dat er veel te weinig vrijwilligers zijn. En die er zijn zijn ook de jongsten niet meer. Er moeten toch clubleden te vinden zijn die bijvoorbeeld 1x per maand een paar uurtjes willen komen helpen.
Bij deze doet hij een dringend beroep op clubleden en/of ouders om zich beschikbaar te stellen. Er zijn genoeg kleine klusjes die nog gedaan moeten worden. U kunt Ron dagelijks bellen op nummer 020-692.7955. De club zal u er dankbaar voor zijn.

Facebook
Ron heeft op Facebook pagina’s aangemaakt voor D.J.K. en Madjoe met daarop veel oude foto’s, anekdotes en berichten. Deze pagina’s worden heel druk bezocht door oud-clubleden. Nieuwe ‘oude’ foto’s zijn nog altijd welkom.
Ook op de website van Vrienden van Watergraafsmeer zijn er rubrieken voor zowel D.J.K. als Madjoe.

Vrienden van Watergraafsmeer
Zoals hierboven reeds vermeld schreef Ron in 2006 een verhaal over D.J.K. op de site van Geheugen van Oost, aangemoedigd door de toenmalige redactrice Christina Mercken. Onder dit verhaal werden door haar van de in 1993 gefuseerde club foto’s geplaatst die door Ron werden aangeleverd. Maar zijn droom was een eigen website voor en over de Watergraafsmeer. En die droom is nu uitgekomen. Samen met mij hebben wij website  Vrienden van Watergraafsmeer opgezet. We zijn van plan veel sportgeschiedenis, winkels en mooie verhalen te gaan plaatsen.

Rubriek voor niet meer bestaande voetbalverenigingen
Op deze site heeft Ron voor de niet meer (meestal niet meer) verenigingen een rubriek aangemaakt.
a.f.c. Nautilusa.f.c. TABAa.s.v. D.J.K.a.s.v. Fortiusa.s.v. J.V.V.O.a.s.v. MeerboysA.S.V.K.a.v.v. Madjoea.v.v. Animoa.v.v. B.P.C.a.v.v. T.O.G.a.v.v. Amstela.s.c. T.I.W.a.v.v. D.E.C.r.k.s.v. De MeerA.S.V.A.a.v.v. FITa.v.v. O.V.V.O.a.v.v. TOS-Actiefa.v.v. W.M.H.O. + Ontwaakta.v.v. ZeeburgiaGeuzen-Middenmeerr.k.a.s.v. Wilskrachtr.k.s.v. Ambonr.k.s.v. O.D.O.S.r.k.s.v. St. Louiss.c. Overamstelv.v. WatergraafsmeerV.V.G.A.WV-HEDWs.c. VoorlandS.M.C.s.v. Real SranangT.W.M.C.a.s.v. J.O.S.U.C.O. ’66r.k.s.v. Z.P.C.a.v.v. A.D.W.s.c. Vuurtorenf.c. Ankaraspora.s.v. Wartburgiaa.v.v. T.D.O.

Jo Haen – van Langen

Share.

Leave A Reply