Rondje Watergraafsmeer door Eveline van Emmerik

1

Informatie over de rondleiding

De Watergraafsmeer heeft een rijk verleden, afwisselend als meer en als polder. Zowel de zee als de mens heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Na 1672 is de Watergraafsmeer definitief droog gelegd en is de huidige polder ontstaan. Wat heeft de bewoners uit de 17e eeuw gedreven om deze ruim 600 hectare droog te leggen? Welke betekenis hebben zij in de afgelopen eeuwen aan de Watergraafsmeer toegekend?

Tijdens het Rondje Watergraafsmeer neem ik u al fietsend mee langs de omtrek van de Watergraafsmeer. Ik vertel u hoe deze polder tussen de Diemerzeedijk en de stad Amsterdam is ontstaan. En leg ik u uit hoe de Watergraafsmeer zich heeft ontwikkeld en toch altijd een groene polder is gebleven.

Prent van het Regthuis ca. 1790 door Carel Bendorp

 Wanneer zijn de rondjes Watergraafsmeer?

► Zondag – volgt nog

 Praktische mededelingen

 • De rondleiding start bij Café Mojo, Ringdijk 3 in Amsterdam-Watergraafsmeer. Terwijl u geniet van een kopje koffie, start ik mijn verhaal over de geschiedenis van de Watergraafsmeer.
 • De rondleiding wordt grotendeels gefietst tegen de richting van de klok in. Indien nodig kunt u in de Watergraafsmeer een fiets huren*. Afhankelijk van het weer is regenkleding aan te bevelen.
 • Tijdens de rondleiding zijn er enkele stopplaatsen waar ik mijn verhaal over de historie vervolg. Waar mogelijk maak ik gebruik van fotomateriaal om het verleden voor u te kunnen visualiseren.
 • De rondleiding wordt eens per maand op zondag om 14.00 uur gegeven en duurt in totaal zo’n 2 a 2,5 uur. Op aanvraag zijn andere dagen en tijden ook mogelijk.
 • In verband met de 1,5 meter afstand die we moeten houden, hanteer ik de volgende aangepaste groepsgrootte: Gebaseerd op het feit dat er doorgaans twee soorten aanmeldingen zijn, voor deelname van één persoon en voor deelname van duo’s, kunnen per rondleiding maximaal vier aanmeldingen (één persoon/duo’s) en maximaal 6 mensen deelnemen.
  Meer dan twee mensen aanmelden kan ook, neem dan via de mail even contact met mij op.
 • De bijdrage is € 15,00 per persoon incl. koffie en incl. een donatie van € 2,50 aan Vrienden van Watergraafsmeer; de bijdrage wordt betaald bij aanmelding.
 • Aanmelding: via rondleidingWGM@gmail.com

* Fietsen zijn o.a. te huur bij (check de sites voor de voorwaarden):

Fiets en Meer, Middenweg 3 (3 a 4 dagen van tevoren te reserveren, open op zondag)
Amstelstation, Julianaplein 1 (niet te reserveren, open op zondag)
BVD Tweewielers, Linnaeusparkweg 142 (niet te reserveren, gesloten op zondag)
BVD Tweewielers Oost, Archimedesweg 2 (niet te reserveren, gesloten op zondag)


Door: Dump van Seventer
Door: Pauline Dukker
Door: Yvette de Adelhart Toorop
Door: Monique, Ellen en Hette
Door: Rina van Ingen
Door: Tirza, Elke, Ted en Helga

Share.

1 reactie

 1. Helga van der Horst on

  Afgelopen zondag 23 juni 2019 hebben wij de randen van de Watergraafsmeer opgezocht. Het was erg warm maar op de fiets zeker te doen. Wij zijn opgegroeid in de jaren 50 in het Amsteldorp maar het is altijd leuk om terug te gaan naar de historie van vóór en na 1920 (annexatie). Vooral als deze wordt verteld door een enthousiaste Eveline van Emmerik.
  Aan de hand van ‘oude’ foto’s vertelt Eveline over het ontstaan van de Watergraafsmeer. Wat is er veel veranderd!
  Maar voor ons blijft de Watergraafsmeer het mooiste plekje van Amsterdam. Dit fietsuitstapje met Eveline is een aanrader! Zeker als je van de Watergraafsmeer houdt. Dus doen hé.

Leave A Reply