De Schagerlaan was de wereld in het klein

2

31 december 1952 – 31 december 1959

Door: Jo Haen (1939) Verteller: Annie Platvoet (1945). Vanaf haar 8e jaar (1953) woonde ze in de Schagerlaan tot 1960. Toen werd de straat gesloopt. Daarna moest het gezin noodgedwongen naar de Tugelaweg verhuizen maar nu woont ze alweer jaren in de Watergraafsmeer.

Voor het schoolgebouw in de Kraaipanstraat 58. Annie zit op de middelste, 5e van rechts.Foto: Annie Platvoet Alle rechten voorbehouden

Annie Platvoet (Feller) heeft van haar 8e jaar tot haar 15e jaar (1960) in de Schagerlaan gewoond. Het gezin bestond uit vader, moeder en 4 kinderen.
Na 1960 werd de straat gesloopt. Haar vader werkte bij rederij Plas als nachtwaker en daarna bij de Hembrug, waar hij helaas is verdronken.

De Schagerlaan was een wereld op zich. Veel bewoners waren familie van elkaar. Annie herinnert zich o.a. de families Kamper, Roosendaal, Tas, Kuijper, v.d.Linde, Ekelschot en de Ronde. De familie Platvoet woonde links vooraan in de Schagerlaan op nummer 9 vlakbij een brede poort waarachter Klaas Witteveen een paardenfokkerij had.

Aangezien de katholieke meisjesschool geen eigen gebouw had werden er lokalen in andere schoolgebouwen gehuurd. Zo ging de klas van Annie naar een schoollokaal in de Kraaipanstraat (58) bij juffrouw Molenaar. totdat rond 1956 de Maria Immaculataschool in de James Wattstraat gebouwd werd. Ze ging naar de kerk in een noodgebouw in de Bessemerstraat en deed daar ook haar Pl. Heilige Communie. Je had pastoor v.d.Berg, en de kapelaans Lejeune en Goud. Annie viel wel eens flauw omdat je nuchter moest zijn om te communie te kunnen. Ook het inademen van wierook was niet bevorderlijk, maar ondanks dat ging ze toch zo vaak naar de kerk dat ze een prijs won. Een levensgroot H.Hartbeeld. Haar vader, die niet katholiek was, vond het maar niks. Toen Annie een keer om een stukje krijt vroeg smeet haar vader dat beeld uit het raam en riep dat ze nu voorlopig krijt genoeg had !

Buurvrouw Kroese was een verhaal apart. Ze had steeds een ander geloof en hield een geit en kippen in huis. Ze had als eerste t.v. maar als Annie daar naar een kinderprogramma had gekeken moest ze zich thuis helemaal uitkleden om ontvlooid te worden ! Buurvrouw Kroese creëerde in de deuropening een soort snackbarretje met een frituurpan op een tafeltje , maar dat kwam haar duur te staan want de boel ontplofte. En ze ging naast de geit in het gras liggen als ze die op de Ringdijk liet grazen.

Haar moeder ging ’s avonds wel eens haar man opzoeken op zijn werk. Op een avond kwam ze thuis met een koe van Suykerbuik achter zich aan. Die was uit het weiland ontsnapt en wilde niet meer terug. Het dier bleef steeds bij haar wat ze ook deed. De hele straat in rep en roer, iedereen kwam naar buiten.

Het was feest als er af en toe een vrachtwagen met sintels in de buurt verscheen om de straat mee te verstevigen. Buurtbewoners verzamelden de goeie stukjes steenkool in een emmer en gebruikten die als brandstof.

In de buurt waren veel bedrijfjes: Nolte de kippenboer, de AGO in de 1e Ringdijkstraat (vroeger Schoollaan geheten), Proost van de cartonnage, een ijzergieterij, Ekelschot de schoenmaker en Kuijper de Vegewinkel om er een paar te noemen.

Schagerlaan – 1960 Annie woonde links ongeveer ter hoogte van de donkere deuren. Foto; Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

1e Ringdijkstraat kort voor de sloop 1969 .
De auto is een Chrevolet bouwjaar 1928. Op de achtergrond het Europahuis. Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

 1. Foto Chevrolet in de 1e Ringdijkstraat

  De auto op de foto is een Chevrolet 1928, geimporteerd uit Denemarken door mijn oom Cor Ivens.
  Hij woonde die tijd nog bij zijn ouders, oom Piet en Tante Nita Ivens, 1e Ringdijkstraat 22.

  Guus Hommes

 2. Bekend verhaal

  Wat leuk om dit te lezen. Ik heb vanaf mijn geboorte tot mijn bijna 13e jaar in de Schagerlaan op nummer 43 gewoond. Samen met mijn ouders en 2 broers en 1zusje. Ik heb ook bij juffrouw Molenaar in de klas gezeten Rina Helsloot uit t tweede Ringdijklaantje en Gonnie de Ronde waren mijn vriendinnen. De zusters van het arme kind jezus met aan t hoofd zuster aquelina gaven les op de Maria Immaculataschool. Ik heb toen als kind nooit begrepen dat ze arm waren (dat dacht ik vanwege de naam ), die zusters hadden allemaal een nieuwe fiets. Ik vond het buiten spelen daar geweldig. Ook de familienamen Verkerk, Groep, Rietveld, Ordas, Van Maanen en Riepe in t laantje bekend.
  Ik moest voor mijn vader nog wel eens een pakje sigaretten halen in het cafe concertina op de hoek van de Ringdijk.

  Bea Ekelschot
  2013

Leave A Reply