Seksuele voorlichting in de jaren ’30

0

31 december 1930 – 31 december 1968

Door: Henk de Koning(1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en heeft daar gewoond tot 1951. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

De Middenweg met linksboven de achterkant van de Fraunhoferschool. Rechts op de achtergrond zijn nog de weilanden te zien. (foto John Haen) Alle rechten voorbehouden

In de dertiger jaren was de dependance van de Hogewegschool een houten semi-permanent gebouw van vier lokalen in de Fraunhoferstraat. Er was een eerste klas bij en de klas ging elke morgen in de pauze een blokje rondlopen onder leiding van de juf. Op een mooie morgen vroeg in het voorjaar gebeurde het dat mej. V. met haar klasje langs de Van de Waalsstraat liep. Deze grensde toen nog aan de weilanden daarachter waar het vee liep te grazen. Uiteraard veel koeien, maar er liep ook een paard tussen. Het was een merrie en juist toen de klas langs kwam beviel ze van een prachtig veulen. De juf, geboeid en verrukt van dit niet alledaagse schouwspel, greep direct het gebeuren aan om de kinderen te vertellen over het wonder van de geboorte: “Zo zijn jullie ook allemaal geboren!” Prachtig toch? Niet in die tijd!

Het hoofd van de school werd enige dagen later overladen met protesten van verontruste ouders! “Hoe haalt zo’n juf het in haar hoofd om het privé-terrein van ouders te betreden inzake seksuele voorlichting, en zeker niet aan kinderen van die leeftijd!” Helaas was toentertijd het hoofd van de school het eens met de ouders en riep de juf bij zich op zijn kamer om haar te verwijten dat ze niet gewoon was doorgelopen en had gezwegen over de geboorte! Hij nam haar helaas dus niet in bescherming en het zou nog vele jaren duren vóór hij erkende fout te zijn geweest tegenover zijn collega!

De Joh.v.d.Waalsstraat met rechts een gedeelte van de weilanden. (1948)
foto John Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply