Tennissen bij V.V.G.A.

1

De Vereniging Voor Gemeente Ambtenaren werd in 1913 oorspronkelijk als voetbalvereniging opgericht maar in 1927 werd daar een tennisafdeling aan toegevoegd.

V.V.G.A. 2e team, haar eerste wedstrijd – Alle rechten voorbehouden

In 1930 kreeg de vereniging de huidige lokatie op een terrein van Hoeve Voorland toegewezen. De huur bedroeg ƒ 50,– per jaar. De gemeente verstrekte voor de aanleg van 2 betonnen tennisbanen een lening van ƒ 2000,-.

Een houten gebouwtje als kleedkamer
Een klein houten gebouwtje fungeerde als kleedkamer. Vermoedelijk verkleedden de dames en heren zich om beurten. Maar al heel spoedig, in 1928, waaide het gebouwtje om en werd het vervangen door een houten gebouwtje met zowel een dames- als herenkleedkamer. Met daartussen, om ze vooral goed te scheiden, een ruimte waar je thee, koffie en kogelflesjes kon kopen. Aan de voorkant een veranda om, beschut tegen de oostenwind, uit te rusten. Dat gebouwtje stond ongeveer op de plek waar nu het westelijk doel van het tweede voetbalveld staat (situatie in 1988).

Links voorin Ad Oomes. Helemaal rechts knielend met racket zijn vrouw Dora Oomes. In het midden vooraan met zwart pak Leo van Beurden, rechts van hem in wit pak Leo de Pater. Rechts achter Leo van Beurden zijn vrouw Fien van Beurden-van Scherpenseel. Rechts van haar Mien van Deudekom. Links de man in het donkere pak, vooroverbuigend, haar man Gerard van Deudekom van de kruidenierswinkel op de Ringdijk. – Alle rechten voorbehouden

Drie nieuwe gravelbanen
In 1936 werden aan de twee cementbanen drie gravelbanen toegevoegd en in 1950 de vierde gravelbaan, terwijl in datzelfde jaar op de plaats van de cementbanen het huidige clubhuis werd gebouwd. Dat wil zeggen, een deel ervan, want de tennis- en voetbalkleedkamers en het achterste deel van het clubhuis (daar waar het plafond niet schuin, maar horizontaal loopt) werden pas in 1960 aangebouwd. Toen verdween ook het vriendelijke houten kleedhok, alsmede dat van de voetballers, dat halverwege het pad stond dat van de brug bij de ingang naar het clubhuis loopt.

Jeugdafdeling
In 1946 werd het 1e zondagteam tweede in de toenmalige hoogste klasse van de KNLTB, de hoofdklasse. Ook vermeldenswaard is dat in 1936 de jeugdafdeling werd opgericht. Deze jeugdafdeling had en heeft een bloeiend bestaan en besloeg meestal een kwart van het ledental. In 1988 bedroeg het ledental ruim 400. Een hele drukte op de banen maar er waren ook maanden dat men met anderen moest afspreken, anders liep je de kans geen tegenstander te hebben.

Ronde tafel gereserveerd voor Ajax
Voordat ‘buurman’ Ajax naar de Arena vertrok stond er in de kantine een ronde tafel in de hoek met een bordje: gereserveerd voor Ajax. Bobby Haarms, Spitz Kohn en Louis van Gaal stonden er aan de bar. Stampvol was het voor de thuiswedstrijden van Ajax. Een mooi verhaal is dat privé-terreinknecht Gerrit Droste van Gaal eens van de VVGA-velden heeft gegooid. Ajax mocht daarvan gebruik maken, maar wel toestemming vragen. Had Louis niet gedaan.

VVGA: een bloeiende tennis- en voetbalvereniging
Ajax vertrok naar de Arena, Park de Meer werd gebouwd, maar VVGA bleef wat het was: een bloeiende tennis- en voetbalvereniging met ongeveer 800 senior- en juniorleden! VVGA heeft zes gravelbanen (met verlichting) en één voetbalveld. Vanaf het terras en uit het mooie nieuwe clubhuis (2008) kijkt men uit over de banen.

Bij VVGA tennissen recreanten, maar ook in de competitie doen ze op redelijk hoog niveau mee: twee zaterdagteams spelen hoofdklasse. VVGA staat vooral bekend om de gezelligheid: het Open Toernooi is al 25 jaar heel populair.

Op de foto Hoeve Voorland waarvan het veld werd gehuurd voor f. 50,– per jaar. Het voetbalveld bevond zich in 1927 op een andere plek, maar in 1930 kreeg de voetbalclub ook hier een terrein toegewezen. – Alle rechten voorbehouden.

Op de foto Hoeve Voorland waarvan het veld werd gehuurd voor f. 50,– per jaar. Het voetbalveld bevond zich in 1927 op een andere plek, maar in 1930 kreeg de voetbalclub ook hier een terrein toegewezen. – Alle rechten voorbehouden.

Share.

1 reactie

Leave A Reply