Toon Molenaar, 70 jaar lid van a.v.v. T.O.G (1955-2015)

3
Toon Molenaar staand 3e van links . Staande v.l.n.r. Arnold Rijnsburger - Kees Weldam - Toon Molenaar - Guus Schoenmaker - Nico Eelhard - Piet Klok - ? reservespeler - Bab Fritz Zittend v.l.n.r. : Tonnie de Rooy - Huib Weldam - Martin de Boer - Doeke Idzinga -Piet Neesen - Lex Hesterman Foto: Toon Molenaar

Toon Molenaar staand 3e van links . Staande v.l.n.r. Arnold Rijnsburger – Kees Weldam – Toon Molenaar – Guus Schoenmaker – Nico Eelhard – Piet Klok – ? reservespeler – Bab Fritz
Zittend v.l.n.r. : Tonnie de Rooy – Huib Weldam – Martin de Boer – Doeke Idzinga -Piet Neesen – Lex Hesterman
Foto: Toon Molenaar

Geen haat en nijd, maar vriendschap en gezelligheid

Op zijn 12e (1943) werd Toon Molenaar lid van a.v.v. T.O.G. en na 70 jaar is hij dat nog steeds. Van de nog nooit gefuseerde en oudste voetbalvereniging van sportpark Voorland/Middenmeer. Dat is de ware clubliefde! Hij had het eerst bij Zeeburgia geprobeerd, dat weer wel, maar daar zagen ze niks in hem.

20 Jaar in het eerste
Toon heeft 20 jaar in het eerste gespeeld, van zijn 17e tot zijn 37e en dat geeft wel aan dat hij een goeie voetballer was. Hij speelde meestal rechts- of linksbinnen, aanvaller dus, maar werd later, na het overlijden van Teun Karssemeijer, als stopper opgesteld. Hij heeft wel eens aanbiedingen gehad om bij een profclub te spelen maar zijn vader vond het beter dat hij bij de G.V.B. bleef werken als metaaldraaier. Daar had hij volgens zijn vader meer toekomst. Heeft hij gelijk gehad ? In ieder geval wist Toon zich door het volgen van cursussen op een avondschool op te werken tot opzichter.

Links: Toon Molenaar. Foto: Toon Molenaar

Links: Toon Molenaar. Foto: Toon Molenaar

Jeugdtrainer
Naast het voetballen werd Toon op zijn 21e jeugdtrainer, wat hij altijd met veel plezier heeft gedaan. Volgens hem luisterde de jeugd toen nog naar een trainer, maar hij had natuurlijk ook leiderskwaliteiten. Hij vond het de leukste periode uit zijn voetbalcarrière. Het omgaan met de jeugd beviel hem heel goed. Hij is nog eens tot zijn nek in de modder terechtgekomen bij het pakken van een bal. De jongens hadden grote lol!

In de jaren 60, 70 had T.O.G. 7 seniorenelftallen, 2 A, 2 B en 2 C. Toon speelde in het 1e en werd daarmee in het seizoen 1962/1963 kampioen. Dat was uiteraard een hoogtepunt.

1963 - TOG-Kampioen Toon Molenaar bovenaan linksboven (boven de man met de fakkel). Foto: a.v.v. T.O.G.

1963 – TOG-Kampioen Toon Molenaar bovenaan linksboven (boven de man met de fakkel). Foto: a.v.v. T.O.G.


Dansen met een heer met bruine schoenen
In die tijd kwam de liefde in het spel. Nel korfbalde bij Westerkwartier, ging later handballen bij Zeeburg, maar ze leerden elkaar kennen tijdens het dansen bij v.d.Berg (nu Café Eik en Linde) op de Plantage Middenlaan. Een dame met blauwe ogen moest een heer kiezen met bruine schoenen. Nel koos Toon. Of hij bruine schoenen aan had controleerde ze niet (!) en ze zijn nu inmiddels al ruim 50 jaar gelukkig getrouwd.

Als voorzitter moet je moeilijke beslissingen kunnen nemen
20 Jaar is hij jeugdtrainer geweest en tevens werd hij jeugdvoorzitter (± 1968). Van 1981 tot 1993 was hij voorzitter van de club. Het was eigenlijk voor een half jaar maar het werden er 12. Het moeilijkste vond hij om trainers te moeten wegsturen. Daar had hij veel moeite mee maar het hoort bij je taak als voorzitter om moeilijke beslissingen te kunnen nemen.

Bij inbraken in de kantine werd hij als eerste gebeld, soms wel eens 3 x per week. Toen hij een keer na een melding ’s nachts ging kijken trof hij een stuk of 5 jongens op het terrein aan. Hij is maar gauw rechtsomkeert gegaan en heeft in een telefooncel op de Middenweg de politie gebeld. Meestal was er niet veel weg maar had je wel veel braakschade.

Promotiewedstrijden in het Olympisch Stadion
T.O.G. heeft ondanks dat het een arme club was/is altijd goeie voetballers gehad. Maar toen het eerste nog promotiewedstrijden speelde in het Olympisch Stadion kwam er veel geld binnen. Het waren de vette jaren. T.O.G. speelde toen in de 2e klasse. Er kwam heel veel publiek, duizenden mensen, er moest zelfs een extra brug geslagen worden en er werd entree geheven. Dat was rond 1948.

In 1973 werd er een nieuwe kantine gebouwd. Door het houden van allerlei acties werd geld ingezameld. O.a. door de verkoop van certificaten voor 1000 gulden per stuk. Later werd dit geld beetje bij beetje weer terugbetaald.

Kantine door brand verwoest
Het meest verschrikkelijke wat hij bij de club heeft meegemaakt was de brand van de kantine op 17 augustus 2006. Toon was op vakantie in Oostenrijk toen hij werd gebeld met het vreselijke nieuws. Hij kon het niet geloven. Alles weg: de prijzenkast met ongeveer 600 bekers, alle foto’s, vlaggen. Daar gingen de tastbare herinneringen, de geschiedenis, het hele verleden van de club: in één nacht allemaal weg. Onvoorstelbaar. Het is niet te bewijzen maar waarschijnlijk is de brand aangestoken. Volgens de brandweer is de brand aan de achterkant van de kantine begonnen.

Gelukkig kon men daarna de kantine van de brandweer, die een voetbaldveld had op het huidige T.O.G. terrein, gaan gebruiken nadat de brandweer gestopt was met hun voetbalactiviteiten. Na de brand is de vereniging mentaal een stuk sterker geworden. Samen heeft men de handen ineengeslagen om alles weer op orde te krijgen.

Afgebrande kantine - augustus 2006. Foto: Kees Zijp

Afgebrande kantine – augustus 2006. Foto: Kees Zijp

Ook de oorlogsjaren waren een dieptepunt voor de vereniging evenals het opheffen van de honkbalafdeling. Vooral omdat daardoor een gedeelte van het kader verloren ging.

Geweldige feesten
Naast het voetballen staat T.O.G. bekend om zijn geweldige feesten zoals de jubilea, het carnaval en het sinterklaasfeest. Zoals in het clublied staat: Geen haat en nijd, maar vriendschap en gezelligheid. Dat is zo’n beetje de lijfspreuk van de vereniging. Toon en zijn vrouw Nel hebben zich ooit eens als Rus verkleed voor een carnavalsfeest, al voelde hij zich toch wel wat opgelaten.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Nadat hij in 1993 zijn werk als voorzitter had neergelegd ging hij klusjes doen voor de club totdat jongere mensen deze taak van hem overnamen. Hij werd benoemd tot erevoorzitter en kreeg zelfs een onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij komt nog heel vaak naar de vereniging om bij te praten en sfeer te proeven.

Bij de dodenherdenking op 4 mei houdt hij een toespraakje bij de gedenksteen voor de omgekomen T.O.G.-leden en verzorgt hij daarvoor de bloemen.

Gedenksteen a.v.v. T.O.G. Foto: Kees Zijp

Gedenksteen a.v.v. T.O.G. Foto: Kees Zijp


Ondanks alles blijft hij zijn club trouw
Toon heeft niet zoveel meer met het huidige voetbal. De band die je vroeger had met een club bestaat praktisch niet meer, vrijwilligers zijn moeilijk te vinden.
Ook vindt hij het maar niks dat je tegenwoordig al met 5 of 6 jaar met voetballen kan beginnen (luiervoetbal). Op je 18e heb je dan al 12 jaar gevoetbald en heel veel jongens hebben er dan genoeg van. Hij ergert zich aan de ouders die zelfs deze jonge kinderen al toeschreeuwen enz. en op prestaties uit zijn. Een kind van 5, 6 jaar moet niet onder druk worden gezet maar moet gewoon lekker spelen.

Maar ondanks alles blijft hij zijn club trouw. Hij is inmiddels 70 jaar lid. En de termijn voor overschrijving is voor hem trouwens allang verlopen.

Jo Haen

1e Elftal a.v.v. T.O.G. - 1965. Toon Molenaar staat op de achterste rij 3e precies in het midden. Foto: a.v.v. T.O.G.

1e Elftal a.v.v. T.O.G. – 1965. Toon Molenaar staat op de achterste rij 3e precies in het midden. Foto: a.v.v. T.O.G.

Toon Molenaar - 2015. Foto: Jo Haen

Toon Molenaar – 2015. Foto: Jo Haen

Share.

3 reacties

 1. Piet Torenvliet on

  Leuk om weer eens wat te lezen van T.O.G. en speciaal van Toon Molenaar. Ik vind wel dat je erg dik bent geworden, vind Nel dat goed? Nee alle gekheid op een stoke,Toon, het ga je goed en hoop je nog eens te ontmoeten. Groetjes Piet Torenvliet

 2. Ja daar denk ik soms met veel heimwee aan terug : Mijn Vader Jeugdsecretaris ik deed de Pupillen . Mijn broers Voetbalde ik Handbalde.Vele Zaterdagen en Zondagen waren onze weekenden op het T.O.G. terrein .
  De oude garde Bloos voor het terrein Fam van Weeren Voorzitter en Penningmeester. De Fam Weldam altijd rijk vertegenwoordig !! Vele van de oude Garde zijn reeds overleden ! Ja zo gaat dat de jongere van toen zijn nu 60 ers , Ik heb nog contact met een paar, Eddy Colpaart, Hannie Eelhart en heb Oome Toon en Tante Nel nog gezien toen ik trouwde, maar dat is ook alweer een lange tijd geleden !! (2006) Word tijd dat ik eens contact zoek !!

  Even en paar woordjes van waardering voor Oome Toon en Tante Nel. jullie hebben een speciaal plekje in mijn hart !!!!!

  Groetjes Hanneke van Kalken

 3. Kijk, bij sommige mensen weet je al meteen: dat is een interessant iemand en die gedachte had ik bij u toen ik u ontmoette bij de bibliotheek op het Waterlandplein.
  We kwamen aan de praat over Oost en zo viel de naam van Jo Haen.
  Uw verhaal stond niet op Het Geheugen van Oost maar op de Vrienden van de Watergraafsmeer. Ik heb het met heel veel belangstelling gelezen en kan alleen maar respect opbrengen voor de trouw aan uw club!
  Maar trouw bent u, wat u bent ook al heel wat jaren getrouwd met uw vrouw, die ik ontmoette in het Tablet café waar we samen de kunst van het omgaan met de Smartphone meesterproberen te worden. Leuk u beiden ontmoet te hebben en misschien tot ziens!

Leave A Reply