Verhalenwandeling in en om het Flevopark

0

25 juni 2017

Verteld door: Ria Evertse (1945) Geboren en getogen in de Wetbuurt. Ze heeft daar gewoond tot 1963. Ze heeft er een geweldige jeugd gehad mede dankzij de grote familieband. Ook was er een bloeiend verenigingsleven dat door heel veel vrijwilligers in stand werd gehouden.

In het Dennenbosje. Foto: John Haen © Alle rechten voorbehouden

Op zondag 25 juni 2017 organiseerde Jo Haen als vrijwilliger bij www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl een verhalenwandeling in en om het Flevopark. 25 Wandelaars hadden zich aangemeld. Het was prima wandelweer, al viel er heel even een heel klein buitje. Het Flevopark, vroeger Zuiderzeepark geheten, werd in 1931 officieel geopend en was bedoeld voor bewoners van de toen pas gebouwde Indische Buurt. De zogenaamde vrije landschapsstijl wordt afgewisseld met barokke invloeden: grillige effecten, centrale assen en symmetrie. Er is een grote rijkdom aan flora en fauna. Het park is onderdeel van de provinciale Ecologische Hoofdstructuur, een samenhangend netwerk van belangrijke natuurgebieden. Hieronder een verslagje van verhalenwandelaarster Ria Evertse met mooie foto’s van verhalenwandelaar John Haen, waarvoor dank aan beiden.

Gisteren. 25 juni, een heerlijke wandeling door het mooie Flevopark  gemaakt.
De start was vanaf het Javaplantsoen vanwaar je direct in het groen kwam van het park. Dat was na een tijd van zeer warm weer een verademing. Je had totaal geen idee dat je in Amsterdam was. Mooie bebossing maar ook open vlaktes met groene weiden waar de mensen sporten maar ook ruimte is om te recreëren. Maar ook de mooie vijvers en het Nieuwe Diep.

We liepen nog langs het voormalige gemaal waar ooit mijn overgrootouders beheerders waren. Later is dat overgenomen door een van zijn zoons, een broer van mijn opa. Als kind had ik goede herinneringen aan dat huis, het had iets spannends. Nu is het een proeflokaal Distilleerderij ’t Nieuwe Diep geworden en jammer genoeg ging het pas rond 15.00 open.

Vanzelfsprekend liepen we ook langs de Joodse begraafplaats, waarvan een klein stukje was opgeknapt door vrijwilligers waaronder ook Marokkaanse jeugd. Ook bezochten we Jeugland, was vroeger Jongensland. Geweldig om te zien hoe de jeugd zijn/haar creativiteit kwijt kan, zelfs met hun vaders die er ook heel veel schik in hadden. Er is ook een kinderboerderij en een moes- en kruidentuin .

Vandaar liepen we naar de tennisbaan waar de koffie op ons wachtte. Het was een heerlijke en leerzame wandeling. Bedankt Jo je had het weer goed geregeld

Groetjes en tot de volgende wandeling
Ria Evertse – Staartjes

Begin van het Flevopark bij het Hekkepoortje – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Het gemaal. Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Bij het nieuwe toegangshek van de Joodse begraafplaats Zeeburg. Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

 

De tuin voor iedereen op de hoek Kramatweg/Valentijnkade Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

De ‘eetbare’ tuin op het voormalige Shell sportterrein. Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Een heel groot vlot. Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply