Verhalenwandeling door Jeruzalem en de Nieuwe ooster

2

14 augustus 2011

Door: Ria Evertse (1945) Geboren en getogen in de Wetbuurt. Ze heeft daar gewoond tot 1963. Ze heeft er een geweldige jeugd gehad mede dankzij de grote familieband. Ook was er een bloeiend verenigingsleven dat door heel veel vrijwilligers in stand werd gehouden.

Oudemanshof Alle rechten voorbehouden

Vandaag was het dan zo ver, ik had er erg naar uit gekeken. Onderweg naar Amsterdam, ja hoor het zal weer niet, een flinke bui maar gelukkig klaarde het op.Er stonden al wat mensen voor de Ooster en Mevr Jo Haen stond ons al op te wachten en ik was stik nieuwsgierig naar Erik(al 49 jaar niet meer gezien), zijn vrouw en Constance. Erik herkende ik, vond het erg knap van mijzelf. Kennisgemaakt met zijn vrouw en Constance. Toen begon de wandeling. Eerst over de Nieuwe Ooster. Het was voor mij een tijd geleden dat ik daar geweest was, meestal beperkt het zich tot het crematorium. Het was prachtig en er zijn nog veel van die mooie oude graven waarvan sommige hun verhaal hadden. Daarna een loop door Jeruzalem, wel wat bekends maar ik begrijp de motivatie niet van veel mensen om de sloop tegen te houden. Het merendeel is toch wel erg vervallen en zelf denk ik dat een nieuwe wijk niet zou misstaan tussen al het groen. Daarna met zijn allen aan de koffie. Gelukkig werkten de weergoden mee en konden we buiten zitten met Erik en Constance, natuurlijk herinneringen opgehaald. Al met al een geslaagde dag en met veel dank aan Jo Haen die dit toch maar allemaal mogelijk maakt.
Hopelijk volgt er gauw een nieuwe loop maar dan graag in de oude Wetbuurt, mijn plek waar ik veel goede herinneringen aan heb.
Groeten aan de wandelaars.
Ria

De ingang van de Nieuwe Ooster

Cor voelt zich helemaal thuis in het kleine keukentje van Rob Winkel in de Sitterstraat 4. Alle rechten voorbehouden

De karakteristieke woningen van Tuindorp Frankendael, in de volksmond Jeruzalem. Alle rechten voorbehouden

De 4 hangjongeren van vroeger.

Het graf van Bobby Haarms (met zijn rekje)

Graf van het Leger des Heils – Majoor Bosshardt

Aan de koffie.

Share.

2 reacties

 1. Hoi Jo,

  Wij vonden het een geslaagde dag, zeer leuk. Dank je wel hiervoor.
  Voor het eerst over de Ooster gelopen, eerst vreemd maar prachtig daar.
  Daarna door het buurtje lopen, jammer, heel jammer de aftakeling zo te zien. Inmiddels veel leegstand.
  Zeer aardig van de bewoner om zijn woning even voor ons open te stellen.
  Gek he, ik heb jaren in dezelfde woning gewoond, maar na 20 jaar dacht ik dat ze toch een klein stukje groter waren.
  Het huurtje… € 170,00 p/m

  Gr.,
  Ron & Daniëlla

  Ps.,
  Uiteraard hou ik voorjaar 2012 in de gaten of de 5 tulpenbollen zijn uitgekomen.
  ————————
  Ron had in zijn eerste tuintje in Jeruzalem bollen geplant. Na 20 jaar deed hij het nog even over. Lees: Mijn eerste tuintje

  Inderdaad: Een jaar later…..

 2. Hoi Jo,

  Wat was het zondag weer een mooie en interessante ochtend/middag. Ook heel prettig om nou eens op de Nieuwe Ooster te kunnen wandelen, want daar was ik nog nooit geweest. Verder vond ik Jeruzalem heel interessant en had geen idee dat dat wijkje daar zo rustig lag te liggen tussen de Middenweg, Hugo de Vrieslaan, Maxwellstraat en Kruislaan, terwijl ik daar toch al een miljoen keer langs ben gereden op weg naar onze geliefde Jaap Eden!
  En heel leuk dat we bij die kennis van jou binnen mochten kijken, wát een poppenhuisjes zeg, niet te geloven dat daar gezinnen gewoond hebben en nog wonen! En die tuin daar bij de Maxwellstraat was helemaal te gek, wat een bloemenpracht zo verscholen achter de huizen! Enig allemaal en die verhalen die je erbij vertelt zijn de krenten in de pap en de kers op de taart hoor, je doet het hartstikke leuk! Helaas hadden we geen tijd meer om koffie te drinken, want andere verplichtingen wachtten.

  Groetjes van Els Lelijveld.Leave A Reply